Maatalouden vertaisoppimisen ja kestävän maatalouden edistämistä kansainvälisissä verkostoissa: NEFERTITI-hanke Brysselissä (osa 2) | Julkaisut @SeAMK

Maatalouden vertaisoppimisen ja kestävän maatalouden edistämistä kansainvälisissä verkostoissa: NEFERTITI-hanke Brysselissä (osa 2)

#

11.5.2022 “Farm Demo Conference 2022: Sharing innovations for sustainable agriculture”

”Everyone should get clay on their shoes to understand the reality of the farms”. 

Toukokuussa 2022 järjestettiin kaksiosainen maatalouden vertaisoppimista, demonstraatioita ja maatalouden kestävyyttä edistävä tapahtuma: “Farm Demo Conference 2022: Sharing innovations for sustainable agriculture” ja “Policy Dialogue Event on Farm Demo networks for sustainable agriculture”.  

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä kolme Horisontti2020-hanketta: NEFERTITI, IPMWORKS ja IPM Decisions. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on mukana NEFERTITIssä (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), jossa edistetään näitä Suomessa paremmin pellonpiennarpäivinä ja hankkeiden pilottitiloina tunnettuja toimenpiteitä ja niiden luomaa vertaisoppimista, innovaatioiden käyttöönottoa ja kestävyyttä. 

Tilaisuuden ensimmäinen osa, Policy Dialogue Event, järjestettiin edellisenä päivänä vierailuna belgialaiselle demotilalle ja poliittisten päättäjien keskusteluna. Lue siitä lisää täältä

11.5. Brysseliin kokoontui reilu 100 henkilöä seminaariin “Farm Demo Conference 2022: Sharing innovations for sustainable agriculture”, jossa kohderyhmänä oli poliittisten päättäjien lisäksi neuvonnan edustajia, viljelijöitä, tutkijoita ja maataloussektorin taloustoimijoita. Keskustelevassa ohjelmassa oli hankkeiden keskeisten tulosten ja toimenpiteiden esittelyn lisäksi muun muassa MEPin puheenvuoro sekä paneelikeskusteluja, joista alla keskeisiä nostoja.  

Demoverkostojen eli vetäjät, hub coachit, korostivat omassa keskustelussaan henkilökohtaisten suhteiden ja luottamuksen luomista ja oppimisen reflektointia kiinnostavien demoaiheiden lisäksi. Verkostot nähtiin oleellisiksi EU:n laajuisessa tiedonvaihdossa.  

Kolmen aktiivisen demoviljelijän (Belgia, Puola, Sveitsi) paneelikeskustelussa esiin nousi demotapahtumiin osallistumisen hyöty tukena omille pohdinnoille ja päätöksille. Demoviljelijät korostivat myös rehellisyyttä, ”showing the good, the bad and the ugly sides”. Demojen hyvänä puolena nähtiin myös, että tutkijat ja varsinkin poliitikot pääsevät (tai joutuvat) pellolle näkemään hiukan viljelijöiden todellisuutta, saamaan edes kenkänsä saveen, kuten alun lainauksessa nostettiin esiin. Keskustelut ja vuorovaikutus paikan päällä eri toimijoiden kesken nostettiin oleelliseksi lisäarvoksi.  

Ihmisiä puhumassa luentosalin etuosassa.
Kuva 1. Paneelikeskustelu (Kuva: Soila Huhtaluhta).

Kolmas keskustelu oli teemaltaan “The role of demo farms in innovation adoption. How new policies can support farmers to achieve the Green Deal targets”. Paneelissa olivat Eric Demmerle Ranskan maatalousministeriöstä sekä alueellista tasoa edustamassa SeAMKistakin tuttu Karri Kallio, tässä kuitenkin Etelä-Pohjanmaan Maakunnallisen yhteistyöryhmän edustajana ja poliitikkona. Euroopan komission DG AGRIn edustaja oli harmillisesti joutunut jäädä sairastapauksen vuoksi pois. Keskeisenä teemana paneelissa käsiteltiin demotoiminnan tukemista hallinnollisella tasolla. Kansalliset ja alueelliset erot toimintaympäristöissä ja resursseissa ovat isoja, ja edellisenkin päivän tapahtumassa esitelty Ranskan panostus demofarmitoimintaan toimi rohkaisevana esimerkkinä. Siitä oli saatu ensimmäisiä tuloksia tiedon vaikuttavuudesta torjunta-aineiden vähentämisessä ja innovaatioiden levittämisessä. 

Alueellisessa mittakaavassa ja Etelä-Pohjanmaan esimerkkinä nostettiin esiin alueellinen hankerahoitus, joilla hankkeiden kautta tuetaan tiettyjä teemoja pohjaten konkreettisiin tarpeisiin. Toki rahoitus on hyvin pientä verrattuna useisiin muihin partnereihin. Toisaalta meillä vahvuutena on helppo nähdä keskimääräistä parempi luottamus ja kommunikaatio sekä viljelijöiden kesken että ruokasektorin eri toimijoiden välillä. NEFERTITI-hankkeen ja demotoiminnan etuina meillä ei välttämättä olekaan ollut yhteistyön luominen, koska sitä on jo ollut, vaan helpompi tiedon saaminen ja vertaisoppiminen Euroopan laajuisesti uusista innovaatioista ja toimintatavoista. Paneelissa keskusteltiin myös viljelijöiden kokemasta arvostuksesta tai sen puutteesta, sekä paineesta ja korkealle asetetuista tavoitteista, joiden toteuttamiseen kaivattaisiin resursseja. Huomioitiin myös niiden edelläkävijöiden rooli, jotka ensimmäisenä testaavat uusia innovaatioita, ja heidän kokemustensa ja oppiensa perusteella muiden on helpompi seurata perästä. 

Mies ja nainen seisomassa hankejulisteen edessä.
Kuva 2. SeAMKilaisia seminaaripaikalla (Kuva: NEFERTITI-hanke).

Iltapäivällä jakauduttiin työpajoihin, joista yhdessä pääsi muun muassa tutustumaan uuteen Farm Demo Training Kit:iin, joka on luotu ohjeeksi demotapahtumien järjestämiseen. Se on hyvin konkreettiselle tasolle viety ohje, joka perustuu NEFERTITIssä järjestettyihin yli 700 demotapahtuman tuomaan kokemukseen. Se tulee saataville englannin lisäksi suomeksi Training Kit -sivustolle. 

Myös tämän tilaisuuden päätössanat saatiin Anne Cathrine Dalcqelta (CEJA European Council of young farmers). Hän muistutti, että on tärkeää investoida myös siihen, että tulevaisuudessakin on viljelijöitä, sillä maatalous ei tällä hetkellä näyttäydy nuorille kovin kiinnostavana alana. Kuten maanviljelijät panostavat maanlaatuun, hän toivoi poliittisten päättäjien antavan paremman kasvualustan nuorille viljelijöille. Tilaisuutta ja mukana olevia hankkeita Anne Cathrine kiitteli keskittymisestä kestävyysteemaan ja yhdessä työskentelemiseen. Hän myös korosti tutkimustiedon saatavuutta viljelijöille sopivassa muodossa, ja näki kansainvälisen verkoston merkityksen olevan ”super powerful”.  

NEFERTITI-hanke päättyy syyskuussa 2022, jota ennen toteutetaan vielä muitakin demoverailuja niin poliittisille päättäjille kuin viljelijöillekin, sekä kootaan muun muassa ”Policy Recommendations”-dokumentti tulevaisuuden päätöksiä varten. Toimintaa on helppo seurata muun muassa Twitterissä: @NEFERTITI_EU  

Soila Huhtaluhta
Asiantuntija TKI, NEFERTITI-hankkeen projektipäällikkö
SeAMK 

NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration) on Horizon2020 -rahoitteinen kansainvälinen hanke, jossa edistetään maatalouden innovaatioiden levittämistä ja vertaisoppimista demotoiminnan avulla. 

Vanhoja kerrostaloja joen äärellä, ihmisiä istumassa ulkokahvilan pöytien äärellä.
Kuva 3. Keväinen Brysseli (Kuva: Soila Huhtaluhta).