Terveiset Automaatiopäiviltä | Julkaisut @SeAMK

Terveiset Automaatiopäiviltä

Suomen Automaatioseura järjesti 24:n Automaatiopäivät-seminaarin 13.–14.4.2021. Tämä seuran ja myös Suomen tärkein prosessi-, tehdas- ja tuotantoautomaatiota sekä digitalisaatiota käsittelevä seminaari järjestettiin tänä vuonna virtuaalitapahtumana verkossa Gather.town-ympäristössä. Seminaaria on järjestetty jo vuodesta 1966, ja nykyään se pidetään parittomina vuosina. Tänä vuonna teemana oli automaatio, kestävä kehitys ja tulevaisuus.

Seminaari kokosi hyvin yhteen Suomen automaatioalan koulutuksen ja tutkimuksen. Mukana oli edustusta teknillisistä yliopistoista, ammattikorkeakouluista ja VTT:ltä sekä isoilta automaatioalan yrityksiltä kuten Valmetilta, Metsolta ja Sandvikilta. Avaussanat lausuivat Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls sekä Suomen Automaatioseuran puheenjohtaja Outi Rask. Ensimmäisen päivän pääpuhujana toimi opetushallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Heinonen, joka esityksessään pohti, miten luoda kestävää kehitystä sekä yksikön tasolla että globaalisti. Hän piti olennaisimpana kysymyksenä, miten ja millaiseen maailmankuvaan perustuen teemme muutosta. Toisen päivän pääpuhuja Olli Ventä tarkasteli teollisuuden digitalisaation menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Vuonna 2019 eläkkeelle VTT:ltä jääneellä ja Automaatiosäätiössä ja Automaatioseurassa aktiivisesti pitkään toimineella Ventällä oli tästä laaja näkemys, ja hän esitteli eri aikakausien huipputeknologiaa, trendejä ja niiden muutosta. Nyt tulevaisuuden automaatiolta edellytetään kykyä valmistettavien tuotteiden äärimmäiseen räätälöintiin, soveltuvuutta hajautettuun jakeluketjuun sekä ekologisuutta. Teollisuuden digitalisaatiokehityksen pitää pystyä vastaamaan näihin vaatimuksiin.

Kumpanakin päivänä loppuohjelma rullasi kolmen rinnakkaisen session voimalla. Melkein jatkuvasti yksi sessio käsitteli opetusta, joten automaation koulutus tuli seminaarin aikana käsiteltyä laajasti ja useasta kulmasta ja kollegoiden esityksistä sai arvokasta tietoa. Etäopetuksen haasteet ja erilaiset etäkäyttöratkaisut saivat luonnollisesti paljon tilaa. Oma esitykseni käsitteli SeAMKin teollisen internetin laboratoriota ja siellä tehtävän opetuksen ja hanketyön yhdistämistä järkevästi. Esitys sai aikaan paljon keskustelua ja hyviä kysymyksiä. Myöhemmin myös sovimme molemminpuolisia oppilaitosvisiittejä toisen ammattikorkeakoulun edustajan kanssa. Mahdollisen tulevaisuuden yhteistyön viriäminen on aina tärkeä tuliainen tällaisista tapahtumissa. Muita sessioiden aiheita olivat mm. säätö, mallinnus, robotiikka ja turvallisuus.

Gather.town-ympäristö toi mieleen Habbo Hotelin. Pienet pikseliset hahmot liikkuivat yläkulmasta kuvatussa pelimaailmassa. Kun oma hahmo käveli läheltä toista hahmoa, aukesi video ja ääniyhteys tähän hahmoon. Maailmassa oli myös erillisiä neuvottelu- ja esittelytiloja, joissa pystyi eri sääntöjen mukaan vuorovaikuttamaan muiden samassa tilassa olevien hahmojen kanssa. Alusta oli nopea omaksua, kevyt eikä se vaatinut erillistä asentamista. Kaikki tähän mennessä kokeilemani virtuaalialustat ovat vain varjo oikeista konferensseista, mutta ovat ne aina tyhjää parempia ja auttavat saamaan edes jonkin verran keskustelua aikaiseksi.

Seuraavilla Automaatiopäivillä juhlistetaan 70-vuotiasta Suomen Automaatioseuraa. Toivottavasti niitä päästään viettämään Helsingissä vuonna 2023 ihan lähietäisyydellä.

Juha Hirvonen
yliopettaja
SeAMK Tekniikka