SEAMKin opiskelijoiden ääni kestävän kehityksen työssä

SEAMKin opiskelijoille järjestettiin Kestävyyden Olympialaiset syksyllä 2024 osana Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hauskuutta, vastuullisuutta ja haalarimerkkejä yhdistävä tapahtuma tarjosi opiskelijoille samalla tietoa kestävyydestä ja haastoi pohtimaan aihetta monelta kantilta.
Olympialaisissa osallistujat muodostivat 2–6 hengen joukkueita, jotka suorittivat kestävyyteen liittyviä tehtäviä eri puolella kampusta. Yhden rastin toteutti SEAMKin Kestävyyden ja vastuullisuuden työryhmä. Tällä rastilla opiskelijoita haastettiin keksimään mahdollisimman monta YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin liittyvää toimenpidettä, joilla kestävää kehitystä voitaisiin edistää (kuva 1). Rastilla kävi yhteensä 11 joukkuetta ja ajatuksia syntyi runsaasti.
Kestävyys ja vastuullisuus näkyvät SEAMKin toiminnassa monella tapaa jo nykyisin. SEAMKin opetuksessa kestävän kehityksen juonne pyrkii siihen, että opiskelija tiedostaisi yhteiskuntavastuun ja ymmärtäisi kestävän kehityksen moninaisuuden työelämätaitona. Kestävää kehitystä tarkastellaan opetuksessa ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden näkökulmista.

SEAMKin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tavoitteet ja toimenpiteet perustuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Nämä tavoitteet on kuvattu alla olevassa kuvassa (kuva 2).

Opetus ja opiskelu – oppimista kestävällä pohjalla
Opiskelijat näkevät tärkeänä, että opetus on kaikille saavutettavaa ja monimuotoista. Myös opiskelun kustannukset nousivat tässä yhteydessä esiin mm. liikkumisen, asumisen ja ruoan osalta. Verkko-opetuksen ja e-kirjojen lisääminen nähdään helpottavan materiaalien saavutettavuutta ja vähentävän ympäristökuormitusta. Kiertotalouden edistämisen näkökulmasta ehdotettiin mm. käytettyjen kirjojen osto- ja myyntimahdollisuuksien kehittämistä.
Useammasta ryhmästä nousi tarve yhteistyölle muiden ammattikorkeakoulujen kanssa monipuolisen opetustarjonnan varmistamiseksi. Opiskelijat kannattavat tiivistä yhteistyötä vastuullisten yritysten kanssa ja toivovat kuulevansa näitä yrityksiä esimerkiksi luennoilla. Vastauksissa ehdotettiin monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden tukemista esimerkiksi yhteisillä ryhmätöillä kv-opiskelijoiden kanssa. Erään vastaajaryhmän mukaan kurssien laaja valinnanvapaus tukisi yksilöllisiä ja kulttuurisesti laajoja oppimispolkuja.
Myös opettajien jatkuva oppiminen nähtiin tärkeänä, jotta opetus pysyy ajan tasalla ja inspiroivana: ”Että pysyy freshinä”, todettiin yhdessä vastauksessa. Lisäksi ehdotettiin, että opiskelijat saisivat olla mukana kurssisuunnittelussa. Työharjoitteluihin toivottiin palkallisuutta kaikille ja porrastusta toteutusaikatauluihin. Opetuksessa ja sen toteutuksessa tuotiin esiin oppimishaasteiden huomioimisen tärkeys muutenkin kuin lisäaikana tenttiin/tehtäviin. Lisäksi ehdotettiin kestävän kehityksen koulutusta kaikille opiskelijoille. Eräs kiinnostava ajatus oli käynnistää opiskelijoille yhteinen kestävän kehityksen projekti.
Liikkuminen – vastuullisesti paikasta toiseen
Vastauksissa nousi esiin erilaisia keinoja ja ratkaisuja, jotka kannustavat ekologiseen liikkumiseen autoilun sijaan. Ehdotuksena oli mm. kävelyyn, pyöräilyyn ja kimppakyyteihin kannustaminen, etäopiskelu sekä parkkitilan rajoittaminen. Osa opiskelijoista haluaisi lisätä parkkipaikkoja, mutta toiset taas pohtivat vaihtoehtoja, kuten ilmaista pysäköintiä sähköautoille tai nykyisten parkkialueiden muuttamista viheralueiksi. Opiskelijat toivoivat panostuksia julkisen liikenteen kattavuuteen niin Seinäjoen sisällä kuin seutukuntien suuntaan.
Pyöräilyyn ja kävelyyn kannustaminen oli vahva teema. Kahdessa ryhmässä nousi esiin toive kaupunkipyöristä SEAMKin opiskelijoille. Eräs mielenkiintoinen ehdotus oli, että voisiko pyörä olla lainattavissa kirjastokortilla. Myös toimivia pyöräparkkeja toivottiin enemmän. Sisäliikkumisessa portaiden käytön lisääminen ja siihen kannustaminen nähtiin tärkeäksi. Pari ryhmää ehdotti jopa hissin käytön oikeuttamista vain luvalla tai hyvästä syystä.
Heli Hietala
projektipäällikkö
SEAMK
Kari Laasasenaho
erityisasiantuntija
SEAMK
Outi Kemppainen
viestintä- ja markkinointipäällikkö
SEAMK
Kirjoittajista Heli Hietala on SEAMKin Kestävyyden ja vastuullisuuden työryhmän puheenjohtaja. Kari Laasasenaho ja Outi Kemppainen toimivat työryhmän jäseninä.