SeAMK Parkissa – Tutkimus – ja kehittämistyö esillä Seinäjoen Ideaparkissa | Julkaisut @SeAMK

SeAMK Parkissa – Tutkimus – ja kehittämistyö esillä Seinäjoen Ideaparkissa

#

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen teemaviikko huipentui Seinäjoen Ideaparkkiin lauantaina 8.2.2025 SeAMK Parkissa -tapahtumaan. Ideaparkin keskusareenalla esiteltiin SeAMKin laajaa tutkimus- ja kehittämistyötä, jota tehdään alueen ja yritysten kehittämiseksi. Tapahtumassa oli mukana 20 SeAMKin ruoka-alan, matkailun, luonnonvara ja biotalouden sekä tekniikan hanketta. Esittelypisteillä hanketoimintaa esiteltiin erilaisten osallistavien aktiviteettien, tehtävien ja pulmien kautta.

Kuva 1. Kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi -hankkeen kysely (kuva: Sanni Nikumatti, 2025).

Tapahtuman rakentuminen

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat Seinäjoen kaupungin asukkaat, ja mikä olisikaan parempi tapahtumapaikka tämän kaltaiselle toteutukselle kuin vilkas ostoskeskus Seinäjoen Ideapark. SeAMK Parkissa -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2024 hankkeen “TeknologiaFest – Viikko täynnä teknologisia tapahtumia” -teemaviikolla. Tällöin mukana oli viisi yhteistyöhanketta sekä SeAMKin koulutusmarkkinointi. Tapahtuma koettiin hyväksi, ja halusimme toteuttaa tapahtuman uudelleen, mutta suurempana, viimeisen teemaviikon huipentumana. Tapahtumaa haluttiin kasvattaa osallistuvien hankkeiden määrällä, lähiruokatorilla sekä ohjelmalavan haastatteluilla.

Tällä kertaa hankkeen teemaviikko toteutettiin teemalla “Teknologia ja kestävä ruokajärjestelmä”, jonka pohjalta alettiin rakentamaan myös itse SeAMK Parkissa -tapahtuman teemaa. Hankkeita innostettiin mukaan, ja alkukankeuden jälkeen useammat lähtivät innolla esittelemään toimintaansa. Tapahtuman kohderyhmä poikkesi ammattilaismessuista, sillä kävijäkunnassa tulisi olemaan ihmisiä monipuolisesti eri taustoista, mutta vierailijoissa saattaa olla myös alan asiantuntijoita. Tämän vuoksi hankkeita esiteltiin flaijereiden ja roll-uppien avulla, mutta myös erilaisilla peleillä, tehtävillä, pulmilla ja muilla kekseliäillä tavoilla.

Lähiruokatori ja paikalliset tuottajat

Tapahtumaan kerättiin myös VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet -hankkeen puitteissa Etelä-Pohjanmaan alueen elintarvikkeiden mikro- ja pienyrityksistä lähiruokatori, missä vierailijoiden oli mahdollista tutustua alueen lähituottajiin ja tehdä herkullisia lähiruokaostoksia. SeAMK tekee tiivistä yhteistyötä alueen lähituottajien kanssa, ja tässäkin tapahtumassa heillä oli mahdollisuus maistattaa tuotteita ja kerätä dataa kuluttajilta tuotekehityksensä tueksi.

Kuva 2. Lähiruokatorin myyntipiste (kuva: Sanni Nikumatti, 2025).

Lauantaipäivän toimijahaastattelut

Tapahtumapäivä muutettiin tänä vuonna lauantaiksi, sillä se on Ideaparkin vilkkain päivä. Tapahtuma avautui kävijöille kello 10, ja tästä eteenpäin iltapäivä viiteen saakka kävijöitä virtasi tasaisella tahdilla. Päivän aikana toteutettiin toimijahaastatteluita aamu- ja iltapäivällä. Haastateltavina toimivat alkutuotannon edustajat Liisa Vuorela Koskenojan Tilalta sekä Veli-Pekka Aila Aila-Korpelan Tilalta, elintarvikealan edustaja Jemina Valli Hunaja Hetkeltä ja Lenita Kottari Kottarin Tilameijeriltä, kaupanalan edustaja Sarita Orpana Minimanilta sekä ruokamatkailun asiantuntija Elina Järvinen Seinäjoen ammattikorkeakoululta.

Haastatteluissa käsiteltiin muun muassa yritysten toimintaa, Etelä-Pohjanmaan vahvuuksia, kestävän kehityksen vaikutuksia, matkailijaselvitystä ja lopuksi haastateltavat saivat lähettää terveiset eteläpohjalaisille kuluttajille ja ruoan ostajille. Kestävä kehitys on viime vuosien aikana muokannut jokaisen yritystoimintaa, vaatinut muutoksia sekä myös haastanut kehittymään. Haastateltavilla oli hyvin saman kaltaisia terveisiä eteläpohjalaisille: ostakaa suomalaista lähiruokaa ja tukekaa paikallisia yrityksiä.

Kuva 3. Hunaja Hetki Oy:n yrittäjä Jemina Valli haastateltavana (kuva: Jasmine Laitila, 2025).

Virtuaalitodellisuus ja digitaaliset ratkaisut

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen pisteellä kävijöillä oli mahdollisuus tutustua Seinäjoen kaupunkiin virtuaalitodellisuuden kautta ja etsiä kaupunkikuvasta sinne piilotettuja aarteita, eli uskomattomia löytöjä. Tämä kiinnosti osallistujia hyvinkin paljon, ja pöydän ympärillä kävi kuhina pitkin päivää. Virtuaalitodellisuuteen halusivat hypähtää erityisesti lapset, mutta myös aikuiset. Tämä aktiviteetti oli hankkeen kannalta hyvin kokoava. Toimme esiin digitaalisia ratkaisuja, ja tämän hyvin pelimäisen mallin kautta pystyi myös esittelemään XR-teknologiaa ja kaikkia sen tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi hanke on yksi Innokaupungit-hanke, eli hanke on saanut rahoitusta Seinäjoen kaupunkiekosysteemisopimuksesta. Aktiviteetissa siis yhdistyi Seinäjoki sekä digitaalisuus.

Kuva 4. VR-lasit kiinnostivat myös henkilökuntaa (kuva: Sanni Nikumatti, 2025).

Monipuoliset hankepisteet

Muilla hankepisteillä pääsi esimerkiksi pelaamaan hävikki- ja tekoälyaiheista tietovisaa, vaikuttamaan Ruokaprovinssin toimintaan, maistelemaan eri proteiinilähteistä valmistettuja smoothieita, keskustelemaan Pepper-humanoidirobotin kanssa, onkimaan kotimaisia kasviksia nurmesta ja kokeilemaan, miltä luontopolut näyttävät virtuaalitodellisuudessa. Jokainen hanke rakensi oman näköisensä aktiviteetin, joiden avulla päästiin esittelemään hanketoimintaa perinteisestä poikkeavalla tavalla.

Kuva 5. Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi HävikkiHUB-hankkeen pisteellä pääsi vastaamaan hävikkiaiheisiin kysymyksiin (kuva: Sanni Nikumatti, 2025).

Tapahtumakonsepti on nyt hiottu onnistuneeksi ja lauantaipäivä on hyvä valinta tämän kaltaiselle tapahtumalle. Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hanke tulee päätökseen syyskuussa 2025, mutta tapahtuma on luultavasti saamassa jatkoa, pysy siis kuulolla.

Tapahtuman osallistujilta kerättiin palautetta ja palautekyselyyn vastattaessa heillä oli mahdollisuus osallistua kahden 50 € arvoisen S-ryhmän lahjakortin arvontaan. Arvonta on suoritettu ja lahjakortin voittivat Johanna ja Samuli Seinäjoelta, onnittelut!

Kuva 6. Kiitos vielä timanttiselle SeAMK -tiimille ja yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistitte tämän tapahtuman! (kuva: Tuomas Rauhala, 2025).

Jasmine Laitila
projektipäällikkö
SeAMK

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Kestävät ruokaratkaisut -tiimissä Euroopan unionin osarahoittamassa Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeessa

Tutustu yhteistyöhankkeisiin:

Euroopan unionin osarahoittamat hankkeet: 

Future Frami Food Lab

VHH-vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet

Kestävä ja vastuullinen ruokaprovinssi

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä

NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus

MaaRaksa – Uutta suuntaa ja elinvoimaa maanrakennus- ja rakennusalan pk-yrityksiin Etelä-Pohjanmaalla

Havu – Hyvinvointia ja elämyksiä yksityismetsistä uusien teknologioiden avulla

HÄMY – Huomisen älykäs maatilayritys

TIRE – Tulevaisuuden ilmastoviisas ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla

VEP – Vetytalouden mahdollisuudet

Kekseliäs ja ketterä ruokaprovinssi

Hiiliviljelyn portaat

Ilmastokestävä elintarvikeketju

TyhyTeko

Vertaiskokemuksilla ja pienryhmillä uutta teknologiaa maatiloille (Vertaistekno) – SeAMK Projektit

Maistuvaa matkailua Ruokaprovinssissa

Hevoset maaseudulla – nuoret mukana (HENU)

HIGHFIVE

Euroopan Unionin rahoittamat hankkeet: 

SIXFOLD

Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahasto, josta rahoituksen on myöntänyt Ruokavirasto: 

Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi HävikkiHUb-hanke