Mitä Orongossa tapahtui? | Julkaisut @SeAMK

Mitä Orongossa tapahtui?

Asiat tapahtuvat Afrikassa usein sattumalta ja osuvasti. Etsimme mahdollisimman monipuolista harjoittelukohdetta Keniasta, läheltä Kisumun kaupunkia, jolla alueella on jo yli 20 vuotta tehty kansainvälisiä sosiaali- ja terveydenhuollon vaihtojaksoja Terve Afrikka -projektin osana. Tämä tapahtuikin, mutta aivan sattumalta lokakuussa 2016. Pääsimme Masenon yliopiston edustajan kanssa maaseudulle tutustumaan pieneen Orongon yhteisöön. Taustalla oli ajatus löytää paikka, jossa monet eri koulutusohjelmissa opiskelevat ammattikorkeakouluopiskelijat voisivat harjoitella yhtä aikaa. Kohteessa olisi jokaiselle omaan asiantuntijuuteensa sopivia kehittämistehtäviä ja sinne olisi turvallista matkustaa ryhmässä.

Orongo, koti leskille ja orvoille osoittautui toivotunlaiseksi kohteeksi. Ensivaikutelma oli kuin olisimme tulleet afrikkalaiseen kotiin, vaikka asukkaita oli kolmisenkymmentä. Vastaanotto oli ystävällinen ja afrikkalaisittain asiantunteva. Kodin johtaja, leppoisa, iloinen keski-ikäinen nainen vei meidät ensin omaan kotiinsa ja esitteli puolisonsa ja kotinsa meille. Tämän jälkeen siirrymme yhteisiin tiloihin, jotka sijaitsivat omistajan talon lähellä. Siellä meitä ohjasi afrikkalainen nuori nainen, joka tiesi toiminnasta kaiken. Päädyimme lopulta leskien koteihin, jotka olivat omistajan rakentamia ja kuuluivat hänen ”yritykseensä”. Kodit olivat ahtaita, tyypillisiä kenialaisia koteja. Lesket hoitivat orpolapsia, joista osa leikki pihamaalla, osa oli aloittanut koulun. Isoimmat suunnittelivat muuttoa – he olivat perustamassa perhettä ja siirtymässä lähietäisyydelle omaan kotiinsa. Elämässä oli selvästi sykettä, elämäniloa ja toivoa paremmasta. Orongo saa tukea ulkomaalaisilta avustusjärjestöiltä, yksityisiltä henkilöiltä ja esimerkiksi Terve Afrikka -verkostolta. Näyttävimmin olivat esillä Pohjoismaista Ruotsi ja Norja, mutta monia muitakin auttajamaita löytyi.

Yhteistyösopimus Orongon kanssa tehtiin. Keniassa harjoittelussa olleet sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluopiskelijat saivat erinomaisen harjoittelupaikan Orongosta. Seuraavien viikkojen aikana he hankkivat tarvittavan välineistön: verenpainemittarin, Hb-mittarin, sokeri- ja albumiiniliuskat. Terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoille avautui tärkeä tehtävä läheisyydessä asuvien odottavien, synnyttävien ja lapsivuoteisten äitien parissa. Sosionomiopiskelijoille tehtäviä löytyi runsaasti; lapset tarvitsivat sekä syliä että ohjausta. Opiskelijat auttoivat hygieniassa ja leikeissä. Yhteistyössä terveydenhoitajaopiskelijoiden kanssa he kartoittivat lasten terveydentilan ja suunnittelivat tulevaa.

Harjoittelu sujui hienosti. Tulevaisuudessa suunnataan jälleen Orongoon, jonka johto kannusti opiskelijoita liikkumaan myös kodin lähipiirissä, kylässä, joka vielä 10 vuotta sitten oli aivan tyhjä. Kaikki kylän ihmiset kuolivat AIDSiin. Uusi sukupolvi on aloittanut kylän uudelleen rakentamisen. Siinä työssä suomalaiset Terve Afrikka –projektin toimijat haluavat olla mukana.

Teksti ja kuva: Helinä Mesiäislehto-Soukka, SeAMK