Lähiruokapäivänä 10.9.2022 tehtiin makumatka maalle ja syötiin hyvin. Jopa 37 kohdetta Etelä-Pohjanmaalta osallistui tapahtumaan tarjoten paikallisesti tuotettua lähiruokaa ja myyden syksyn satoa. | @SeAMK-verkkolehti

Lähiruokapäivänä syötiin hyvin ja juhlistettiin maaseutua

#

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä järjestettiin lauantaina 10.9. Aiemmin se tunnettiin Osta tilalta-päivänä. Lähiruokapäivän tarkoituksena on nostaa esiin maaseudun toimijoita; ruoan tuottajia eli maatiloja ja elintarvikeyrityksiä, mutta myös maaseudun aktiivisia toimijoita kuten seuroja ja yhdistyksiä. Siis kaikkea sitä aktiivista elämää, jota maaseudulla eletään.

Valtakunnallisesti Lähiruokapäivän koordinoinnista vastaa Ruokaviraston Maaseutuverkosto, mutta kunkin maakunnan lähiruokakoordinaattori osallistuu aktiivisesti tapahtumamarkkinointiin sekä yritysten osallistamiseen paikallisten tapahtumien varsinaisina järjestäjinä. Tänä vuonna allekirjoittanut vastasi alueellisesta markkinoinnista osana PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet-hankkeen toimenpiteitä. Tämäkin artikkeli on siis osa PREMIUM-hankkeen toimenpiteitä.

Lähtötilanteessa elokuun alussa, vain kaksi eteläpohjalaista kohdetta oli ilmoittanut osallistuvansa tapahtumaan ja järjestävänsä kohteeseensa esim. ruoka-annosten, oman sadon ja tuotteiden myyntiä, eläinten rapsuttelua tai muuten vain tutustumista yrityksen tiloihin ja koneisiin. Loppujen lopuksi, hyvän ja ahkeran viestinnän avulla Etelä-Pohjanmaalta tapahtumaan osallistui kaiken kaikkiaan 37 kohdetta ympäri maakuntaa. Olimme maakunnallisessa vertailussa yksi kohdemäärältään aktiivisin maakunta, mutta onhan meillä maaseudulla toimintaa mitä esitellä!

Parasta oli, että monet yritykset olivat päättäneet yhdistää voimansa tapatumatuotannossa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että yksi yritys kutsui muita omiin tiloihinsa myymään tuotteitaan. Näin toimi esimerkiksi Ilmajoen Yli-Lauroselan talomuseon Korvapuusti-kahvilaa pyörittävä Korvalaanen Oy sekä Koskenkorvan Trahteeri Koskenkorvalla. Yli-Lauroselassa järjestettiin Lähiruokapäivän lisäksi jo perinteeksi muodostuneet Syysmarkkinat. Tapahtuma keräsi mukavasti väkeä syksyn satoa ostamaan sekä hyvästä lähiruoasta nauttimaan.

Ihmisiä tutustumassa tuotteisiin vanhojen pohjalaistalojen pihamaalla.
Kuva 1. Ilmajoen Yli-Lauroselan talomuseon pihapiirissä Lähiruokapäivänä tuoksui herkullinen lähiruoka ja vallitsi perinteinen syysmarkkinatunnelma (kuva: Elina Huhta).

Myös Koskenkorvan Trahteeri oli kutsunut pihaansa muita paikallisia tuottajia. Koskenkorvan Trahteerin itse kehittelemät Koskenkorva-kreemitäytteiset KossuPossun Pallit-munkkipalleroiset oli varsinainen myyntivaltti. Munkkipallosesta ja kuumasta kahvista nauttiessa ehti hyvin tutustua muidenkin myyjien tarjontaan ja maistuvat ostokset.

Leivonnaisia myyntipöydällä.
Kuva 2. Koskenkorvan oma nimikkomunkki oli varmasti yksi persoonallisimmista Lähiruokapäivänä myytävistä lähiruokatuotteista (kuva: Elina Huhta).

Vastaavia tapahtumia ei ole maaseudulla koskaan liikaa, joissa toimijat koordinoidusti pääsevät kutsumaan vieraat kylään ja ostamaan lähituotteita suoraan tuottajilta. Onneksi tapahtuma järjestetään joka vuosi; seuraava Lähiruokapäivä järjestetään siis 7.10.2023. Tervemenoa tekemään makumatka maalle!

Elina Huhta
Asiantuntija TKI, Kestävät Ruokaratkaisut
SeAMK

Kirjoittaja toimii eteläpohjalaisen ruokayrittäjyyden kehittäjänä ja projektipäällikkönä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.