Brexitin jälkeinen karu arki koittaa Iso-Britanniassa
Brexitin vaikutuksia on ollut vaikea arvioida ensin siirtymäkauden takia ja myöhemmin molemminpuolisen Brexitiin varautumisen johtaneen varastojen maksimaalisen täytön takia. Pikku hiljaa alkavat Brexitin todelliset vaikutukset paljastua. Elokuun puolen välin tilastointi osoitti Britannian viennin pudonneen EU:hun peräti 18 %. Tässä on vielä huomioitava, että samaan aikaan EU:n kymmenen suurimman kauppakumppanin joukosta Britannia oli ainut, jonka vienti putosi. Eli kasvavilla markkinoilla pudotuksessa on vielä vääristyneisyyttä Britannian EU-viennin todelliseen tilanteeseen verrattuna. Toisenlaisessa markkinatilanteessa pudotus olisi voinut olla vielä suurempi.
Todennäköisesti myös Iso-Britannia on menettänyt vientimarkkinoitaan muille kilpaileville maille. Menetettyjen markkinoiden takaisin saanti Britannian nykyisessä tilanteessa, EU:n sisämarkkinan ulkopuolisena toimijana, on suhteellisen haastava tehtävä.
Tilannetta on heikentänyt korona niin Britanniassa kuin EU:ssakin. Molemminpuoliset tuonnin ja viennin ongelmat ovat heijastuneet vientilogistiikkaan jo jonkin aikaa.
Marianne Palmu on kuvannut artikkelissaan inderes.fi web-sivuilla Brexitin vaikutuksia Ison-Britannian ulkomaankauppaan. Kuva 1 osoittaa kuinka koko ulkomaankaupan arvo on tippunut voimakkaasti Brexitin jälkeen. Tuontia ja vientiä EU:hun (myös EU:n ulkopuolisista sama informaatio löytyy kuvasta) on puolestaan kuvattu kuvassa 2.
Kuva 1
Kuva 2.
Huomioitavaa on, että tuonti niin EU:sta kuin EU.n ulkopuoleltakin Britanninaan on laskenut vuoden 2021 alussa.
Iso-Britannia on tällä hetkellä vielä EU:n kolmanneksi tärkein EU:n ulkopuolinen kauppakumppani. Tämä ei sinänsä ole outoa, kaikille EU-maille sisämarkkina on erityisen merkittävä ja Britannian EU-erosta on kulunut niin vähän aikaa. Vuonna 2019 Ison-Britannian viennistä suuntautui EU-alueelle 43 %.
Mutta tämä käynnissä oleva kehitys kyllä viittaa siihen, että tuon aseman pitäminen EU:n kauppakumppanina voi osoittautua Britannialle hyvinkin haasteelliseksi. EU:n ulkopuolisiin maihin suuntautuva vienti Britanniasta on kasvanut, mutta tämän viennin kasvuvauhti ei riitä korvaamaan menetettyjä EU-markkinoita.
Ville-Pekka Mäkeläinen
Yliopettaja
SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri