Ammattikalastusta Ruokaprovinssissa? | @SeAMK-verkkolehti

Ammattikalastusta Ruokaprovinssissa?

#

Kalatalous ja kalastus ovat osa ruokaketjua ja siten osa myös Etelä-Pohjanmaan ruokamaakuntaa käsittävää Ruokaprovinssia. Usko tai älä, Etelä-Pohjanmaalla on varteenotettavaa ammattikalastusta, vaikka olemme suhteellisen vähävesinen maakunta!

Joka kuukauden ensimmäinen KEKSIviikko maakunnan ruoka-ala kokoontuu yhteen Ruokaprovinssin etäkahveille. Kesäkuun kepeiden kesäkahvien teemana oli ammattikalastus Etelä-Pohjanmaalla. Teeman siivittämänä pääsin seuraamaan ammattikalastaja Sampo Savolaa työssään ja juttelemaan muutenkin kiinnostavia kalajuttuja.

Vaikka Etelä-Pohjanmaa on kuivahko maakunta, ammattikalastusta harjoitetaan erityisesti Lappajärvellä sekä Ähtärin vesistöissä. Sampo Savola on yksi eteläpohjalaisista ammattikalastajista ja hänen kala-apajansa ovat nimenomaan Lappajärvellä. Ammattitaito on siirtynyt isältä pojalle ja Savola toivoo myös omien lapsiensa oppivan kalastuksen salat tulevaisuudessa.

Mies seisoo veneessä ja pitelee kuhaa käsissään. Toinen henkilö kuvaa tilannetta kameralla.
Kuva 1. Tämä yli 5 kilon kuha päästettiin takaisin jatkamaan sukuaan Lappajärveen (Kuva: Elina Huhta).

Etelä-Pohjanmaalla toimivat kalastajat saavat työhönsä tukea ja neuvontaa Marko Paloniemeltä Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskuksesta. Kalatalouskeskus on maakunnallinen toimija, joka tarjoaa kalatalouteen liittyviä neuvonta- ja asiatuntijapalveluja sekä lisää kotimaisen kalan tunnettuutta erilaisten kampanjoiden ja tapahtumien avulla.

Kävin Ruokaprovinssin kesäkahvien nimissä haastattelemassa Paloniemeä sekä pääsin ammattikalastaja Sampo Savolan kalaveneen kyytiin kokemaan rysiä Lappajärvelle. Huikea reissu ja luultavasti jotain ihan uutta ja jännittävää monelle muullekin ruokaprovinssilaiselle! Pääset kanssani mukaan ammattilaisen matkaan Lappajärven laineille katsomalla tämän kesäisen videon Youtubesta.

Ruokaprovinssikahvit ammattikalastaja Sampo Savolan kyydissä Lappajärvellä 1.6.2022 on osa Maaseuturahaston rahoittamaa Ruokaprovinssi 2030 – menestyksen avaimet pellolta pöytään hanketta. Lue lisää osoitteesta www.ruokaprovinssi.fi/ruokaprovinssikahvit ja tule mukaan myös seuraaville Ruokaprovinssin kesäkahveille. Heinäkuussa nautitaan kesäisistä mocktaileista SeAMKin Kampusrannassa ja kesäkuussa tutustutaan REKO-yrittäjyyteen Kauhavan Alahärmässä.

Kalaonnea toivotellen,

Elina Huhta
Asiantuntija, TKI
Kestävät Ruokaratkaisut
SeAMK