FinnMETKOssa paljon väkeä ja nähtävää | @SeAMK-verkkolehti

FinnMETKOssa paljon väkeä ja nähtävää

#

Ikävien koronavuosien jälkeen FinnMETKO 2022 -metsäkonemessuille osallistui noin 30 000 kävijää. FinnMETKO järjestetään kahden vuoden välein Jämsänkoskella. SeAMK tekee yhteistyötä FinnMETKOn ja Koneyrittäjä-lehden kanssa mm. hankeviestinnässä. Myös eteläpohjalaisia oli esillä Suomen suurimmilla metsäkonemessuilla.

Tällä hetkellä energia on keskiössä. Polttopuukauppa sekä alan konekauppa käyvät kuumina. FinnMETKOssa olivat keskeiset suomalaiset klapikonevalmistajat. Myös Seinäjoen Ylistarossa toimiva Palax oli mukana. Samoin Lapuan Hellanmaalla toimivan Veljekset Ala-Talkkari Oy:n lämmityskattilat olivat näyttävästi esillä. Pienpuuhake on osa ruokaketjun ja maatilojen huoltovarmuutta.

Metsäkone messuosastolla.
Kuva 1. Ylistarolainen Palax METKOssa (kuva: Risto Lauhanen).

Metsäkoneuutuuksia

Metsäkonevalmistaja Ponsse esitteli laserkeilausta (LIDAR) hyödyntävää hakkuukoneen teknologiaa, mikä helpottaa puiden valintaa ja laskentaa hakkuutyössä. Koneen tekemät ajouratiedot ovat keskeinen osa järjestelmää.  Jäljelle jäävä puusto voidaan määrittää puuston poistuman lisäksi.

Seinäjoella toimiva Epec Oy on osaltaan kehittänyt Ponssen tuotteita. Epec Oy on Ponsse Oyj:n tytäryhtiö. Kiinnostusta herätti Ponssen sähköisellä voimansiirrolla varustettu kuormatraktorin teknologiakonsepti. Uusi innovaatio on integroitu olemassa olevaan 15 tonnin kuormatraktoriin. Esittelykoneessa on sähkönsiniset vanteet.

Metsäkone.
Kuva 3. Ponssen sähköinen teknologiakonsepti (kuva: Risto Lauhanen).

John Deeren metsäkoneet esittelivät mm. tietojärjestelmäuutuutta. Leimikon suunnittelun ja hakkuutyön helpottamiseksi kaukokartoitukseen tukeutuva graafinen järjestelmä näyttää metsikön puut, metsätyömaan ja maaston kulkukelpoisuuden, metsänkäyttöilmoitukset sekä varastoinnin vaaranpaikat. Ylistarolaisen esimerkkimetsän tiedot pitivät tietokoneen ruudulla paikkansa.

Ruokaa ja juomaa

Muun muassa teuvalainen Laidun Hereford myi hampurilaisia ja virvoitusjuomia näyttelyvieraille. Yrityksen volyymi on kasvanut, kun se oli samaan aikaan esillä Ruokamessuilla Kauhajoella. Jussi Harjun johtama Laidun Hereford muistetaan mm. räväkkäistä mainosteksteistään Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) busseissa.

Mutta mikä on keskeisin ero suomalaisten ja ruotsalaisten konemessujen välillä. No se on siinä, kun muutama vuosi sitten ruotsalaisilla messuilla sai 20 kruunulla ostaa hampurilaisen. Kaupan päälle sai valita juomaksi teen, pillimehun tai ison tuopin kylmää, vahvaa olutta. Jos löi 50 kruunua tiskiin, sai kauppaan mukaan myös metsäkonefirman lippalakin.

Kävin METKOssa EIP-Tuorehakehankkeen palaverissa Veljekset Ala-Talkkarin osastolla. Tämäkin artikkeli on keskeinen osa Manner-Suomen maaseutuohjelman ja Hämeen Ely-keskuksen rahoittaman tuorehakehankkeen toimintaa.

Rollup messuosastolla.
Kuva 3. Veljekset Ala-Talkkari Oy:n osastolla kävi väkeä (kuva: Risto Lauhanen).

Risto Lauhanen
MMT
SeAMK