Vastuullisuus ja kestävän kehityksen näkökulma tapahtumissa – case Selmu ry
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nousseet keskeisiksi teemoiksi tapahtumatuotannossa. Haastattelimme Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista- hankkeen podcastiin Seinäjoen Elävän musiikin yhdistyksen eli Selmu ry:n toiminnanjohtajaa, Petteri Lehtolaa. Selmun toiminta painottuu pääasiallisesti Vaasantiellä sijaitsevan Rytmikorjaamon klubin konsertteihin ja tapahtumiin. Selmun toiminnassa tapahtumien vastuullisuus ja kestävän kehityksen arvot näkyvät selkeästi, erityisesti Rytmikorjaamon klubilla, jossa turvallisemman tilan periaatteet ja ympäristöystävälliset käytännöt ovat keskiössä.
Turvallisuus on Selmun tapahtumissa ensisijaisen tärkeää. Tämä tarkoittaa sekä fyysistä että henkistä turvallisuutta. Turvallisemman tilan periaatteet ovat olennainen osa toimintaa, ja se tarkoittaa sitä, että kaikille osallistujille pyritään takaamaan turvallinen ja kunnioittava ympäristö, riippumatta heidän taustastaan tai ulkonäöstään. Tavoitteena on, että jokainen kokee olevansa tervetullut ja arvostettu. Tämä periaate ulottuu myös henkilöstön välisiin suhteisiin, joissa korostetaan toisen ihmisen kunnioittamista ja mielipiteiden arvostamista. Fyysinen turvallisuus taataan siten, että tapahtumapaikoilla on selkeät poistumistiet, riittävä valaistus ja hyvä ilmanvaihto. Henkilökunnalla on selkeät ohjeet ja koulutus hätätilanteiden varalta.
Tasa-arvo on toinen keskeinen arvo Selmun toiminnassa. Tapahtumissa pyritään varmistamaan, että kaikki osallistujat kohdataan tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Tämä näkyy myös käytännön toimenpiteissä, kuten esteettömyyden huomioimisessa. Rytmikorjaamolla on pyritty varmistamaan, että tilat ovat esteettömiä ja että pyörätuolilla liikkuvat pääsevät helposti paikalle. Lisäksi on tunnistettu tarve parantaa saavutettavuutta. Tapahtumapaikalle on helppo tulla, ja tavoitteena on myös se, että nettisivujen saavutettavuus paranisi tulevaisuudessa. Myös monikielisyyteen tulisi tulevaisuudessa kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Selmu on mukana Ekokompassi-sertifikaattijärjestelmässä, jonka tavoitteena on tarkastella ja parantaa tapahtumajärjestäjän omaa toimintaa ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Sertifikaatin saaminen edellyttää auditointia, jossa arvioidaan, miten hyvin organisaatio onnistuu vähentämään luonnonvarojen kulutusta ja parantamaan kestävyyttä käytännön prosesseissa. Selmu on toteuttanut useita konkreettisia toimenpiteitä vastuullisuuden edistämiseksi ja Provinssi on myös tunnettu vastuullisuustoimistaan. Tulevaisuudessa vastuullisuuden rooli tapahtuma-alalla tulee todennäköisesti kasvamaan, ja se voi vaikuttaa esimerkiksi lipun hintoihin ja tapahtumien tuotantotapoihin. Vastuullisuus voi näkyä esimerkiksi siinä, että tapahtumat keskittyvät enemmän paikallisiin artisteihin ja vähentävät artistien lentomatkustamista. Taloudelliset näkökulmat ovat myös tärkeitä, ja vastuullisuuden edistäminen voi vaatia uusia ratkaisuja ja innovaatioita. Selmun toiminnassa vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat keskeisiä teemoja, jotka näkyvät niin arvoissa kuin käytännön toiminnassa. Näiden arvojen edistäminen vaatii jatkuvaa työtä ja sitoutumista, mutta se on välttämätöntä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.
Vinkkejä aloittavalle tapahtumajärjestäjälle – miten huomioida vastuullisuus ja kestävän kehityksen näkökulma tapahtumissa
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat keskeisiä teemoja tapahtumatuotannossa, ja niiden huomioiminen voi tuntua aluksi haastavalta. Tässä muutamia vinkkejä toiminnanjohtajalta, jotka auttavat alkuun:
Inhimillisyys ja maalaisjärki:
Aloita yksinkertaisista asioista ja käytä maalaisjärkeä. Mieti, minkälaista jalanjälkeä tapahtumasi jättää ja miten voit vähentää sen ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi, voiko tapahtumassa käyttää vähemmän energiaa tai vähentää jätteen määrää?
Hiilijalanjäljen laskeminen:
Selvitä oma hiilijalanjälkesi ja mieti, miten voit vähentää sitä. Tämä auttaa ymmärtämään, mitkä toimenpiteet ovat tehokkaimpia ympäristövaikutusten vähentämisessä myös tapahtumissa.
Ekokompassi-sertifikaatti:
Harkitse liittymistä Ekokompassi-sertifikaattijärjestelmään tai vastaavaan. Tämä auttaa seuraamaan ja parantamaan toimintasi kestävyyttä. Sertifikaatin saaminen edellyttää, että seuraat esimerkiksi jätteen määrää ja polttoaineiden käyttöä.
Viestintä ja liikkuminen:
Kannusta osallistujia saapumaan tapahtumaan ympäristöystävällisillä tavoilla, kuten pyörällä, kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä. Viesti selkeästi, että nämä vaihtoehdot ovat mahdollisia ja suositeltavia.
Jätteiden kierrätys:
Varmista, että tapahtumassa on selkeät ohjeet ja mahdollisuudet jätteiden kierrätykseen. Tämä voi vaatia osallistujien sitouttamista ja opastamista, mutta se vähentää merkittävästi sekajätteen määrää.
Ympäristöystävälliset liput:
Voit myydä lippuja, joiden hinta sisältää pienen lisämaksun, joka käytetään ympäristönsuojeluun. Esimerkiksi Selmu kerää lisämaksuja, jotka käytetään metsien suojeluun Etelä-Pohjanmaalla.
Arviointi ja mittaus:
Seuraa ja mittaa tapahtumiesi ympäristövaikutuksia. Tämä voi sisältää jätteen määrän, polttoaineiden kulutuksen ja muiden resurssien käytön seuraamisen. Näin voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja parantaa jatkuvasti toimintaasi.
Yhteistyökumppanit:
Valitse yhteistyökumppaneita, jotka jakavat vastuullisuuden arvot. Esimerkiksi kuljetusyritykset, jotka käyttävät uusiutuvaa dieseliä, tai ruokatoimittajat, jotka tarjoavat vegaanisia vaihtoehtoja.
Innovatiiviset ratkaisut:
Pohdi, miten voit innovoida ja parantaa tapahtumiesi kestävyyttä. Tämä voi olla esimerkiksi hukkalämmön talteenotto tai vedettömien pisuaarien käyttö, kuten Selmu on tehnyt Rytmikorjaamon klubilla.
Osallistujien sitouttaminen:
Kannusta osallistujia miettimään omaa kulutuskäyttäytymistään ja tarjoa heille mahdollisuuksia tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Tämä voi olla esimerkiksi pelillistettyjä ratkaisuja tai palkintosysteemejä, jotka kannustavat kestäviin valintoihin.
Linkki podcastiin: Vastuullisuus ja kestävän kehityksen näkökulma tapahtumissa – Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista -hanke – SeAMK Podcast | Acast
Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Toteutusaika on 1.2.2024 – 31.1.2026. Tutustu hankkeeseen: Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista. Hankkeen kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaalla tapahtumatoimialalla työskentelevät tai aiemmin työskennelleet henkilöt sekä henkilöt, jotka olisivat kiinnostuneita työskentelemään tapahtumatuotannon parissa.
Katja Jaskari
Projektipäällikkö, Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista -hanke
SeAMK
Kirjoittaja on kulttuurituottaja YAMK, AmO, AmE, tapahtumatuotannon asiantuntija, liiketoiminnan ja asiakkuuksien kehittäjä sekä jatkuvan oppimisen edistäjä.