Tulevaisuus Maaseudulla -hanke edistää maatilayrittäjien hyvinvointia ja osaamista
Tulevaisuus maaseudulla -hankkeen tavoitteena on edistää Etelä-Pohjanmaan alueen maatilayrittäjien osaamista, hyvinvointia ja työturvallisuutta. Hanke on EU:n osarahoittama, ja se on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta. Koulutushankkeen toteuttajat ovat SeAMKin terveysalan, luonnonvara-alan ja digitalisaation asiantuntijoita. Hanke toteutetaan yhteistyössä MTK Etelä-Pohjanmaa ry:n kanssa aikavälillä 1.9.2024 – 31.12.2026.
Hankkeen sisällöt
Käynnistyneen hankkeen koulutuskokonaisuuksien sisällöt perustuvat hankkeen suunnitteluvaiheessa nuorille maatilayrittäjyyttä suunnitteleville ja -yrittäjinä aloittaneille toteutettuun Webropol-esiselvityskyselyyn, jolla kartoitettiin heidän koulutustarpeitaan. Kyselyn pohjalta SeAMKin monialainen asiantuntijatiimi rakensi koulutuspaketin, jonka teema-alueet ovat:
- Työturvallisuuden edistäminen.
- Ensiaputaidot tapaturmatilanteissa.
- Hyvinvoinnin, jaksamisen ja palautumisen edistäminen.
- Ergonomiaosaamisen edistäminen.
- Vuorovaikutus- ja dialogitaitojen kehittäminen, esim. vertaistuen tukena.
- Yhteisöllisestä ruoanvalmistuksesta ja ruokailusta innostusta ja hyvinvointia.
Hankkeessa järjestetään kattavasti näihin teema-alueisiin liittyviä koulutuksia sekä virtuaalisesti että lähitapahtumina Etelä-Pohjanmaalla. Hankkeiden tapahtumat sisältävät monipuolisesti niin toiminnallisia harjoituksia kuin luentopohjaisiakin sessioita.
Hankkeessa rakennetaan myös digitaalinen ThingLink-alusta, joka toimii hankkeen tietopankkina. Alustalle kootaan hankkeen koulutusmateriaalit interaktiivisessa muodossa. Alusta tukee oppimista, mahdollistaa itsenäisen opiskelun, ja se jää osallistujien käyttöön myös hankkeen jälkeen. Hankkeen aikana tuotetaan koulutusmateriaalikokonaisuuksien lisäksi artikkeleita, podcasteja ja videoita aiheeseen liittyen, jotka tulevat olemaan vapaasti löydettävissä hankkeen sivuilta.
Hankkeen tiimi
Tulevaisuus maaseudulla -hanketta toteuttaa monialainen asiantuntijaryhmä. Hankkeen projektipäällikkö Mika Uitto (TtM, väitöskirjatutkija) vastaa hankkeen hallinnollisista asioista ja Panu Weckman (Insinööri, AMK) toimii hankkeen teknisestä toteutuksesta vastaavana asiantuntijana. Hankkeen koulutuksia järjestävät SeAMKin sosiaali- ja terveysalan ja luonnonvara-alan opettajat. Yliopettaja Mari Salminen-Tuomaala (TtT, dosentti) vastaa työturvallisuuden ja ensiaputaitojen teemoista. Yliopettaja Kaija Loppela (ft, KT) vastaa ergonomiaosaamisen, hyvinvoinnin, jaksamisen ja palautumisen osaamisen edistämisestä sekä dialogisuus- ja vuorovaikutustaidoista. Fysioterapian lehtori Pia Haapala (ft, THM) kouluttaa ergonomian ohjaamista osallistujan työssä, fyysisen kunnon ja palautumisen edistämistä sekä valottaa osallistujille psykofyysisen fysioterapian näkökulmia. Elintarvikealan lehtori Kirta Nieminen (Restonomi, YAMK) vastaa yhteisöllisestä ruoanvalmistuksesta ja ruokailusta koskevasta teema-alueesta.
Hankkeesta ja sen tulevista tapahtumista saat lisätietoja hankkeen nettisivuilta sekä hankkeen projektipäälliköltä: mika.uitto@seamk.fi.
Tulevaisuus maaseudulla – maatilayrittäjien hyvinvoinnin ja osaamisen edistäminen
Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Toteutusaika: 1.9.2024-31.12.2026
Rahoitus: Hanke on EU:n osarahoittama, ja se on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.
Budjetti: 119 850,24 €
Panu Weckman
Insinööri (AMK), TKI asiantuntija
SeAMK
Mika Uitto (projektipäällikkö)
TtM, väitöskirjatutkija, TKI asiantuntija
SeAMK
Mari Salminen-Tuomaala
TtT, dosentti, yliopettaja
SeAMK
Kaija Loppela
ft, KT, yliopettaja
SeAMK
Pia Haapala
ft, THM, lehtori
SeAMK
Kirta Nieminen
Restonomi (YAMK), lehtori
SeAMK