Narratiivisuudella tehoa viestintään | Julkaisut @SeAMK

Narratiivisuudella tehoa viestintään

SeAMKin kansainvälisellä viikolla kuultiin monia mielenkiintoisia luentoja ja esityksiä. Yksi luennoitsijoista oli apulaisprofessori Alice Hall University of Missourista viestinnän ja median laitokselta. Hän piti kiinnostavan luennon kulttuurialan opiskelijoille tarinoiden kautta suostuttelusta (narrative persuasion), jota käytetään esimerkiksi terveysvalistuksen apuna.

– Tarinoiden avulla saavutetaan paremmin haluttu tulos, esimerkiksi ostamaan joku tuote tai vaikkapa lopettamaan tupakointi, kertoo Hall.

Suostuttelu voi olla osa esimerkiksi televisiosarjan tai kirjan juonta. Jotta viesti menisi perille, täytyy sarjan henkilöiden olla uskottavia ja samaistuttavia. Myös tarinan täytyy olla mukaansatempaava.

Alice Hall.jpg

Kuva: Luennoimassa apulaisprofessori Alice Hall University of Missourista viestinnän ja median laitokselta.

– Joskus saavutetaan haluttu tulos, mutta aina tarinankerronta ei tuo toivottua tulosta. Amerikassa esitetty sarja teiniäideistä sai aikaan halutun tuloksen teini-ikäisten tyttöjen asenteissa: lapsia ei kannata hankkia teini-ikäisenä. Nuorten teini-ikäisten poikien asenteisiin sarjalla ei kuitenkaan ollut vaikutusta, havainnollistaa Hall.

Terveysvalistusta on nähty myös draamasarjoissa, kuten Greyn anatomiassa ja Teho-osastossa. Valistus upotetaan osaksi juonta. Valistus on tehokkaampaa, jos henkilö palkitaan hyvästä toiminnasta osana juonta.

– Narratiivisuus on tehokkaampaa kuin perinteinen mainonta, toteaa Hall.

Tarinan on oltava myös tarpeeksi selkeä, jotta valistus ymmärretään oikein. Lisäksi tarinan täytyy olla viihdyttävä, mutta valistuksen ei saa olla liian selkeää.

Suomessa ensimmäistä kertaa

Alice Hall on tutkinut muun muassa narratiivisuutta ja yleisön osallistamista, tosi-tv-ohjelmia ja medialaitteiden yhtäaikaista käyttöä (multitasking).

Hall oli Suomessa ensimmäistä kertaa. Hän kertoo käyneensä Ruotsissa ja Norjassa nuoruudessaan, ja on nyt innoissaan päästessään tutustumaan Suomeen ensimmäistä kertaa.

Kansainvälisen viikon alussa hän kertoi odottavansa eniten matkalta verkostoitumista opiskelijoiden, henkilökunnan ja opettajien kanssa.