Maatalousalan korkeakouluyhteistyö intensiivikurssin muotoon | Julkaisut @SeAMK

Maatalousalan korkeakouluyhteistyö intensiivikurssin muotoon 

Ruoka-yksikköön saatiin marraskuussa vieraita Baltiasta, kun maatalouden vesiensuojeluaiheinen verkosto kokoontui Framille suunnittelemaan opiskelijoille suunnattua intensiivikurssia.

Network Rural Water Protection-verkosto on toiminut NordPlus-rahoitteisesti vuodesta 2015. Verkostossa ovat alusta asti olleet mukana SeAMK Ruoka, Utenan ammattikorkeakoulu Liettuasta (Utena University of Applied Sciences) ja Latvian maatalousyliopisto (Latvia University of Life Sciences and Technologies). Tänä vuonna verkostoon liittyi uutena jäsenenä Rezeknen teknillinen akatemia Latviasta (Rezekne Academy of Technologies).

Kuva 1. Verkosto tutustumassa Frami Food Labissa

Intensiivikurssilla tutustutaan ja tutkitaan

Verkoston tehtävänä on suunnitella ja järjestää vuosittain intensiivikurssi, jonka aikana opiskelijat saavat laaja-alaisen käsityksen maatalouden vesiensuojelusta. Jokaisella verkostoon osallistuvalla organisaatiolla on oma osansa maatalouden vesiensuojelussa sekä näkökulma aiheeseen. SeAMK Ruoka käsittelee maatalouden vesiensuojeluteemaa erityisesti ruokaketjun alkupään näkökulmasta.

Kuva 2. Vesinäytteiden aistinvaraista tutkimista vuoden 2018 intensiivikurssilla Latviassa

Järjestyksessään kolmas intensiivikurssi tullaan järjestämään tulevana keväänä SeAMKissa 20-24.4.2020. Opiskelijaksi kurssille otetaan viisi SeAMKin omaa toisen tai kolmannen vuoden agrologia tai bio-ja elintarviketekniikan insinööriopiskelijaa. Kaiken kaikkiaan kurssilla kohtaavat yhteensä 20 opiskelijaa ja kahdeksan opettajaa kolmesta eri maasta ja neljästä eri korkeakoulusta. Viikosta tulee aikaisempien kokemusten perusteella tiivis, iloinen ja nauruntäyteinen. Vierailulle mennään monipuolisiin kohteisiin kuten Seinäjoelle, Kyrkösjärvelle, maatiloille ja yrityksiin hakemaan vesinäytteitä, joita ryhmän kanssa tutkitaan Frami Food Labissa. Jännityksellä voi jo nyt odottaa, millaisia bakteereja viikon aikana vesinäytteistä saadaankaan kasvatettua.

Opiskelijahaku intensiivikurssille on nyt auki ja lomakkeelle voit klikata itsesi täältä. SeAMK Ruoka-yksikön opettaja Sarita Ventelä koordinoi opiskelijavalintaprosessia SeAMKin osalta sekä on itse yksi kurssin päävetäjistä.

Kuva 3. NordPlus Vesi-verkoston ydintiimi Ainis Lagdzins LLU, Elina Huhta ja Sarita Ventelä SeAMK sekä Ingrida Kepalaite Utena UAS

Jatkoa verkostoyhteistyölle on luvassa, sillä kevään 2020 intensiivikurssin suunnittelun lomassa ehdittiin pohtia myös yhteistyön jatkoa vuodelle 2021. Tässä verkostossa on mukava tehdä yhteistyötä aiheesta innostuneiden ihmisten kanssa, jotka todella haluavat itse solmia uusia yhteyksiä maailmalle sekä mahdollistaa tämän myös korkeakoulunsa opiskelijoille.

Elina Huhta
Projektipäällikkö
SeAMK Ruoka