Chiban yliopiston kirjasto – moderni oppimiskeskus
Vuonna 2012 rakennettu Chiban yliopiston pääkirjasto perustuu täysin uudenlaiseen ajatteluun ja on malliesimerkki toimivasta arkkitehtuurin ja pedagogisten tarpeiden yhdistämisestä. Kirjaston johtaja, professori Hiroya Takeuchi korostaa sitä, että suunnittelun lähtökotana on ollut ennen muuta oppimisen tukeminen ja asiakaslähtöisyys.
- Olemme halunneet luoda viihtyisän tilan, joka tukee erityyppistä opiskelua, hän kertoo. Kirjastossa on niin hiljaisia lukusaleja kuin tiloja, joissa saa keskustella vapaasti ja tehdä yhdessä töitä.
Kirjastorakennuksen keskeisimpiä periaatteita on avaruus ja muunneltavuus. Suuret ikkunat mahdollistavat puistomaisista näkymistä nauttimisen ja runsaasta luonnonvalosta nauttimisen. Professori Takeuchi kertoo, että tiloja suunniteltaessa pohdittiin myös opiskelijoiden tottumuksia ja mieltymyksiä heidän työskennellessään.
- Moni istuu McDonaldsilla opiskelemassa kavereidensa kanssa. Nyt loimme kirjastoon vastaavanlaisia rentoja työtiloja, joissa saa ja voi keskustella ja olla samalla tavalla vapaasti. Toisaalta taas omaa rauhaa kaipaaville opiskelijoille on varattu erillisiä lukusalitiloja.
Lukusalien kalusteet ovat liikuteltavia ja myös sermejä voi siirrellä tarpeen mukaan ja niitä voi käyttää valkotauluina.
Kirjasto pyrkii myös omalla toiminnallaan tekemään yliopiston tutkimusta tunnetuksi myös opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudessa. Joka viikko järjestetään puolen tunnin mittainen luento, jonka pitää joku yliopiston tutkijoista. Luennolla kerrotaan uusimmista tutkimustuloksista ja projekteista, joita parhaillaan on meneillään. Näin pyritään edistämään myös poikkitieteellisyyttä.
Toinen kiintoisa tapa, jolla kirjasto tekee tunnetuksi yliopistossa tehtävää tutkimusta, on erillinen huone johon on kerätty kaikki yliopiston henkilökunnan julkaisut sekä tiivistelmät viimeisistä tutkimustuloksista. Paitsi oppimisen ja tutkimuksen tukena, kirjasto pyrkii toimimaan omalta osaltaan myös yliopistossa tehdyn tutkimuksen puolestapuhujana ja lisäämään sen tunnettuutta.
Teksti ja kuva: Ari Haasio. Kirjoittaja toimii yliopettajana SeAMK Liiketoiminta ja kulttuurissa.
Haasio tutustui Japaniin suuntautuneella vierailullaan myös Chiban yliopiston uuteen pääkirjastoon. Se on uudenlainen konsepti ja osoitus kirjastosuunnittelusta, jossa keskiössä ei ole kokoelman säilyttäminen ja lainaaminen vaan asiakaslähtöinen oppimisen mahdollistaminen.