Tutkijavierailu Filippiineillä: Tutkimusyhteistyö vahvistuu ja yhteistyösuhteet syvenevät | Julkaisut@SEAMK

Tutkijavierailu Filippiineillä: Tutkimusyhteistyö vahvistuu ja yhteistyösuhteet syvenevät

#

Tutkijavierailu Filippiineille Bicolin yliopistoon toteutettiin maalis-huhtikuussa 2025. Vierailun teki mahdolliseksi Töysän Säästöpankkisäätiön lehtori Terhi Voltille myöntämä rahoitus. Hoitotyön koulutuksen ja kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta matkaan osallistui myös SEAMKin Nursing-ohjelman koulutuspäällikkö Marjut Asunmaa.

Tutkijavierailun tausta

Töysän Säästöpankkisäätiön tutkimusrahaston tarkoituksena on myöntää rahoitusta Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoiminnan hankkeisiin. Varoja voidaan myöntää myös tutkijavierailuihin ulkomaille. Tutkijavierailujen kriteereinä on SEAMKin kannalta tärkeiden uusien kansainvälisten verkostojen synnyttäminen tai olemassa olevien vahvistaminen.

Bicolin yliopisto on SEAMKille merkittävä yhteistyökumppani TopUp-koulutuksen kehittämisen ja jatkuvuuden kannalta. TopUp-koulutuksella tarkoitetaan täydentävää koulutusohjelmaa, jossa EU/ETA alueen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneet sairaanhoitajat täydentävät osaamistaan vastaamaan EU-direktiivien mukaisia pätevyysvaatimuksia. Tämä mahdollistaa heille työskentelyn laillistettuina sairaanhoitajina Suomessa ja EU:ssa. Yhteistyötä haluttiin vahvistaa edelleen tutkijavierailun avulla.

Matkan valmistelu ja toteutus edellyttivät perusteellista yhteistyötä ja huolellista ennakointia. Yhteyshenkilönä Bicolin yliopistossa toimivat professorit Alma Sorrera-Banua ja Xenia Clemena, joiden kanssa työskenneltiin tiiviissä yhteistyössä ennen matkaa. Yhteistyö käsitti tutkimussuunnitelman laatimisen, tutkimuslupaprosessin hoitamisen, tutkimukseen osallistuvien opiskelijoiden rekrytoinnin suunnitelman sekä matkaan liittyvien käytännön järjestelyjen organisoinnin.

Tutkijavierailun tavoitteet

Tutkijavierailun päätavoitteena oli vahvistaa Bicolin yliopiston ja SEAMKin kahdenvälisiä suhteita sekä edistää tutkimusyhteistyötä. Tavoitteena oli myös kerätä laadullista aineistoa Bicolin yliopiston sairaanhoitajaopiskelijoilta, jonka avulla selvitettiin filippiiniläisten sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta hakeutua Suomeen sairaanhoitajiksi ja SEAMKiin TopUp-opiskelijoiksi. Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa opiskelijoiden tuen tarvetta ja toimia, joilla voidaan tukea TopUp-opiskelijoiden ja heidän perheidensä integroitumista Etelä-Pohjanmaan alueelle, mukaan lukien kulttuurinen, kielellinen ja ammatillinen tuki sekä sosiaalisten verkostojen rakentuminen.

Matka ja vastaanotto Filippiineillä

Matka Filippiineille tapahtui reittilennoin Vaasa-Helsinki-Doha-Manila. Manilassa vietettiin yksi yö ennen jatkolentoa Bicoliin. Lentäminen oli käytännössä ainoa järkevä tapa matkustaa tässä saarivaltiossa, sillä vaihtoehtona oleva bussimatka olisi kestänyt jopa 16 tuntia. Filippiiniläinen vieraanvaraisuus välittyi välittömästi Bicolin lentokentällä: vastassa oli Bicolin yliopiston hoitotyön tutkinto-ohjelman sekä kansainvälisten palveluiden henkilökuntaa näyttävän tervetulojulisteen kera.

Ensimmäisenä päivänä Bicolin yliopistolla järjestettiin vaikuttava tervetulotilaisuus. Tilaisuuden alussa yliopiston lahjakas kuoro liikutti upeilla lauluesityksillään. Tämän jälkeen siirryttiin vastaanottoseremoniaan, jossa yliopiston rehtori Baby Boy Benjamin D. Nebres III esitti viralliset tervetulotoivotukset. Seremoniaan osallistui tutkimus- ja kehittämisyksikön henkilöstöä, sairaanhoitajakoulutuksen tutkintovastaavia sekä kansainvälisten palveluiden edustajia. Tilaisuudessa esiteltiin tutkijavierailun tavoitteet ja keskusteltiin yhteisistä suuntaviivoista tulevalle yhteistyölle.

Tutkimuksen toteutus

Opiskelijoiden haastatteluiden ajankohdat oli huomioitu huolellisesti tutkijavierailun ohjelmassa. Tutkimukseen osallistuvat sairaanhoitajaopiskelijat opiskelevat kolmella eri kampuksella; Bicolin pääkampuksella, Tobacon kampuksella ja Polanguin kampuksella. Kampukset sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä Bicolin pääkampukselta.

Ennen haastatteluita sairaanhoitajaopiskelijoille annettiin lyhyt esitys Suomesta ja SEAMKista sekä kuvaus tutkimuksesta ja sen tavoitteesta. Esityksessä painotettiin erityisesti tutkimukseen osallistumisen vapaaehtoisuutta sekä luottamuksellisuutta. Esityksen jälkeen kaikki halukkaat vastasivat kyselyyn, jossa selvitettiin avoimin kysymyksin integroitumisen teemaan liittyviä seikkoja. Kyselylomakkeeseen vastasi yhteensä 90 opiskelijaa. Kyselylomakkeeseen vastaamisen jälkeen muodostettiin sairaanhoitajaopiskelijoista 5-6 henkilön ryhmiä ja toteutettiin ryhmähaastattelut. Ryhmähaastatteluihin osallistui yhteensä 29 opiskelijaa.

Bicolin yliopiston hoitotyön tutkinto-ohjelman opettajat sekä kansainvälisten palveluiden yksikkö auttoivat kuljetuksissa eri kampuksille, opiskelijaryhmien aikataulujen sovittamisessa tutkimukseen sekä sopivien haastattelutilojen järjestämisessä.

Tutkijavierailun aikana havaittiin useita yhtäläisyyksiä SEAMKin ja Bicolin yliopiston tutkinto-ohjelmien välillä, mikä vahvisti näkemystä yhteistyön mahdollisuuksista myös muilla koulutusaloilla. Kuvassa SEAMKin ja Bicolin yliopiston edustajat.

Vierailut harjoittelupaikkoihin

Vierailun aikana tutustuttiin myös sairaanhoitajaopiskelijoiden harjoittelupaikkoihin. Bicolin alueen eri terveysvirastoissa kuultiin kaupungin terveyttä edistävistä ohjelmista ja parhaista käytännöistä. Bicol Regional Hospital ja Medical Center -sairaalassa vierailtiin useilla osastoilla: leikkausosastolla, päivystyksessä, sydänkeskuksessa, teho-osastolla sekä lasten- ja aikuisten vuodeosastoilla. Lisäksi vierailut Tobacon ja Polanguin alueen eri tasoisissa sairaaloissa toteutettiin. Nämä vierailut tarjosivat kattavan näkemyksen paikallisesta terveydenhuoltojärjestelmästä ja sairaanhoitajaopiskelijoiden käytännön oppimisympäristöistä.

Tutustuminen yliopiston eri tutkinto-ohjelmiin

Tutkijavierailun aikana tutustuttiin myös Bicolin yliopiston muihin tutkinto-ohjelmiin. Vierailuja tehtiin sosiaalityön, insinöörien, liiketalouden sekä agrologien tutkinto-ohjelmiin. Jokaisessa tutkinto-ohjelmassa saatiin kattavat esittelyt ohjelmien sisällöistä, tavoitteista ja toteutustavoista. Lisäksi tutustuttiin laajasti kunkin tutkinto-ohjelman käytössä oleviin tiloihin ja oppimisympäristöihin.

Vierailujen aikana havaittiin useita yhtäläisyyksiä SEAMKin ja Bicolin yliopiston tutkinto-ohjelmien välillä, mikä vahvisti näkemystä yhteistyön mahdollisuuksista myös muilla koulutusaloilla. Kaikissa vierailukohteissa ilmaistiin vahvaa kiinnostusta ja halukkuutta jatkaa ja syventää yhteistyötä SEAMKin kanssa. Keskusteluissa nousi esiin useita konkreettisia ideoita tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksista, kuten yhteiset tutkimusprojektit, opiskelijavaihto ja virtuaaliset yhteiset seminaarit sekä yhteisopetus.

Kiitokset

Lämpimät kiitokset esitetään Töysän Säästöpankkisäätiölle, jonka tuki mahdollisti tämän arvokkaan tutkimustyön, ammatillisen kehittymisen ja kansainvälisten suhteiden vahvistamisen.

Terhi Voltti
lehtori
Nursing-ohjelma
SEAMK

Marjut Asunmaa
koulutuspäällikkö
Nursing-ohjelma
SEAMK