Yli 55-v. yrittäjät kiinnostuneita asiantuntijarooleista | @SeAMK-verkkolehti

Yli 55-v. yrittäjät kiinnostuneita asiantuntijarooleista

Yli 55-vuotiaat yrittäjät entistä kiinnostuneempia yrittäjäuran jälkeisistä asiantuntijarooleista

Yli 55-vuotiailla yrittäjien kiinnostus erilaisiin asiantuntijarooleihin yrittäjäuran jälkeen on edelleen kasvanut. Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttaman kolmannen valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin vastaajista 29 % on kiinnostunut toimimaan jonkun toisen yrityksen hallituksessa. 25 % on kiinnostunut toimimaan mentorina tai yrityskummina ja 11 % pääomasijoittajana yrittäjäuran jälkeen. Myös kiinnostus ostaa nykyisen yrityksen jälkeen joku uusi yritys on kasvanut, vaikka ei tämä vaihtoehto kiinnostakaan kuin 4 % vastaajista.

Viimekertaisen, vuoden 2015, barometrin tapaan erityisesti miehet, korkeakoulututkinnon suorittaneet, portfolio- ja sarjayrittäjät, isompien yritysten yrittäjät ja ne, jotka panostavat tälläkin hetkellä enemmän oman yrityksensä kehittämiseen ovat kiinnostuneita toimimaan nykyisen uran jälkeen erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Kaikkein selvin korrelaatio on kuitenkin niiden osalta, jotka olivat kiinnostuneita ostamaan uutta liiketoimintaa; he olivat myös eniten kiinnostuneita erilaisista asiantuntijarooleista.

Tulokset osoittavat, että yrityksestä luopuvat eläkeläiset ovat entistä virkeämpiä ja hyväkuntoisempia ja toisaalta tietoisuus erilaisista mahdollisuuksista ja vertaisesimerkeistä on lisääntynyt. Esimerkiksi Kettusen ym. (2015) tutkimus osoitti, että eläköitymisen jälkeen yli puolet oli myös oikeasti toiminut jossain roolissa yritysmaailmassa, joko jatkaen omaa yritystä pienemmällä panoksella tai sitten erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Tästä huolimatta senioriyrittäjien osaamisen hyödyntäminen on Suomessa edennyt melko hitaasti. Enemmän heille järjestetään keskinäisiä tapaamisia kuin pyritään systemaattisesti tuomaan heitä nuorempien yrittäjien tueksi.

Suomeen on yrittäjien ikääntymisen seurauksena syntynyt valtava kumuloitunut osaamispääoma erilaisista yritysten aloittamis-, kehittämis- ja luopumistilanteista. Tätä osaamispääomaa emme saa hukata ja se pitää saada entistä tehokkaammin mm. aloittavien ja kasvavien yritysten käyttöön. Esimerkiksi alueellisissa omistajanvaihdosten neuvontapisteissä olisi hyvä mahdollisuus etsiä ensikertalaiselle yrittäjälle kokeneempi yrittäjä vierellä kulkijaksi omistajanvaihdosprosessissa. Tämä myös hyödyntäisi ikääntyvien yrittäjien lisääntynyttä halua asiantuntija-avun tarjoamiseen.

Elina Varamäki
vararehtori, KTT, dosentti, SeAMK

Anmari Viljamaa
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri

Sanna Joensuu-Salo
yliopettaja, SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri