Luonnontuotehankkeet PYTINKI-messuilla
Pitkästä aikaa Seinäjoki Areenassa oli menoa ja vilskettä. PYTINKI-messut 1.- 2.4.2022 teki paluuta menneisyyteen eli koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan. Messuilla kävi runsaat 7 000 henkeä kenttäkuulutukseen viitaten.
Suomen metsäkeskuksen ja SeAMKin luonnontuotehankkeet olivat esillä omalla osastollaan. Tapahtuma antoi iloa ja loi tiettyä yhteenkuuluvuutta ja uskoa tulevaan.
Makuja maakunnan metsistä ja SUVI -liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeet toivat esille alan mahdollisuuksia. Osastolla oli näytillä mm. tynnyritervasta kehitettyä kosmetiikkaa, pihkavoidetta, yrttejä, koivunmahlaa, katajasiirappia, pakurikääpäjauhetta sekä pettuleipää. Koronapandemian jälkitilassa ruoka- eikä juomapuolen maistiaisia ei kuitenkaan järjestetty.
Metsiin perustuvista luonnontuotteista saa makuja ja elämyksiä. Vuonna 2020 luonnonmarjojen osalta poimintatulot olivat noin 19 miljoonaa euroa ja ruokasienten noin miljoona euroa Ruokaviraston teettämän MARSI-tutkimuksen perusteella. Luonnonvarakeskuksen ennakkotietojen mukaan puukaupoista saatavat kantorahatulot olivat noin 2,7 miljardia euroa. Tätä taustaa vasten Suomen metsäkeskuksen Marko Ämmälä on korostanut, että metsiin perustuvat luonnontuotteet antavat metsäbiotalouteen ja ruokaketjuun lisäarvoa.
Kesän 2022 marjanpoiminta huolestuttaa
Messuilla väkeä kiinnosti non-stop -video, joka esitteli tynnyritervan valmistusta. Tynnyritervaa voidaan käyttää mm. kosmetiikan valmistuksessa. Ukrainalaisten poimijoiden saanti kesän työvoimaksi metsiin ja marjatiloille oli keskusteluissa mukana.
Muuan kävijä kannusti jopa valmistelemaan pontikan keiton perinnehanketta. Lisäksi paikallinen kauppias oli kiinnostunut siitä, mistä päin Etelä-Pohjanmaata koivunmahlajuomaa tai kuusenkerkkäolutta voi ruokakaupan valikoimiin hankkia.
Myös suomalainen byrokratia puhutti messuilla viranomaislupineen ja -maksuineen. Virolaisessa luonnontuotekaupassa voi ostaa vahvaa alkoholia, jonka valmistuksessa on käytetty kuusenkerkkiä. Suomessa se ei ole mahdollista lainsäädännön takia.
Suomi-Viro -hankeyhteistyötä
Viron ja Suomen välinen hankeyhteistyö näkyi messuosastolla. Virossa luonnontuotealalla ollaan pidemmällä kuin Suomessa. Taustalla on ollut mm. Neuvostoliiton ajan ruokapula, jolloin ruokaa piti valmistaa myös metsän antimista.
Makuja maakunnan metsistä -hanke on Manner-Suomen maaseutuohjelman hanke, jota Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja yksityiset yritykset rahoittavat. Suomen metsäkeskus koordinoi hanketta Seinäjoella ja SeAMK on hankekumppani. Hanke vahvistaa osaltaan eteläpohjalaista Ruokaprovinssia metsiin perustuvia luonnontuotteita koskevalla kehitystyöllä. Huhtikuussa hanke järjestää matkan Tartu Maamess 2022 -näyttelyyn yhdessä SUVI-hankkeen kanssa.
SUVI – liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeessa kehitetään mm. luonnontuotealan logistiikkaratkaisuja. Keskeistä SUVI-hankkeessa on alan osaamisenvaihto Suomen ja Viron Põlvamaan maakunnan Partnerluskogu -Leader-alueen kesken. Hanketta koordinoi ja päärahoittaa Kuudestaan Leader-ryhmä. Hankkeessa ovat mukana Kyrönmaan Leader-ryhmä YHYRES toimijana ja rahoittajana, sekä Suomen metsäkeskus ja SeAMK toimijoina.
Risto Lauhanen, MMT
SeAMK
Juha Viirimäki, projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus