Entiset mikrosysteemitutkijat koolla | Julkaisut @SeAMK

Entiset mikrosysteemitutkijat koolla

#

Tampereen yliopiston (ent. Tampereen teknillinen yliopisto) mikro- ja nanosysteemitekniikan tutkimusryhmän alumnit kokoontuivat 11.8. Hervannan kampuksella Tampereella. Ohjelmassa oli ryhmän nykyisten tutkimushankkeiden esittely, alumnien kuulumiset, nykyisiin laboratoriotiloihin tutustumista ja vapaamuotoista verkostoitumista ja seurustelua.

Ryhmäkuva ihmisjoukosta rakennuksen edessä nurmikolla.
Osallistujat koolla Sähkötalon sisäpihalla (Kuva: Heimo Ihalainen).

Professori ja tutkimusryhmän vetäjä Pasi Kallio avasi tilaisuuden ja päivitti tutkimusryhmän tämänhetkiset kuulumiset tutkimusrintamalla. Tämän jälkeen apulaisprofessori Antti Vehkaoja esitteli vetämänsä anturiteknologian ja biomittausten ryhmän, ja apulaisprofessori Veikko Sariola johtamansa bioinspiroituneiden (eli elävää luontoa jäljittelevien) materiaalien ja robotiikan ryhmän. Tätä nykyä siis mikrosysteemejä tutkitaan kaikkiaan kolmessa toisiinsa linkittyneessä ryhmässä.

Nykytilan esittelyä seurasivat emeritusprofessorien kuulumiset. Tämän jälkeen alumnit kertoivat ryhmän jälkeisestä urakehityksestään. Osa oli jatkanut akateemista uraansa, ja paikalla oli professoreita ja luennoitsijoita Aalto-yliopistosta, Turun yliopistosta sekä ulkomaisista yliopistoista Lontoosta Shenzheniin. Olipa paikalla eräs Seinäjoen ammattikorkeakoulun yliopettajakin. Iso osa taas oli edennyt isoihin teollisuusyrityksiin kuten Cargotec ja UPM tai isoihin IT-taloihin kuten Facebookin emoyritys Meta tai kotimainen Solita. Myös pienempien yritysten ja startupien työntekijöitä oli useita paikalla.

Projektitutkija Lassi Sukki esittelee lääketieteellisten mikrofluidistiikkaprojektien tuloksia laboratoriossa (Kuva: Juha Hirvonen).
Apulaisprofessori Veikko Sariola esittelee pehmeään robotiikkaan perustuvan tarraimen toimintaa Aalto-yliopiston professorille Quan Zhoulle. Kuvaaja: Heimo Ihalainen.

Iltapäivän laboratoriokierroksella tutustuttiin ryhmien nykyisiin tiloihin ja ilokseni huomasin, että sekä laboratorioiden neliöiden määrä että laitteiden laatu oli kasvanut hurjasti. Lisäksi tutkimusprojektit olivat poikineet kaksi spinoff-yritystä, toisen pitchauksessa olin aikanaan mukana silloisen Tekesin, nykyisen Business Finlandin tiloissa. Oli erittäin mukava huomata tutkimuksen, johon itsekin olin osallistunut, poikineen pysyvää liiketoimintaa.

Kaiken kaikkiaan kokoontuminen näytti, että tutkimusosaamisella sekä taidoilla, joita se tuo mukanaan, riittää kysyntää eri aloilla. Tilaisuus myös tarjosi erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen.

Juha Hirvonen
yliopettaja
Digital Factory -tutkimusryhmä
SeAMK