Hyödynnetään yhdessä Etelä-Pohjanmaan yritysten uinuva kasvupotentiaali | Julkaisut @SeAMK

Hyödynnetään yhdessä Etelä-Pohjanmaan yritysten uinuva kasvupotentiaali

#

Helsingin Sanomien talouteen keskittyvä HS Visio julkaisi 8. elokuuta jutun otsikolla Pohjanmaan ihme. Se käsitteli eteläpohjalaista yrittäjähenkeä niin historian kuin uusimpien tilastojen valossa. Maakunnasta valtakunnallisesti tunnetuiksi nousseista yrityksistä esimerkkeinä olivat valtatie 3:n varrelta, nykyisen Kurikan kaupungin alueelta löytyvät Relicomp, Juustoportti sekä Lennol.

Eteläpohjalaisen yrittäjyyden kuvan voisi tiivistää jutun mukaan seuraavasti: Vaikeasta viljelysmaasta kummunnut tekemisen henki on alueen kantavaa henkistä perintöä. Mutta se on pitkälti keskittynyt leivän tekemiseen itselle ja omalle perheelle. Suurteollisuutta lakeuksille ei ole syntynyt koskaan, ja yrittäminen on pysynyt pienenä näihin päiviin saakka. Etelä-Pohjanmaan hieman yli 16 000 yrityksen joukossa keskisuuriakin on vain vähän. Maakunnan yrityksistä 96,4 prosenttia on alle kymmenen henkeä työllistäviä mikroyrityksiä.

Kasvuhalukkuuden näkökulmasta HS Visio haastatteli yrittäjyyden asiantuntijana Seinäjoen ammattikorkeakoulun vararehtori Elina Varamäkeä. Etelä-Pohjanmaalla nimittäin on keskimäärin vähemmän kasvuyrittäjiä kuin muualla Suomessa. Pienyrittäjyys näkyy myös bruttokansantuotteessa, jossa Etelä-Pohjanmaa on viiden pienimmän maakunnan joukossa.

Työstämme meidät tunnetaan – ehkä pian myös luovuudestamme

Eteläpohjalaisessa yrittäjäilmastossa on kuitenkin valtava potentiaali. Katseen kääntäminen suurten, yleismaailmallisten ongelmien ratkaisemiseen ja panostaminen tiedon pohjalta tehtävään kehitystyöhön jalostaa tunnetun ahkeruuden ja tinkimättömän työn jäljen kansainväliseen kilpailuun ja kasvuun sopivaksi tekemiseksi.

Tiedon, koulutuksen ja innovaatioiden edistämiseksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu – kuten Suomessa muutkin korkeakoulut alueillaan – ovat yhteisiä resursseja myös yrittäjille ja yrityksille. SeAMK tekee soveltavaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyötä vuosittain yli sadan hankkeen kautta. Yritysyhteistyötä on vuosittain satojen yritysten kanssa, mutta maakunnan yli 16 000 yrityksessä on vielä paljon sellaisia, joihin emme ole tutustuneet.

Mitä yritykset sitten hyötyvät yhteistyöstä ammattikorkeakoulun kanssa? Yksinkertaisesti kerrottuna ammattikorkeakoulu voi olla yrityksen monipuolinen kumppani niin osaamisen kuin toimintojen kehittämisessä.

  1. Osaamisen hyödyntäminen: Ammattikorkeakoulut tarjoavat opiskelijoilleen käytännönläheistä koulutusta, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijat voivat soveltaa oppimaansa yritysten todellisiin tarpeisiin. Yritykset voivat hyödyntää ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden ja opettajien asiantuntemusta ja saada uusia näkökulmia liiketoimintaansa.
  2. Yhteistyön tutkimusmahdollisuudet: Ammattikorkeakoulut suorittavat usein soveltavaa tutkimusta eri aloilla. Yhteistyö ammattikorkeakoulujen kanssa voi antaa yrityksille mahdollisuuden osallistua tutkimusprojekteihin, joissa kehitetään uusia innovaatioita, tuotteita tai palveluja. Tämä voi auttaa yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä ja saamaan kilpailuetua.
  3. Opiskelijoiden rekrytointi: Yhteistyö ammattikorkeakoulujen kanssa tarjoaa yrityksille mahdollisuuden luoda suhteita potentiaalisiin tuleviin työntekijöihin. Yritykset voivat tarjota harjoittelupaikkoja, opinnäytetyöaiheita tai projektitöitä opiskelijoille, mikä voi johtaa lupaaviin rekrytointimahdollisuuksiin myöhemmin.
  4. Koulutustarpeiden täyttäminen: Yritykset voivat tuoda esiin koulutustarpeitaan ja auttaa ammattikorkeakouluja kehittämään opetussuunnitelmia vastaamaan alan ajankohtaisia haasteita. Tällainen yhteistyö auttaa varmistamaan, että ammattikorkeakoulujen tarjoama koulutus vastaa yritysten tarpeita ja että valmistuvilla opiskelijoilla on tarvittava osaaminen työelämässä menestymiseen.
  5. Verkostoituminen: Yhteistyö ammattikorkeakoulujen kanssa voi auttaa yrityksiä luomaan ja laajentamaan verkostojaan. Yritykset voivat osallistua ammattikorkeakoulujen tapahtumiin, seminaareihin ja työpajoihin, joissa he voivat tavata muita yrityksiä, opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita. Tällainen verkostoituminen voi avata ovia uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja kumppanuuksiin.

 

Tuomas Rauhala
viestinnän asiantuntija
SeAMK – Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Tämä artikkeli on kirjoitettu osana Seinäjoen ammattikorkeakoulussa käynnissä olevaa TKI-kumppanuusmallilla enemmän ja vaikuttavampaa TKI-toimintaa Etelä-Pohjanmaalle -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Hanketta toteutetaan ajalla 1.1.2023 – 30.7.2025.