Yritysmarkkinat Kurikassa siirtyvät vuodelle 2021

Yritysasiamies Rami Mattila Ilmajoelta on ollut mukana jo ensimmäisen Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat-tapahtuman lanseerauksessa vuonna 2007 ja kertoo nyt tapahtuman alkuajoista: ”Luottamuksellisuus on pysynyt ohjenuorana koko yritysmarkkinatapahtuman historian ajan, samoin kohderyhmät, joita ovat pääasiassa mikro- ja pienet yritykset.” Luottamuksella tarkoitetaan sitä, että kaikki yritysten myyjä- ja ostajakandidaatit kunnioittavat salassapitovelvollisuutta siten, että yrityksistä käytyjä keskusteluja ei tuoda julkisuuteen. Lisäksi alusta saakka on ollut tärkeää, että yritykset ovat tapahtuman keskiössä. Mattila tuo esiin, että markkinoilla olevat asiantuntijapuheenvuorot ovat lisämauste kaikkein tärkeimmälle eli ihmisten välisille kohtaamisille ja alkusysäyksille mahdollisiin kauppaneuvotteluihin. Asiantuntijaluennoista yrityskauppaa suunnittelevat osapuolet voivat saada vinkkejä omistajanvaihdosprosessiin sisältyviin keskeisiin aiheisiin kuten hinnoittelu, rahoitus, verotus ja kauppakirjan laatiminen.

Koronan takia syksylle 2020 suunniteltu tapahtuma päädyttiin siirtämään vuodella. Seuraavan kerran Etelä-Pohjanmaan yritysmarkkinat järjestetään vuonna 2021 Kurikassa. Yritysmarkkinoille ovat tervetulleita yrityksestä tai sen osasta luopumista harkitsevat yrittäjät ja yrittäjyyttä harkitsevat potentiaaliset ostajat. Ostoaikeissa tapahtumaan voivat liittyä myös yritykset, jotka suunnittelevat yrityksen laajentamista ja kasvattamista ostamalla. Kurikka on Jalasjärven ja Ilmajoen ohella yksi Yritysmarkkinoiden perustajakunnista. Sittemmin, kun Kurikka ja Jalasjärvi ovat yhdistyneet, on tapahtuman järjestämisvastuuseen kutsuttu muita alueen kuntia joka kolmas vuosi. Esimerkiksi vuosi 2019 tilaisuus järjestettiin Kauhajoella. Kiertävällä järjestäjävastuulla pidetään huoli koordinoinnista vastaavien tahojen resurssien ja voimavarojen riittävyydestä sekä tapahtuman näkyvyydestä maakunnassa.

Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat perustuvat vakiintuneeseen yhteistyöhön järjestävien kuntien välillä. Kyseiselle vuodelle valittu paikkakunta kantaa päävastuun tapahtuman organisoimisesta ja markkinoimisesta, mutta muut järjestäjätahot ovat vahvasti tukemassa markkinoiden onnistumista. Etelä-Pohjanmaan yrittäjät ovat perustajakuntien ohella olleet alusta asti mukana tapahtumien järjestämisessä. Mattila kertookin, että usein Yritysmarkkinat ovat alkusysäys kauppaneuvotteluille, jotka voivat jälkeenpäin jatkua esimerkiksi yrittäjäjärjestössä työskentelevän omistajanvaihdosasiantuntijan tai muiden tilaisuudessa läsnä olevien asiantuntijoiden tuella eteenpäin.

Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat ovat saaneet osallistujilta ja yhteistyökumppaneilta hyvää palautetta. Tästä kielinee sekin, että tapahtumaa on haluttu benchmarkata muun muassa Pohjois-Pohjanmaalle. Mattilan mukaan tietotaitoa jaetaan mielellään muillekin alueille. Etelä-Pohjanmaan alueella 13-vuotisen tapahtuman ovat mahdollistaneet niin vuosittain saapuvat noin 100 kävijää kuin tapahtumaa tukevat asiantuntijasponsorit. Ennen kaikkea Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat ovat tapahtuma, joka perustuu verkostomaiseen yhteistyöhön ja vastuunottoon, jossa jokainen koordinointiin osallistuva taho hoitaa leiviskänsä. Koska tapahtuma on alueellinen, on markkinoiden mainostaminen paikallislehdissä edelleen keskeinen keino tavoittaa kohdeyleisöä. Tärkein kanava on kuitenkin suosittelijat ja henkilökohtaiset kontaktit ympäri maakuntaa. Mattila tuo esiin, että markkinoinnissa on myös SOME käytössä. Liity seuraajaksi, jotta saat ensimmäisten joukossa selville uuden tapahtuman ajankohdan!

Jutta Mäkipelkola
Projektipäällikkö
SeAMK Liiketoiminta- ja kulttuuri

Lähteet ja linkit:

Puhelinhaastattelu 3.9.2020, Ilmajoen yritysasiamies Rami Mattila

https://epyritysmarkkinat.fi/ilmoittaudu/

SOME-linkki: https://www.facebook.com/1066869446657884/posts/2752464514765027