Virtuaalimatka Etelä-Pohjanmaalle kotisohvalta | Julkaisut @SeAMK

Virtuaalimatka Etelä-Pohjanmaalle kotisohvalta

#

XR-teknologiat osana matkailijan asiakaspolkua -hankkeessa on määritelty syksyn 2022 aikana Etelä-Pohjanmaan myyntivaltit. Tätä työtä on tehty sekä alueen matkailun kehittäjien ja yrittäjien että ulkopuolisten asiantuntijoiden, Tarinakone Oy:n ja Salmi Platform Oy:n avustuksella.

Etelä-Pohjanmaan ainutlaatuisiksi myyntivalteiksi tunnistettiin seuraavat kolme tekijää:

  • Aito ja komia eteläpohjalainen henki. Se on meidän luonne, meidän tavat ja meidän asenne. Se on meidän ihmiset ja ihmisten tarinat.
  • Laadukkaat, rennot ja persoonalliset tapahtumat -isot ja pienemmät täällä tapahtuvat kohtaamiset.
  • Lakeus maisemana ja elämyksellisenä ympäristönä on täällä meidän asiakkaiden koettavissa paikan päällä ja mielentilana. Lakeus on jokaisessa kohtaamisessa läsnä.

Myyntivalttien pohjalta ja niihin nojautuen hankkeessa toteutettiin kaksi erilaista XR-toteutusta, jotka ilmentävät Etelä-Pohjanmaan tunnistettavia myyntivaltteja eli vetovoimatekijöitä. Toteutuksien tavoitteena on toimia matkailumarkkinoinnin työkaluna organisaatiolle sekä alueen yrityksille. Toteutuksia voidaan käyttää messuilla ja tapahtumissa vetonaulana, joilla houkutellaan ihmisiä kokemaan Etelä-Pohjanmaata ja sen lakeuksia. Lisäksi toteutuksissa tuotettuja 360-videoita voidaan käyttää verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa markkinointimateriaalina. Toteutukset toimivat myös esimerkkinä siitä, miten erilaisia XR-teknologioita voidaan hyödyntää matkailussa tuotteiden, palveluiden ja koko matkailualueen markkinoinnissa työkaluna.

Virtuaalimatkalle 360-kuvilla

Ensimmäisessä kokeilussa tuotettiin 360-sovellus, jossa käyttäjä pääsee matkaamaan virtuaalisesti Etelä-Pohjanmaan eri kohteisiin. Sovellus toimii parhaiten puhelimella, jota liikuttamalla voi katsella ympärilleen tai liikutella kuvia puhelimennäytöllä sormella. Sovelluksen käyttämiseen ei tarvita kirjautumisia eikä ohjelman latauksia vaan se toimii suoraan verkkoselaimella, joten sovellus on avattavissa helposti esimerkiksi QR-koodin lukemalla. Lopputuotoksen avulla vahvistetaan Etelä-Pohjanmaan houkuttelevuutta matkailualueena ja havainnollistetaan uusien teknologioiden valjastamista matkailutoimialan käyttöön.

Tästä virtuaalimatkalle!

Kirkontorni ja kaupunkinäkymä ylhäältä kuvattuna.
Virtuaalimatka alkaa upealla 360-kuvanäkymällä Seinäjoen keskustan alueelta aivan Lakeuden ristin kirkon vierestä.

VR-laseilla koettava Etelä-Pohjanmaa

Toisesta kokeilusta lähdettiin rakentamaan immersiivistä VR-laseilla koettavaa kokonaisuutta. Kokemuksessa korostuu immersiivinen äänimaailma sekä visuaalisesti kaunis eteläpohjalainen ympäristö. Toteutuksessa painotettiin sen helppokäyttöisyyttä ja suunnittelussa keskityttiin siihen, että kokemus tulee antamaan käyttäjälle unohtumattoman elämyksen eteläpohjalaisesta lakeudesta ja sielunmaisemasta.

VR-laseilla koettava Etelä-Pohjanmaa Experience toimii myös esimerkiksi matkamessuilla ja muissa tilaisuuksissa (kuva: Aleksi Frimodig).

VR-laseilla koettava virtuaalimatka johdattaa käyttäjän läpi perinteisteisten eteläpohjalaisten maisemien kulkien aina kaksfooninkisen maalaistalon pihapiiristä jokimaiseman kautta kullankeltaiselle lakeudelle ja lopuksi elämysten latoon. Sisältöjä luodessa on käytetty referenssikuvia alueelle ominaisista piirteistä, rakennuksista ja maisemista. Käyttäjän lähtiessä liikkeelle, häntä lähtee ohjaamaan matkalle eteläpohjalainen henki, joka kertoo käyttäjälle lakeudesta, ympäristöstä ja eteläpohjalaisesta ihmisluonteesta houkuttelevana elämyksenä.

Mies asettelee kameraa jalustalle purossa olevien kivien päällä.
Luontovideoita kuvattiin 360-kameralla kesän aikana erilaisissa Etelä-Pohjanmaan maisemissa. Tässä asiantuntijamme Aleksi Frimodig asettelee kameraa Katikankanjonissa parhaimpaan hyttysaikaan (kuva: Noora Syväluoma).

Ainutlaatuiset Etelä-Pohjanmaan matkailun myyntivaltit tulevat esille sekä äänikerronnassa, virtuaalisesti luodussa maisemassa sekä toteutukseen upotetuissa 360-videoissa. Videoita kuvattiin keväällä ja kesällä muun muassa Lauhanvuoren kansallispuistossa kivijatalla, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkissa Katikankanjonissa, Ilmajoen peltomaisemissa sekä Isojoen Möykyn kylällä pääsiäiskokko -tapahtumassa. Toteutuksessa on kyse kuin lyhytelokuva, jossa elämyksellisyys on kaiken keskiössä.

VR-laseille toteutettu peli tulee ladattavaksi Steam-alustalle lähiaikoina ja linkki siihen tulee löytymään XR-matkailu demojen sivulta.

Mikäli sinulla ei ole VR-laseja, voit kokea elämyksen 360-videon avulla klikkaamalla alla olevasta videosta.

XR-toteutukset on työstetty osana Seinäjoen ammattikorkeakoulun XR-teknologiat osana matkailijan asiakaspolkua -hanketta. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.

Noora-Mari Syväluoma
Projektipäällikkö
SeAMK

Aleksi Frimodig
TKI-asiantuntija
SeAMK

Kirjoittajista Syväluoma toimii projektipäällikkönä ja Frimodig asiantuntijana XR-teknologiat osana matkailijan asiakaspolkua -hankkeessa.