Vastuullisuuden teemaviikko – kestävästi kohti huomista | Julkaisut @SeAMK

Vastuullisuuden teemaviikko – kestävästi kohti huomista

#

Kestävä digitaalisen kaksoissiirtymä -hankkeessa on kehitetty teemaviikkokonsepti, jonka tavoitteena on tuoda kestävää kaksoissiirtymää lähemmäs alueen pk-yrityksiä järjestämällä erilaisia koulutuksia, webinaareja ja yleisötapahtumia. 23.– 27.9.24 toteutetun teemaviikon aiheena oli vastuullisuus, kestävyys ja puhdas siirtymä. Viikon aikana järjestettiin vastuullisuusteemaisia ja eri kohderyhmille suunnattuja tapahtumia.

Vastuullisuuden voima – kohti kestävää menestystä

Viikko starttasi Vastuullisuuden voima – kohti kestävää menestystä -webinaarilla, jossa käsiteltiin vastuullisuuden merkitystä pk-yritysten toiminnassa. Webinaarin alusti Vaasan yliopiston tutkijatohtori Paula Linna, joka käsitteli puheenvuorossaan pk-yritysten vastuullisuutta.

Pk-yritysten vastuullisuus on noussut keskeiseksi teemaksi, ja sen merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa. Vastuullisuus kattaa ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät ulottuvuudet, jotka yhdessä muodostavat ESG-kokonaisuuden. Yritykset kohtaavat yhä tiukempia vaatimuksia niin lainsäädännön, asiakkaiden kuin sijoittajienkin taholta, mikä ajaa niitä kohti kestävämpää liiketoimintaa. Vastuullisuustyön aloittaminen edellyttää oman olemassaolon tarkoituksen määrittämistä ja vastuullisuusohjelman laatimista, jossa huomioidaan kestävän kehityksen tavoitteet. Vastuullisuus ei ole vain kilpailuetu, vaan välttämättömyys yrityksen menestykselle ja maineelle.

Vastuullinen yritysesimerkki webinaariin tuli Epec Oy:ltä, joka on investoinut uuteen tehtaaseen Seinäjoen Kapernaumin teollisuusalueella. Tehtaan tilat on otettu käyttöön 2023 vuoden lopulla, ja sen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu huomioon hiilineutraalisuus sekä automaation hyödyntäminen osana nollapäästötavoitteita. Esimerkiksi tehtaan kaikki sähkö- ja lämmitysenergia hankitaan uusiutuvista alukeperätodennetuista lähteistä. Lisäksi Epec on saanut tunnustusta investoinnistaan, sillä yritys palkittiin Vuoden teollisuusteko -tunnustuksella 2. 10. 24 Alihankinta 2024 -tapahtumassa Tampereella.

Vastuulliset pakkaukset ja muuttuva lainsäädäntö

Tiistaina järjestettiin Vastuulliset pakkaukset ja muuttuva lainsäädäntö-koulutus alueen elintarvikealan yrityksille yhdessä VHH – Vastuulliset ja vähähiilisen elintarvikkeet -hankkeen kanssa. Koulutuksessa käsiteltiin pakkausjäteasetusta (PPWR), joka herättää hyvin paljon kysymyksiä alan toimijoissa. Elintarviketeollisuusliiton johtaja Satumaija Lévon kertoi pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta (PPWR). Stora Enson Veera Juurikka ja Mikko Heimola kertoivat vastuullisista ja uusiutuvista pakkausmateriaaleista sekä aaltopahvin valmistuksesta ja käyttökohteista. Lisäksi Heli Nykänen Sense n Insight-tutkimuspalveluilta kertoi vastuullisista pakkausmerkinnöistä.

Kestävyyden olympialaiset

Keskiviikon tapahtuman rastikierros suunnattiin SeAMKin opiskelijoille. Tapahtuma järjestettiin yhdessä Kestävä ja vastuullinen ruokaprovinssi-, Ilmastokestävä elintarvikeketju-, ja Riihi -hankkeiden, sekä SeAMKin kestävän kehityksen työryhmän kanssa. Osallistujat kiersivät erilaisia kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä tehtävärasteja (kuva 1). Rasteilla he pääsivät miettimään esimerkiksi erilaisten ruoka-annosten hiili- ja vesijalanjälkiä, tunnistamaan elintarvikkeiden vastuullisuusmerkkejä sekä pohtimaan tavaroiden ja pakkausmateriaalien kierrätystä. Kierrätysrastilla kierrätettävinä materiaaleina olivat esimerkiksi paistinpannu, kananmunakenno, haljennut juomalasi ja lasinen vitamiinipurkki. Perinteiset pakkausmateriaalit löysivät helposti oikean jäteastian, mutta paistinpannu ja juomalasi päätyi useamman kerran vääriin astioihin. Erityisesti juomalasin kierrättäminen herätti keskusteluja, sillä kuumuutta kestävät lasiastiat tulee laittaa kiinteistöjen sekajäteastiaan.


Kuva 1. Rasti 1:llä opiskelijat pääsivät kierrättämään (kuva: Annemari Keltamäki, 2024).

Kestävyyden olympialaisissa palkittiin kolme parasta joukkuetta. Pääpalkintona oli ravintola Pancho Villan 100 euron arvoinen ravintolalahjakortti.

Voittajajoukkueet:

  1. Tarviiko banaani laatikoita?
  2. Ekohoitsut
  3. Miwako

Onnittelut kaikille voittajille!

Uusiutuva vety teollisuuden tukena

Torstain webinaari järjestettiin yhteistyössä Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa (VEP) -hankkeen kanssa. Webinaarissa käsiteltiin vedyn tuotantomahdollisuuksia Etelä-Pohjanmaalla, esiteltiin Tampereen yliopiston vetypilottia, jossa vetyä tuotetaan aurinkoenergiaa hyödyntävällä elektrolyyserillä. Lisäksi webinaarissa oli puheenvuoro Solar Foodsilta, missä käsiteltiin uusiutuvan vedyn ja hiilidioksidin roolia elintarviketuotannon raaka-aineena.

Solar Foods on kehittänyt innovatiivisen tavan tuottaa ruokaa irrottamalla elintarviketuotannon maataloudesta. Tämä saavutetaan käyttämällä uusiutuvaa vetyä ja hiilidioksidia raaka-aineina. Prosessi alkaa elektrolyysillä, jossa vesi hajotetaan vedyksi ja hapeksi. Vedyn avulla tuotetaan “vihreää ammoniakkia”, joka toimii ravinteena bakteereille. Nämä bakteerit fermentoivat hiilidioksidia ja muita mineraaleja tuottaen Solein-proteiinia, joka on kestävä ja ravitseva vaihtoehto perinteisille proteiinilähteille. Solein sisältää 65–70 % proteiinia, 10–15 % kuituja, 4–8 % rasvaa ja 4–5 % mineraaleja, ja se tarjoaa merkittävän mahdollisuuden korvata lihaa, maitotuotteita ja muita elintarvikkeita.

Valaiseva EnergiaTalk -paneeli

Teemaviikko huipentui Seinäjoen pääkirjasto Apilan lukuportaikossa järjestettyyn energia-aiheiseen paneelikeskusteluun. Tapahtuma oli avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja paikalle saapuikin mukava määrä kuulijoita. Panelisteina toimivat Alajärven sähkö Oy:n toimitusjohtaja Esa Ala-Honkola, Seiverkot Oy:n kehitysjohtaja Marjalotta Syrjälä sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämispäällikkö Juho Heiska.


Kuva 2.  Sähkön hintaan vaikuttavat suuresti sääolosuhteet (kuva: Pixabay).

Paneelissa keskusteltiin sähkön hinnasta, toimitusvarmuudesta ja tulevaisuudesta. Aihe on ajankohtainen ja suurinta osaa kuluttajista huolettaa tällä hetkellä tulevan talven sähkön hinta. Kukaan ei toivo samanlaisia hintapiikkejä, mitä näimme viime tammikuussa pitkien pakkasjaksojen jälkeen, kun hinta nousi jopa 2 €/kWh. Pörssisähkön hintojen vaihtelu tulee luultavasti olemaan uusi normaali, johon kuluttajien kannattaa varautua oman sähkön käytön järkevöittämisellä (kuva 2). Sähkönkulutuspiikit kannattaa ajoittaa esimerkiksi yölle, sillä aamun ensimmäiset tuntien ja iltojen aikana sähkön kulutus on korkeimmillaan. Tähän auttaa esimerkiksi taloautomaatio eli kulutusjousto. Kulutusjousto tarkoittaa sähkönkäytön optimointia sähkön hinnan mukaan. Uusien digitaalisten palveluiden ja älykkäiden ohjausjärjestelmien avulla sähkönkäyttäjät voivat ajoittaa kulutuksensa edullisimmille tunneille ja vähentää käyttöä kalliimpina aikoina, mikä parantaa energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.

Käy tutustumassa teemaviikon yhteistyöhankkeisiin:

VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet

Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi

RIIHI – Resurssiviisaat verkostot Etelä-Pohjanmaalla

Kestävän kehityksen työryhmä

Ilmastokestävä elintarvikeketju

Jasmine Laitila
projektipäällikkö
SeAMK

Kirjoittaja työskentelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Kestävät ruokaratkaisut -tiimissä elintarvikesektorin hankkeiden parissa sekä projektipäällikkönä Euroopan unionin osarahoittamassa Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeessa