”Kaiken kaikkiaan onnistunut täydennyskoulutus!” – korkeasti koulutettujen KOKO-täydennyskoulutukset tukivat osallistuneiden ammatillista kehittymistä | Julkaisut @SeAMK

”Kaiken kaikkiaan onnistunut täydennyskoulutus!” – korkeasti koulutettujen KOKO-täydennyskoulutukset tukivat osallistuneiden ammatillista kehittymistä

#

Erilaisilla taustakoulutuksilla KOKO-täydennyskoulutuksiin valitut osallistujat sekä palauttivat mieleen asioita että saivat uutta tietoa ja uusia näkökantoja koulutussisällöistä, muilta osallistujilta ja työnantajilta. Viimeisimpään toteutukseen, KOKO2023-täydennyskoulutukseen osallistuneet kehittivät digitaalisen liiketoiminnan, myynnin ja markkinoinnin sekä tiedonhallinnan ja tiedolla johtamisen osaamistaan ja perehtyivät Leanin käyttöön asiantuntijaorganisaatiossa. He vahvistivat osaamistaan ja edistivät työllistymistään asiantuntijuutta vaativiin työtehtäviin yrityksiin tai muihin asiantuntijaorganisaatioihin. Koulutus sisälsi kahdeksan viikon harjoittelun, jonka osallistujat suorittivat itseään kiinnostavissa työpaikoissa, joihin osa myös työllistyi koulutuksen jälkeen. Lisäksi verkostoituminen opintojen ja harjoittelun aikana koettiin hyödylliseksi.

”Sisällöt ovat tukeneet omaa ammattiani ja sen kehittymistä erinomaisesti. Koin tarvitsevani nimenomaan tämän sisältöistä täydennystä pohjakoulutukseeni. Harjoittelu on tukenut koulutuksen teoriasisältöjä ja käytännön asiatuntijatyön opettelua.”  KOKO2023-osallistuja.

Asiakaslähtöisesti suunniteltu täydennyskoulutus

KOKO-koulutusten sarja sisälsi kolme verkkototeutusta, jotka järjestettiin vuosina 2020, 2022 ja 2023. Koulutussuunnittelun tueksi kohderyhmälle lähetettiin kysely, jossa tiedusteltiin vastaajan näkemystä työllistymistä edistävistä koulutussisällöistä. Kyselytulosten perusteella valittiin kulloisenkin toteutuksen koulutussisällöt. Jokainen toteutus sisälsi orientaatioviikon, jossa koottiin henkilökohtaiset opiskelusuunnitelmat jokaisen omia tavoitteita tukemaan. Lisäksi ensimmäisillä viikoilla opiskeltiin projektinhallintaa, tiimityöskentelyä ja digitaitoja.


Kuva. KOKO-koulutusten toteutukset vuosina 2020, 2022 ja 2023.

Kehittämistehtävien kautta sitoutetaan yrityksiä

Jo ennen harjoittelua yrityksillä oli mahdollisuus hyödyntää kehittämistehtävissä koko opiskelijaryhmää, jolloin yritys sai useamman vaihtoehtoisen kehittämisehdotuksen, joita kehitettiin koulutusosioiden aikana pienryhmissä. Näitä käytännönläheisiä kehittämisprojekteja yrityksellä oli mahdollisuus edistää myös harjoittelijan työpanosta hyödyntämällä varsinaisen koulutusjakson jälkeen harjoittelujaksolla. Näin harjoittelun aikana myös yrityksen osaaminen kehittyi. Moni kehittämistehtävä liittyi yrityksen myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen, erityisesti digitaalisen markkinoinnin osa-alueisiin. Tavoitteena oli lisäksi sitouttaa ja perehdyttää sekä harjoittelijaa että yritystä puolin ja toisin niin, että jos yrityksellä oli tarve työntekijälle vielä harjoittelun jälkeen, sillä oli mahdollisuus palkata henkilö, joka on jo tuttu ja tutustunut yritykseen ja sen organisaatiokulttuuriin.

Sini Karjalainen
Asiantuntija, TKI
SeAMK

Kirjoittaja toimi vastuukouluttajana KOKO-täydennyskoulutuksissa.