Erasmus BIP Future proof animal production | Julkaisut @SeAMK

Erasmus BIP Future proof animal production

#

Hollantilaiset, portugalilaiset ja espanjalaiset maatalousopiskelijat Suomen talvessa

SeAMKissa järjestettiin 6. – 10.3.2023 Erasmus Blended Intensive Program -kurssin Future proof animal production system -lähiviikko. Kurssi jatkui tämän jälkeen seuraavat kaksi viikkoa verkkokurssina. Päätöstilaisuus pidettiin Teamsin välityksellä 24.3.2023. Kokemukset ja opiskelijapalaute olivat hyviä, ja ensi vuoden kurssin suunnittelu on jo aloitettu.

Ihmisiä luokkatilassa.
Ryhmätöiden aloitusta lähiviikon toisena päivänä (Kuva: Teija Rönkä).

Erasmus BIP -kurssille pitää olla opettajia ja opiskelijoita vähintään kolmesta eri Euroopan maasta. Tämän kurssin toteuttivat SeAMKin kanssa HAS Green Academy Hollannista, Instituto Politecnico de Coimbra Portugalista ja Universidad de Valladolid Espanjasta. Rahoitusvaatimuksena on vähintään 15 vierailevaa opiskelijaa, ja neljän oppilaitoksen mukanaolo varmisti opiskelijahankintaa. Lähiviikolle osallistui yhteensä 17 vierailevaa opiskelijaa ja 5 vierailevaa opettajaa. Yksi vieraileva opettaja joutui Covid-tartunnan takia osallistumaan etänä Teamsin kautta, ja tämä onnistui kohtuullisen hyvin jopa vierailujen sisällön osalta. Suomalaisia opiskelijoita osallistui kolme, ja kaikki 20 opiskelijaa suorittivat kurssin loppuun asti.

Suunnitteluvaiheen suurimmat haasteet olivat yhteisen ajankohdan löytäminen, kurssikokonaisuuden suunnittelu ja vieraiden majoitusjärjestelyt. Kurssi alkoi lopulta suoraan lähiviikolla, ja ainakin tällä kurssilla se oli toimiva ratkaisu. Opiskelijat jaettiin heti lähiviikon alussa ryhmiin, joissa he suorittivat kaikki kurssiin kuuluneet ryhmätehtävät. Ensimmäinen ryhmätehtävä tehtiin valmiiksi lähiviikon aikana, ja toisiinsa tutustuneiden opiskelijoiden oli helppo jatkaa työskentelyä seuraavien viikkojen aikana aikaerojen ja muiden meneillään olleiden opintojen haasteista huolimatta. Koko kurssin laajuus oli 3 op, mikä mahdollisti etäjakson pitämisen tiiviisti seuraavan kahden viikon aikana. Pidempi etäjakso olisi palautteen mukaan ollut todennäköisesti haastavampi.

Majoituksen suurin haaste etukäteen olivat kustannukset, joita rajoittaa opiskelijoille matka- ja majoituskuluihin myönnettävän apurahan suuruus. Majoituskohteeksi löytyi maatilamajoitus Seinäjoelta noin 5 km Framilta. Palautteen mukaan kaikkien vieraiden yhteismajoitus oli hyvä ratkaisu myös päiväohjelman jälkeisen vapaa-ajan vieton, keskustelujen ja tehtävien teon kannalta.

Luennot suunniteltiin sekä lähiviikon että etäviikkojen ohjelmaan tiiviiksi ja maltillisen pituisiksi. Sekä lähi- että etäviikoille varattiin aikaa opiskelijoiden ryhmätyölle. Seinäjoelta ja sen lähialueilta löytyi myös kurssin sisältöön soveltuneita vierailukohteita, jotka olivat keskeinen osa ohjelmaa. Ohjelmaan sisältyi myös saunomista ja avantouintia, joka oli vierailijoille elämys. Kehityskohteena ruokataukoihin ja vierailukohteisiin siirtymiseen olisi voinut varata hieman enemmän aikaa.

Ryhmäkuva ihmisistä ulkona lumisella pihalla, taustalla punaisia rakennuksia.
Osallistujat ja Alamarttila Oy:n toimintaa esitellyt Matti Marttila taustanaan tilan biokaasulaitos (Kuva: Teija Rönkä).

Teija Rönkä
lehtori, agrologikoulutus
SeAMK