Kevään opintokokonaisuus inspiroi ja innosti naisia yrittäjyyteen | Julkaisut@SEAMK

Kevään opintokokonaisuus inspiroi ja innosti naisia yrittäjyyteen

#

Keväällä 2025 järjestetty Johtamisen ja innovoinnin ammattipätevyyden opintokokonaisuus tarjosi naisyrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille konkreettisia työkaluja itsensä kehittämiseen, innovointiin ja verkostoitumiseen. Opintokokonaisuuden tavoitteena oli rohkaista osallistujia ottamaan seuraavia askelia kohti yrittäjyyttä. Palautteen perusteella kokonaisuus koettiin inspiroivaksi ja hyödylliseksi – etenkin verkostoituminen koettiin tärkeänä asiana. 

Tutkimusten mukaan naisten omistamat yritykset ovat usein pienempiä liikevaihdon, henkilöstömäärän ja omaisuuden osalta. Naiset toimivat myös tyypillisesti naisvaltaisilla aloilla, jotka eivät keskimäärin ole yhtä tuottoisia kuin miesvaltaiset alat (Carraza ym., 2018).  Naisyrittäjät suhtautuvat innovaatioihin pääosin myönteisesti ja kokevat, että heillä on kyky hyödyntää naisille tyypillisiä vahvuuksia, kuten empatiaa ja johtamistaitoja innovaatioprosesseissa (Sorama, 2018, s. 8). Haasteina innovoinnissa koetaan usein rahoituksen puute, kielitaidon riittämättömyys kansainvälistymisessä sekä erityisesti omat ajattelumallit, jotka rajoittavat uusien ideoiden syntyä (mts. 8). Naisyrittäjien tukemiseksi tarvitaan kohdennettuja toimenpiteitä, jotka vahvistavat heidän mahdollisuuksiaan kasvuun ja innovointiin. 

Tukea kasvuun ja itsensä kehittämiseen

Euroopan unionin osarahoittama Naiset innovaatio- ja kasvupolulla -hanke tähtää erityisesti naisten yrittäjyysosaamisen kehittämiseen sekä naisyrittäjien kannustamiseen kasvuun ja innovointiin. Naisten yrittäjyysosaamisen edistämiseksi hanke toteutti keväällä 2025 naisyrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille Johtamisen ja innovoinnin ammattipätevyyden opintokokonaisuuden (10 op). Opintokokonaisuuden tavoitteena oli tarjota naisille työkaluja ja tietoa, joiden avulla he voivat kehittää riskinottokyvyn, esiintymistaitojen sekä itsensä johtamisen, verkostoitumisen ja innovoinnin taitoja sekä yhdistää työ- ja yksityiselämän sujuvasti. Opintokokonaisuus sisälsi sekä itsenäisiä verkko-opintoja että lähitapaamisia, jotka järjestettiin Seinäjoella. 

Oppimista, oivalluksia ja yhteisöllisyyttä

Opintokokonaisuuden osallistujat tulivat erilaisista lähtökohdista ja eri taustoista, mikä mahdollisti monipuolisen keskustelun jokaisella kerralla. Antoisaksi koettiin myös harjoitukset, joissa itseään voitiin välillä jopa haastaa esimerkiksi esiintymisen osalta: turvallinen ja tuttu ryhmä loi ilmapiirin, jossa myös epämukavat harjoitukset uskallettiin kohdata. 

Yhteiset keskustelut auttoivat osallistujia tarkastelemaan omia yritysideoitaan uusista näkökulmista. Tämä antoi mahdollisuuden ideoida jotain aivan uutta, mitä ei ehkä itse olisi tullut ajatelleeksi. Yhteiset keskustelut, uuden ideointi ja toisiin tutustuminen olivatkin varmasti yksi antoisimmista asioista kevään aikana. Kevään päätteeksi osallistujat perustivat yhteisen keskustelukanavan, jotta vertaistuki ja yhteydenpito voivat jatkua myös opintokokonaisuuden jälkeen. 

Ryhmäkuva pienryhmästä, jossa ryhmä henkilöitä keskustelee yhdessä.

Kuva 1. Pienryhmissä käytyjä keskusteluja pohdittiin myös yhdessä. 

Varmuutta yrittäjyyteen

Opintokokonaisuus sai osallistujilta paljon kiitosta. Palautteen perusteella moni koki olevansa valmiimpi yrittäjyyteen. Kokonaisuus tarjosi paitsi konkreettisia taitoja myös tärkeää vertaistukea oman yritystoiminnan tueksi. Opintokokonaisuus olikin hyvä keino niin osallistujille kuin järjestäjille tutustua alueen upeisiin naisyrittäjiin ja yrittäjyydestä kiinnostuneisiin naisiin.  

Syksyllä hanke toteuttaa työpajoja yrittäjän hyvinvointiin liittyen, jossa osallistujat pääsevät tekemään rentoutusharjoituksia ja kuulemaan unen, ravinnon sekä kehon ja mielen vuorovaikutuksen merkityksestä palautumiseen. Lue lisää hankkeen verkkosivuilta. 

 

Jonna Kielenniva
asiantuntija TKI, SEAMK
 

Artikkeli on kirjoitettu osana Euroopan unionin osarahoittamaa Naiset innovaatio- ja kasvupolulla -hanketta. 

 

Lähteet

Carranza, E., Dhakal, C. & Love, I. (2018). Female Entrepreneurs. How and Why are they different? Jobs Working Paper. The World Bank. 

Sorama, K. (2018). A gender perspectives in higher education on megatrends and innovations. ICERI2018 Proceedings: 11th annual International Conference of Education, Research and Innovation, Seville, Spain, 12–14 November, 2018, 6157–6167.