Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista | Julkaisut @SeAMK

Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista

#

Tapahtumia on joka alalla ja niitä järjestävät omaavat hybridiosaamista, mutta osataanko sitä osaamista sanoittaa? Mitä hybridiosaaminen tarkoittaa? Entä, mitä se tarkoittaa tapahtumien käytännössä?

Tapahtumateollisuus on toimialana varsin nuori ja vaikeasti luokiteltava, koska se koostuu monialaisista toimijoista: mm. tapahtumajärjestäminen, esiintyjä- ja ohjelmapalvelut, digitaaliset tapahtumapalvelut, tapahtumateknologian ja -rakentamisen palvelut, myynti ja vuokraus, tapahtumatilojen vuokraus, tapahtumiin liittyvä suunnittelu ja konsultointi, lipunmyyntipalvelut, tapahtumien oheispalvelut ja muut tapahtuma-alan erityispalvelut (Wirén ym. 2020b). Tapahtumiin kytkeytyvät merkittävät materiavirrat ja aineettomat elämykset, ja niihin liittyy usein muutakin liiketoimintaa, kuten kuljetus-, ravitsemus- ja majoituspalvelut. Näitä järjestävät tavallisesti muut kuin varsinainen tapahtuman toteuttaja. Tämä alihankintaverkosto kytkeytyy kiinteästi yksittäiseen tapahtumaan, mutta verkoston toimijat palvelevat tavallisesti myös muita tapahtumia. Tapahtumiin liittyy muutakin liiketoimintaa, ostoa ja myyntiä sekä kuluttamista oheistuotteiden ja oheispalvelujen muodossa (Tapahtumateollisuus 2020).

Tapahtumabisnekseen hybridiosaaminen tarkoittaa monialaista osaamista, joka on kykyä integroida erilaisia taitoja ja osaamisalueita tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. ”Hybridiosaaminen eli kyky hankkia erityisosaamista usealta eri alueelta ja yhdistää niitä keskenään” (Alasoini ym. 2012). Hybridiosaaminen mahdollistaa eri liiketoiminta- ja toimialojen yhdistämisen ja synergian luomisen tapahtumabisneksen kontekstissa. Tämä edellyttää tapahtuman järjestäjältä joustavuutta, innovatiivisuutta ja kykyä tarjota räätälöityjä ratkaisuja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Tapahtumajärjestämisen monialaista eli hybridiosaamista tarvitaan sekä alueen yrityksissä että muissa organisaatioissa. Hybridiosaamisella tarkoitetaan eri alojen välimaastossa työskentelemistä, esimerkiksi lisäarvon luomista ravintola-alalle tapahtumatuotannon osaamisella ja menetelmillä. Hybridiosaamisen merkitys korostuu erityisesti, kun tapahtumia järjestetään yhä useammin erilaisiin tarkoituksiin, kuten yritysviestintään, markkinointiin, kulttuurin edistämiseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen.

Hybridiosaamisella eli monialaisella osaamisella viitataan kykyyn integroida erilaisia taitoja ja osaamisalueita tapahtumien suunnittelussa, markkinoinnissa ja toteutuksessa. Tämä lähestymistapa ei rajoitu pelkästään fyysisiin tai virtuaalisiin tapahtumiin, vaan se kattaa laajemmin tapahtuma-alan monimuotoisuuden ja tarpeiden huomioimisen.

Esimerkkejä tapahtumabisneksen hybridiosaamisesta voivat olla:

Räätälöidyt kokonaisratkaisut: Kyky tarjota asiakkaille kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka yhdistävät erilaisia tapahtumakonsepteja ja palveluita eri teemojen ja tarkoitusten mukaisesti, oli kyseessä sitten yritystapahtuma, konsertti, festivaali tai urheilutapahtuma. Tämä voi sisältää esimerkiksi tapahtumien suunnittelua, markkinointia, logistiikkaa ja viestintää, jotka kaikki integroidaan saumattomasti yhteen asiakkaan tarpeiden mukaan.

Kumppanuuksien ja yhteistyöverkostojen hyödyntäminen: Mahdollisuus luoda ja ylläpitää strategisia kumppanuuksia eri toimialojen yritysten kanssa ja hyödyntää niiden resursseja ja osaamista tapahtumien järjestämisessä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi yhteistyötä ravintoloiden, teknologiayritysten, taiteilijoiden tai muiden tapahtuma-alan toimijoiden kanssa.

Monikanavainen markkinointi: Kyky suunnitella ja toteuttaa markkinointistrategioita, jotka kattavat useita eri kanavia ja lähestymistapoja. Taito markkinoida tapahtumia tehokkaasti eri kanavissa ja kohderyhmille sekä rakentaa tapahtumille vahvaa brändiä ja tunnettuutta. Tämä voi sisältää perinteisen mainonnan, sosiaalisen median markkinoinnin, tapahtumamarkkinoinnin ja suhdetoiminnan yhdistämisen tehokkaaksi kokonaisuudeksi.

Joustavuus ja sopeutumiskyky: Taidot hallita tapahtuman käytännön järjestelyjä, kuten tilojen vuokrausta, tarvikkeiden hankintaa, aikataulutusta ja budjetin hallintaa. Taito sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja asiakkaiden tarpeisiin sekä tarjota joustavia ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin ja haasteisiin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi nopeaa reagointia muuttuviin olosuhteisiin, kuten sääolosuhteisiin tai osallistujamääriin, ja tarvittaessa tapahtuman muokkaamista vastaamaan uusia tarpeita.

Innovaatio ja luovuus: Kyky ennakkoluulottomasti hyödyntää uusimpia trendejä ja teknologioita tapahtumissa sekä kehittää innovatiivisia ratkaisuja osallistujien sitouttamiseksi ja mielenkiinnon herättämiseksi. Kyky tuottaa uusia ideoita ja innovaatioita tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa sekä hyödyntää luovia lähestymistapoja ja teknologisia ratkaisuja tapahtumakokemuksen parantamiseksi.

Tapahtumien hybridiosaaminen eli moniosaaminen edellyttää entistä laajempaa ja monipuolista osaamista eri aloilta sekä joustavaa lähestymistapaa, joka yhdistää erilaisia liiketoiminta-alueita ja osaamisalueita tapahtumien menestyksekkäässä suunnittelussa ja toteutuksessa. Tämä voi sisältää niin luovuutta, projektinhallintataitoja, markkinointiosaamista kuin vahvaa asiakaspalveluhenkisyyttäkin. Hybridiosaamisen merkitys korostuu tulevaisuuden työelämän murroksessa yhä voimakkaammin.

Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista- hanke vastaa tarpeeseen kehittämällä tapahtumatuotantoon tarvittavaa koulutusta sekä vahvistamalla tapahtuma-alan palvelukokonaisuuden ja monialaisen tuotanto-osaamisen syntymistä alueelle.

Hankkeen pääkohderyhmä on  Etelä-Pohjanmaalla tapahtumatoimialalla työskentelevät tai aiemmin työskennelleet henkilöt sekä henkilöt, jotka olisivat kiinnostuneita työskentelemään tapahtumatuotannon parissa, esimerkiksi alan opiskelijat. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat myös tapahtumia hyödyntävät ja erilaisia tapahtumaformaatteja järjestävät eri alojen yritykset ja organisaatiot ja yleishyödylliset yhteisöt sekä näiden henkilöstö.

Katja Jaskari
Projektipäällikkö, Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista -hanke
SeAMK

Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Sen toteutusaika on 1.2.2024 – 31.1.2026. Tutustu hankkeeseen: Tapahtumabisnekseen hybridiosaamista

Katja Jaskari on kulttuurituottaja YAMK, AmO, AmE, tapahtumatuotannon asiantuntija, liiketoiminnan ja asiakkuuksien kehittäjä sekä jatkuvan oppimisen edistäjä.

Lähteet

Alasoini, T., Järvensivu, A. ja Mäkitalo, P. (2012) Suomen työelämä vuonna 2030. Miten ja miksi se on toisennäköinen kuin tällä hetkellä? TEM raportteja 14/2012. https://tem.fi/documents/1410877/2859687/Katsaus+suomalaisen+ty%C3%B6n+tulevaisuuteen+09092014.pdf

Tapahtumateollisuus (2020) Mitä on tapahtumateollisuus? https://www.tapahtumateollisuus.fi/mita-on-tapahtumateollisuus/

Wirén, M., Westerholm, T. & Liikamaa, A. (2020b) Tapahtumateollisuuden toimialatutkimus 2020. Osa 2. Tapahtumateollisuus, Helsinki.