Yritysostolla yrittäjäksi jo nuorena
Yrityksen ostaminen on nopein ja varmin tapa aloittaa yrittäjyys. Samaan pakettiin kuuluvat valmiit asiakkaat, henkilöstö ja kassavirta. Yrityksen ostaja voi hypätä liikkuvaan junaan. Yrityksen ostamisessa on mahdollista saada hyvä tuotto investoinnille. Ostetuista yrityksistä suurin osa on edelleen toiminnassa vielä useita vuosia kaupasta ja noin kolmannes ostokohteista on kasvuyritys omistajanvaihdoksen jälkeen. Neljä viidestä yrityksen ostaneesta pitää kauppaa onnistuneena. Yrittäjäksi ryhdytään keskimäärin arviolta noin 40 vuoden iässä. Vaikka mukaan sopii aina myös alle 30 vuotiaita uusia yrittäjiä, on heidän osuus kuitenkin alle 20 % uusista yrittäjistä.
Nuorten yrityksen ostoajattelun vahvistaminen
Into Seinäjoki Oy:ssä sparrataan yrittäjäksi aikovia, joista osalla on jo aiempaa yrittäjyyskokemusta ja osalla palava halu oman osaamisen hyödyntämiseen omien arvojen mukaan. Valitettavasti vain harvalla heistä on tieto, että yrittäjäksi voisi lähteä myös ostamalla yritys. Osa toki tunnistaa yrityskaupan, mutta ajattelee yrityskaupan olevan vain isojen yritysten mahdollisuus.
Miten siis vahvistaa nuorten ja ylipäätään yrityksen perustamista suunnittelevien ajattelua lähteä yrittäjäksi ostamalla?
”Nuoret arvioivat yrityksen kiinnostavuutta ihan samanlaisin lähtökohdin kuin kuka tahansa yritysostoa harkitseva. Ostettavan yrityksen toiminnan on oltava kannattavaa ja yrityksen palveluille tulee olla kysyntää sekä kasvumahdollisuuksia. On kuitenkin tiettyjä teemoja, joihin nuoret kiinnittävät erityistä huomiota. Tällaisia ovat mm. yrityksen arvot ja vastuullisuus, kiinnostavat tulevaisuuden näkymät, yrityksen brändi, tarina ja visuaalisuus, sekä aito ja rehellinen viestintä.” Tekstilainaus on Yritys myyntikuntoon nuorten silmin- hankkeessa tehdystä itsearviointityökalusta, joka toteutettiin yhdessä yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten kanssa. Erinomaisia argumentteja nykyajan yrityksen menestykseen.
Kun yritys on myyntikunnossa ja myynti ajankohtaista, tulee yrittäjän viestiä yrityksen myynnistä ja etsiä aktiivisesti ostajia. Yritys täytyy uskaltaa laittaa julkiseen myyntiin, tehdä myynti näkyväksi ja mahdollisimman houkuttelevaksi ostajalle. Mikäli haluat testata yrityksesi myyntikuntoa nuorten silmin, itsearviointityökalu on sinun käytössäsi, https://intoseinajoki.fi/wp-content/uploads/2023/05/Yritys-myyntikuntoon-nuorten-silmin-testi.pdf.
Käsityksemme mukaan opetuksessa käytettävässä materiaalissa ei ole montakaan sanaa yrityskaupoista tai vaihtoehdosta aloittaa yritystoiminta ostamalla toimiva yritys. Tietouden lisääminen sekä opetushenkilöstölle että opiskelijoille kiinnostavalla tavalla on haaste, jonka ratkaiseminen ei ole yksinkertaista. Videot Youtubessa, instarealsit tai trendaavat tiktok-julkaisut ovat hyvä alku, https://www.youtube.com/playlist?list=PL2cbCQpuhwJAbJishNft25yjtF6vjaXFL . Mutta kuka päivittäisi kaiken opiskelumateriaalin opetushallituksen määrittelemin ehdoin?
Askelmerkkejä eteenpäin
Ainakin meillä Etelä-Pohjanmaalla yrityksen ostamisen ja perustamisen vaihtoehdot olisi kyettävä tuomaan esiin käyttökelpoisina vaihtoehtoina uusille yrittäjille. Tässä asiassa alueemme oppilaitokset ovat kuskin paikalla. Tavoitteen toteuttamiskelpoisuutta tukee yritysten omistajanvaihdosten edistämisen pitkät perinteet, joiden myötä meillä on hyvä keskeisten toimijoiden yhteistyö. Esimerkiksi jokaisen kunnan elinkeinopalveluissa osataan auttaa yrittäjää eteenpäin yrityksen omistajanvaihdokseen liittyvissä kysymyksissä. Tarvitsemme oppilaitosten ja omistajanvaihdosten kanssa työtä tekevien tahojen välisen yhteistyön vahvistamista ja monipuolistamista. Molemmat tahot voivat olla aloitteellisia ja lähteä vahvistamaan nuorten mahdollisuuksia hyödyntää yritysostoa tiellä yrittäjyyteen.
Kirjoitus on osa EU:n osarahoittamaa Yrityskaupat käyntiin hanketta.
Juha Tall
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Kirjoittaja on omistajanvaihdosasiantuntija Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.
Eeva Jussila
Into Seinäjoki
Kirjoittaja on palvelupäällikkö, joka toimii Yrityskaupat käyntiin -hankkeessa ja vauhdittaa yrityskauppojen syntymistä Etelä-Pohjanmaalla.