Yhteiskehittämisellä parempia tuloksia yritysten kasvun tueksi | Julkaisut @SeAMK

Yhteiskehittämisellä parempia tuloksia yritysten kasvun tueksi

kategoria: 2024, TKI, Verkkolehti
#

Kasvuyrittäjyyttä tukeva Think Big!-hanke käynnistyi syksyllä 2023. Hankkeen päätavoitteena on kehittää kasvuyrittäjyyden ekosysteemin toimijoiden verkostoitumista ja osaamista painottuen erityisesti vihreän kasvun ja digitalisaation mahdollisuuksiin. Globaalit markkinat ja ilmastokriisi haastavat yrittäjiä ja yritysten kehittäjiä. Tässä tilanteessa tarvitaan laaja-alaista ja verkostoitunutta osaamista yritysten kasvun tukemiseen. Lisääntyneen tiedon, osaamisen sekä verkostoitumisen myötä yritysten mahdollisuus kehittää omia kestäviä liiketoimintamalleja sekä tavoitella vihreää kasvua parantuvat olennaisesti.

Hankkeen päätoteuttajalla Seinäjoen ammattikorkeakoululla on pitkä historia kasvuyrittäjyyden edistämisessä sekä kasvuyrittäjyyteen liittyneiden hankkeiden että tutkimuksen kautta.  Vuonna 2023 julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet kyselyyn vastanneista eteläpohjalaisista yrityksistä hakee joko kohtalaista tai voimakasta kasvua uusien tuotteiden tai markkinoiden kautta (yritysvastaajia yli 200) (Joensuu-Salo ym., 2023). Yli puolet vastaajista oli myös kiinnostunut tai hyvin kiinnostunut vihreän innovoinnin mahdollisuuksista. Eli kasvuhalukkuutta kyllä löytyy, mutta erityisesti vihreän kasvun osaamista ei aina löydy yritysten kanssa toimivilta tahoilta. Think Big!-hankkeessa on myös mukana kolme alueellista kehittämisyhtiötä: Alavuden Kehitys Oy, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy sekä Isonkyrön Kehitys Oy. Näistä kahdella ensimmäisellä on myös hankekokemusta kasvuyrittäjyyden saralta. Isonkyrön Kehitys Oy ei ole ollut toiminnassa vielä pitkään, mutta alueella on tehty kuitenkin paljon työtä yritysten kasvun tukemiseksi. Hankkeen myötä Isonkyrön Kehitys Oy verkostoituu myös muiden kasvuyrittäjyyden kehittämistyötä tekevien kanssa, mikä lisää kaikkien osaamista ja tiedon jakamista.

Erilaisia työkaluja yhteiskehittämisen tuloksena

SeAMKin projektitiimi aloitti syksyn benchmarkkaamalla kasvuyrittäjyyden kehittämiseen liittyviä toimintamalleja sekä työkaluja. Etsinnän ja arviointien tuloksena löytyi useita työkaluja, joista lopulta valittiin viisi työkalua jatkokehitettäväksi. Työkalut liittyvät kasvustrategioiden ja markkinointikyvykkyyden kehittämiseen painottaen kestävyysnäkökulmaa. Lisäksi yhteiskehittämisen tuloksena on syntynyt kolme työkalua kestävän liiketoiminnan edistämiseen. Työkaluja kehitettiin yhteensä seitsemässä yhteiskehittämistyöpajassa, joiden avulla työkaluihin saatiin vahva yritysnäkökulma. Yhteen työkaluun nostettiin yhdessä pohtimalla esimerkkejä eteläpohjalaisista kestävyyden edelläkävijäyrityksistä maakunnan eri alueilta.


Kuva. Hankeryhmän yhteiskehittämistyöpaja SeAMKilla toukokuussa 2024. Kuvassa vasemmalta: Sanna Joensuu-Salo (SeAMK), Maria Ahvenniemi (JPYP), Heikki Punkari (Isonkyrön Kehitys), Emilia Etula (Alavuden Kehitys), Tiina Nieminen (SeAMK), Annukka Koivuranta (SeAMK), Laura Könönen (SeAMK) (Kuva: Sanna Joensuu-Salo).

Yhteiskehittäminen on tehokas tapa saavuttaa parempia tuloksia, sillä hanketoimijoiden monipuolinen osaaminen tuo kehittämiseen laajan kokemuksen sekä erilaisia näkökulmia. Työpajatyyppisessä työskentelyssä yhteiskehittäminen tarjoaa mahdollisuuden ajatella asioita uudella tavalla ja löytää ratkaisuja, joita yksin ei olisi tullut mieleen. Tiedonjakaminen ja verkostoituminen tapahtuu yhteiskehittämisessä hienona sivutuotteena ja voi avata ovia jopa uusille tuleville projekteille. Yksi tärkeimmistä yhteiskehittämisen plussista on kuitenkin toimijoiden suurempi sitoutuminen ja omistajuus projektiin. Tämä itsessään lisää motivaatiota ja parantaa tuloksia.

Yhteiskehittäminen on tärkeä nykypäivän työskentelytapa, jonka merkitys kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa vaaditaan yhä enemmän yhteistyötä eri toimijoiden välillä, jotta voimme ratkaista monimutkaisia ongelmia ja edistää kestävää kehitystä.

Työkaluja testataan yritysten kanssa

Seuraavaksi hankkeessa testataan yhteiskehitettyjä työkaluja yritysten kanssa. Kehittämisyhtiöt järjestävät työpajoja yrityksille omalla alueellaan, ja SeAMK osallistaa yrityksiä vihreään kasvuun liittyvään tutkimukseen ja kehittämiseen. Tämä tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittyä omalla alallaan edelläkävijäyritykseksi ja löytää uusia kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Kaikki kehitetyt työkalut tullaan hankkeen lopussa julkaisemaan verkossa avoimesti ja ne ovat kaikkien kehittäjäorganisaatioiden ja yritysten vapaasti käytettävissä.

Heräsikö kiinnostus ja haluaisitko testata hankeryhmän suunnittelemia kasvu- ja kestävyystyökalua omassa yrityksessäsi? Ota yhteyttä!

Kehittämistyökalut tuotetaan Think big! Kasvuyrittäjyyden edistäminen Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen kesto: 1.9.2023 – 28.2.2026.

Lisätietoa hankkeen verkkosivulla.

Tiina Nieminen
aluekehittäjä, asiantuntija, TKI
SeAMK

Sanna Joensuu-Salo
tutkijayliopettaja, dosentti
SeAMK

Laura Könönen
asiantuntija, TKI
SeAMK

Lähteet

Joensuu-Salo, S., Könönen, L., Koivuranta, A., Viljamaa, A., & Katajavirta, M. (2023). Eteläpohjalaisten pk-yritysten vihreä ja inklusiivinen kasvu – käsikirja yritysten TKI-toiminnan kehittämiseen. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 180. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023081897875