Yrittäjänä työskentely on rajattomien mahdollisuuksien olemus
Entistä useampi erityisesti juuri asiantuntijatyötä tekevä työntekijä hankkii toimeentulonsa perinteisen palkkatyön sijaan tai rinnalla monista eri lähteistä. Tätä yrittäjyyden muotoa kutsutaan hybridiyrittäjyydeksi. Työn teettäminen on kaiken kaikkiaan muuttunut entistä monimuotoisemmaksi, projektimaisemmaksi, ja organisaatiot myös hyödyntävät nykypäivänä työvoimaa yhä joustavammin.
Maarit Vinni työskentelee Loisto Voimavarapalveluiden toimitusjohtajana ja palkkatyössä koulutuskoordinaattorina Step-koulutuksessa. Kun Maarit Vinniä pyysi kertomaan omasta urapolustaan hybridiyrittäjäksi, hän kertoi ensin tarinan lapsuudestaan ja omista vanhemmistaan. Vaikka hybridiyrittäjä -termiä ei tuolloin vielä tunnettu, yrittäjyyttä ja palkkatyötä on jo pitkään tehty rinnakkain.
– Olen syntynyt yrittäjäperheeseen, ja kun tätä asiaa pohdin, niin saan todeta, että äitini oli jo viime vuosituhannella hybridiyrittäjä, sillä hän työskenteli kunnallisena perhepäivähoitajana ja samaan aikaisesti isäni kanssa sujuvasti huoltoasemayrittäjänä. Myös isäni teki lisäksi myös kuljetusalan töitä. Kumpikin on ollut aina hyvin tyytyväisiä omaan työtilanteeseensa.
Vinni on monipuolinen osaaja ja hän on kouluttautunut muun muassa hallintotieteen maisteriksi, laatu- ja kehityspäälliköksi, työnohjaajaksi, identiteettivalmentajaksi ja palvelumuotoilijaksi. Hän toteaakin syttyvänsä uudesta tiedosta ja olevansa mielellään keskusteluissa mukana. Hän ei aivan tarkasti osaa sanoa, milloin hänen oma hybridiyrittäjän urapolkunsa sai alkunsa, mutta kertoo olleensa yrittäjä jo noin 20 vuoden ajan. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistelyn hän kokee helpoksi ja mielekkääksi.
– Olen aina nähnyt yrittäjänä toimimisen vastuullisena ja vähän niin kuin rajattomien mahdollisuuksien olemuksena. Vastuullista on olla asiantuntija omassa yritystoiminnassa, eli kouluttautua, olla asiakkaiden kanssa yhteistyökykyinen, ja joustaa tarpeen tullen jopa omasta tulotasostaan hetkellisesti, olla vastuullinen yhteiskunnallisia ja lainpuolesta tulevia velvoitteita kohtaan ja olla myös hyväntekijä, Vinni sanoo.
– Palkkatyöntekijä voi olla työssä, jossa saa haastaa itseään ja kehittyä ja tehdä sitä, mihin on sydämen palo ihan niin kuin yrittäjänä. Mutta, jos ajatellaan identiteettiä siinä, niin mietin että, saako palkkatyöntekijä viedä omaa intohimoaan loppuun saakka palkkatyössä, johon liittyy usein myös työkaverit ja työyhteisö. Ja miten organisaatio kestää sen, jos on intohimoa laajentaa työkenttäänsä palkkatyössä. Yrittäjän identiteetti on puolestaan ikään kuin loputon, hän jatkaa.
Yrittäjyys palkkatyön rinnalla voi lisätä onnellisuutta ja työtyytyväisyyttä
Työnantaja hyötyy monellakin tavalla hybridiyrittäjän osaamisesta. Maarit Vinni toteaa, että kaikilla yrittäjillä osaaminen on usein aika tuoretta, ja jos yrittäjä lähtee hakemaan myös palkkatyötä yrittäjyyden rinnalle, hän on varmasti kannattava hankinta yrityksenkin näkökulmasta.
– Yrittäjyys esimerkiksi palkkatyön rinnalla voi lisätä onnellisuutta ja työtyytyväisyyttä ja mahdollistaa henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamisen.
– Toimivaan yhdistelyyn vaikuttaa ennen kaikkea ihminen itse. Hän valitsee tämän polun ja siihen vaikuttaa myös työnantaja, joka sallii työntekijän toimia myös yrittäjänä eikä vain hänellä palkan saajana. Toki tähän vaikuttaa myös yhteiskunnan asenne ja yrittäjyyteen kannustavat seikat. Yrittäjänä sitä käy erilaisissa sfääreissä. Tämä sopii ihmiselle, joka haluaa elää vaihtelevassa, yllätyksellisessä ja mahdollisuuksia tarjoavassa työelämässä. Elämä ei käy tylsäksi, Vinni pohtii.
Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hanke on Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä Työterveyslaitoksen yhteistyössä toteutettu. Hankkeessa rakennetaan nykyaikaisen työelämän hyvinvointikompassia yksilöille, joiden työelämä rakentuu erityyppisistä elementeistä. Hanke toteutetaan 1.10.2020-31.1.2023. Hankkeen puitteissa on nauhoitettu myös kolmen podcastin sarja, joista kolmas keskittyy tämän artikkelin aiheeseen eli hybridiyrittäjän urapolkuun ja identiteettiin, ja haastateltavana on Maarit Vinni. Podcastin muiden jaksojen teemat ovat hybridiyrittäjän talous ja hybridiyrittäjän hyvinvointi. Kaikki podcastjaksot sekä niihin liittyvät artikkelit löytyvät hankkeen verkkosivuilla.
Saija Råtts
Lehtori
SeAMK
Artikkelin kirjoittaja toimii Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hankkeessa asiantuntijana.