Ruokaprovinssin johtajafoorumi käynnistyi | Julkaisut @SeAMK

Ruokaprovinssin johtajafoorumi käynnistyi – yhteistyöstä voimaa ruoka-alan kehittämiseen!

#

Ruokaprovinssin johtajafoorumi kokoontui ensimmäistä kertaa joulukuussa verkkotapaamisen muodossa. Ensimmäinen tapaaminen keräsi huikean määrän osallistujia useista organisaatioista ympäri Etelä-Pohjanmaata. Eteläpohjalaisella ruoka-alalla on pitkä historia ja paljon kehittämistyötä on jo tehty. Vaikka alalla on saavutettu paljon, kaikkia osapuolia yhdistävää toimivaa yhteistyömallia ruoka-alan kehittämiseen ei ole löytynyt.  

Johtajafoorumi on luotu vastaamaan juuri tähän ja sen suunnittelu on tapahtunut laajan prosessin ja monen näkökulman kautta. Johtajafoorumi tulee toimimaan Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan yhteiskehittämistä ohjaavana elimenä. Sen tavoitteena on vahvistaa alueen ruokasektorin yhteistyötä, edistää sen kehitystä ja pitää eteläpohjalaiset ruoka-alan toimijat tietoisina siitä, mitä maailmalla tapahtuu ja mikä on ajankohtaista.  

Ensimmäisessä tapaamisessa nostettiin esiin johtajafoorumin tavoitteet sekä tarve yhteistyölle. Lisäksi esiteltiin Ruokaprovinssistrategiaa 2030 ja muita ruoka-alaan liittyviä strategioita. Tärkeänä teemana nostettiin myös esiin ruokaviennin kasvava merkitys muuttuvassa maailmassa.  

Miten johtajafoorumi sai alkunsa?

Ruokaprovinssin johtajafoorumi syntyi tarpeesta tiivistää alueen yhteistyötä ja luoda yhteinen visio Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan kehittämiseksi. Alueen toimijat ovat pitkään kaivanneet selkeämpää suuntaa ja tiiviimpää yhteistyömallia. Tämä tarve johti ajatukseen johtajafoorumista, joka kokoaa yhteen eri tahot ruoka-alan kehittämiseksi ja johon kuka vaan Etelä-Pohjanmaalla toimiva ruoka-alan kehittäjä on tervetullut mukaan pienellä kynnyksellä.  

Johtajafoorumin tavoite on selkeä: tehdä Etelä-Pohjanmaasta paras paikka ruokabisnekselle vuoteen 2030 mennessä. Tämä kunnianhimoinen tavoite perustuu POSSE-hankkeessa tehtyyn laajaan strategiatyöhön, jota on rahoitettu AKKE-tuella ja koottu monien asiantuntijoiden yhteistyöllä. Foorumin perustaminen ei ollut itsestäänselvyys, sillä aiemmat yhteistyömallit ovat kariutuneet eri syistä. Nyt on kuitenkin luotu avoin ja joustava toimintamalli, joka toivottaa uudet ideat ja näkökulmat tervetulleiksi. Johtajafoorumi ei ainoastaan seuraa strategiaa, vaan etsii tekijöitä toteuttamaan tarvittavia toimenpiteitä. Tapaamisissa ideat pyritään muuttamaan konkreettisiksi teoiksi rakentaen yhdessä Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan tulevaisuutta.  

Strategian painopisteet tukevat ruoka-alan kehitystä

Ruokaprovinssi 2030 -strategia jakautuu viiteen painopistealueeseen: Ruokabisnes, RuokaPROvinssi, Ruokaprovinssi-brändi, Ruokaprovinssi-heimo ja Vastuullinen Ruokaprovinssi. Vastuullisuus on keskeinen osa strategiaa ja yksi johtajafoorumin kokouksissa käsiteltävistä teemoista. Johtajafoorumissa tullaan seuraamaan Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan toimeenpanoa, joka luotiin muutama vuosi sitten. Toimeenpanon ja seuraamisen aloittaminen on osa Euroopan uninon osarahoittamaa Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanketta. Ilmastotiekartan toimeenpanon ja seurannan avulla pyritään tähtäämään siihen, että alueen ruokaketjun olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Edistymistä seurataan liikennevalomallilla, joka tarjoaa selkeän tavan arvioida tavoitteiden toteutumista. Kokoukset tarjoavat tilaisuuden jakaa uusia tutkimustuloksia, hyviä käytäntöjä ja vastuullisuustoimia sekä keskustella keinoista edistää tiekartan sekä koko strategian tavoitteita yhdessä. 

Johtajafoorumi – avoin yhteistyöalusta kaikille eteläpohjalaisen ruoka-alan toimijoille

Johtajafoorumiin ovat tervetulleita kaikki Etelä-Pohjanmaalla toimivat ruoka-alan toimijat ja sen toimintamalli on kaksiosainen.  Ydinryhmä vastaa hallinnollisista tehtävistä, kuten kokousten valmistelusta ja tiedonkeruusta. Tämä ryhmä koostuu tällä hetkellä pääasiassa tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja opetusalojen edustajista, mutta ryhmä on avoin uusille jäsenille. 

Ydinryhmän lisäksi itse johtajafoorumi kokoontuu vähintään neljä kertaa vuodessa verkkotapaamisten kautta, ja on avoin kaikille Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan toimijoille. Johtajafoorumin toiminta on läpinäkyvää, ja kaikki dokumentit ovat julkisesti saatavilla. Lisäksi johtajafoorumi hakee virallista asemaa Euroopan Unionin klusteriportaalissa. Tämä asema vahvistaisi Ruokaprovinssin asemaa ja mahdollistaisi laajemman yhteistyön myös kansainvälisellä tasolla.  

Johtajafoorumi tarjoaa tärkeän alustan eteläpohjalaisen ruoka-alan kehittämiselle, uusien näkökulmien esiin tuomiselle ja ajankohtaisten teemojen käsittelylle. Tervetuloa mukaan ideoimaan tai ihan vain kuulolle seuraavaan tapaamiseen 19.3.25, klo 14:30-16:00! Kalenterikutsun tilaamalla saat suoraan johtajafoorumin kokouksen kutsut kalenteriisi.  

Lue lisää johtajafoorumista kotisivuilta. 

 

Kaisa Mäkelä 

projektipäällikkönä Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hankkeessa sekä sihteerinä johtajafoorumissa vuosina 2024-2025. 

Kirjoittaja työskentelee SeAMKin Kestävät ruokaratkaisut -tiimissä, jonka tavoitteena on kehittää ruokaketjua kohti kestävämpää tulevaisuutta.