Ratkaisuja elintarvikeyritysten markkinointihaasteisiin SeAMKin opiskelijoiden avulla
SeAMKin ruoka-alan opiskelijat ovat keskeisessä roolissa alueen elintarvikeyritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä. Minihackathon-tapahtuma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden ratkaista yritysten todellisia markkinointihaasteita tiiviissä ajassa, ja se on saanut kiitosta molemmilta osapuolilta.
SeAMKin vahvuuksiin kuuluvat sen ruoka-alan opiskelijat. On erityisen tärkeää, että ruoka-alan opiskelijat ja elintarvikealan yritykset kohtaavat, jotta ammattikorkeakoulun tuottamat uudet osaajat ja heidän tuoreet ajatuksensa saadaan yhteistyöhön maakuntamme työelämän kanssa.
Yksi keino saada osaavat opiskelijamme ja yritykset kohtaamaan aitojen aiheiden äärellä on esimerkiksi lyhyt minihackathon-tapahtuma. Hackathonilla tarkoitetaan yleisesti tapahtumaa, jossa ihmiset kokoontuvat yhteen kehittämään ratkaisuja annettuihin haasteisiin tietyn aikarajan sisällä. Kyseessä on siis ongelmanratkaisuun tähtäävä tapahtuma, joka voi kestää esimerkiksi viikon ajan. Minihackathon tähtää myös ongelmanratkaisuun, mutta entistä tiiviimmässä ajassa ja rajatummassa teemassa.
SeAMKin koordinoimassa ja Euroopan unionin osarahoittamassa VHH – vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet -hankkeessa on konseptoitu ja kahdesti toteutettu minihackathon-tapahtuma, jossa SeAMKin ruoka-alan opiskelijat ovat osana markkinoinnin kurssiaan ratkoneet vajaassa neljässä tunnissa paikallisten elintarvikeyritysten heille antamia vastuullisuuteen ja vähähiilisyyteen liittyviä markkinointihaasteita. Tapahtuma on saanut kiitettävää palautetta puolin ja toisin; opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä tiiviiseen toteutustapaan ja aitoihin haasteisiin, ja yritykset ovat saaneet uutta näkökulmaa ongelmiinsa hyvin pienellä panostuksella. Todellinen win-win-tilanne siis. Tästä syystä, näin tapahtuman järjestäjän näkökulmasta, on ollut erittäin antoisaa olla kohtauttamassa opiskelijoitamme ja maakunnan elintarvikeyrityksiä, kun lopputulokset ovat olleet kaikille mieleen.
Opiskelijoiden tuottamat ratkaisut otetaan aidosti käyttöön
Vuoden 2023 minihackathonissa opiskelijaryhmät ratkoivat kukin kahta haastetta, haasteita ollessa yhteensä 10 erilaista. Haasteet vaihtelivat vastuullisten myyntisloganeiden kehittämisestä nuorisoa puhuttelevien, tuotteen vastuullisuutta korostavien tuotekuvien ideoimiseen.
Vuoden 2023 menestynein minihackathon-tuotos oli erään ryhmän Korvalaanen Oy:lle tekemä etikettisuunnittelu, joka pääsi lähes suoraan ideasta tuotantoon ja siitä Korvalaasen myllytuotteiden pakkauksen kylkeen. Vastuullisuus ja vähähiilisyys etiketissä näkyvät erityisesti siinä, että Korvalaasen omistama vanha mylly symboloi perinteitä ja luonnonläheisyyttä. Sydämenmuotoinen savu kuvastaa yrityksen vastuullisia ja kestäviä viljely- ja tuotantotapoja, ja vehnänkorret viittaavat lähiviljelyyn, joka viestii paikallisuuden ja tuoreuden arvostamisesta sekä lyhyestä ruokaketjusta.
Vuoden 2024 minihackathon-toteutuksen konseptia päätettiin hieman tiivistää edellisestä, ja tällä kertaa ratkaistavana oli vain viisi haastetta. Haasteet jaettiin ryhmien kesken, ja ryhmät työskentelivät niiden parissa koko tapahtuman ajan. Tällä kertaa enemmistö haasteista painottui lähituotteiden vastuullisuudesta viestivien etiketti-ilmeiden suunnitteluun, markkinoinnin vuosikellon suunnitteluun sekä SeAMKin ruokaketjun vastuullisuutta tukevien kehittämishankkeiden järjestämän markkinointitapahtuman suunnitteluun.
Jälleen pienryhmien lyhyessä ajassa aikaansaamat tuotokset olivat loistavia, ja ne pääsevät suoraan käyttöön. Esimerkiksi SeAMK Parkissa -tapahtuman layout ja lavaohjelmaideat ovat suoraan hyödynnettävissä helmikuussa 2025 Seinäjoen Ideaparkissa järjestettävässä SeAMK Parkissa -tapahtumassa.
Yhteistyö tuo tuloksia
VHH-hankkeen järjestämät minihackathonit ovat osoittaneet, kuinka tehokasta ja palkitsevaa yhteistyö opiskelijoiden ja yritysten välillä voi olla. Pienessä ajassa syntyy tuoreita, käytännönläheisiä ratkaisuja, jotka vievät sekä opiskelijoiden osaamista että yritysten toimintaa eteenpäin. Tämä nopea ongelmanratkaisumalli ei pelkästään auta yrityksiä saamaan uusia ideoita vastuullisuuteen ja vähähiilisyyteen liittyvissä haasteissa, vaan se myös tukee opiskelijoiden kehittymistä ammattitaitoisiksi asiantuntijoiksi. On ilahduttavaa nähdä, kuinka molemmat osapuolet saavat konkreettista hyötyä yhteistyöstä – tämä on juuri sitä tulevaisuuden työelämää, jossa kestävä kehitys ja innovatiivisuus kulkevat käsi kädessä. Tämä aluekehityshankkeessa kehitetty konsepti on oiva keino tuoda SeAMKin TKI-toimintaa osaksi opetusta ja alueen yritystoimintaa, jota voidaan hyödyntää myös muilla kuin ruoka-alalla.
Elina Huhta
asiantuntija TKI
SeAMK
Kirjoittaja toimi eteläpohjalaisen ruokayrittäjyyden kehittäjinä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Kestävät ruokaratkaisut -painoalalla.
Artikkeli on osa Seinäjoen ammattikorkeakoulun koordinoimaa VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet -hanketta, jossa mm. autetaan ja edistetään pienten eteläpohjalaisten elintarvikeyritysten valmiutta entistä vastuullisempaa ja vähähiilisempään elintarviketuotantoon ja tuotteiden kehittämiseen. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.