Opetus kohtasi tutkimus- ja kehittämistyön KOMIO-hankkeessa | Julkaisut @SeAMK

Opetus kohtasi tutkimus- ja kehittämistyön KOMIO-hankkeessa

#

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut vuosina 2020–2023 Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuudessa seitsemän teeman alla 135 hanketta. Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö KOMIO-hanke on koostanut toteutetuista hankkeista maankäyttösektorin ilmasto-osaamiseen liittyvää tietoa. Keskeinen tavoite oli vahvistaa maankäyttösektorin ilmasto-osaamista, erityisesti maan- ja metsänomistajien, neuvojien, opettajien ja opiskelijoiden keskuudessa. KOMIO-hanke tiivisti ammattikorkeakoulujen välistä yhteistyötä sekä vahvisti TKI-toiminnan ja opetuksen keskinäistä kohtaamista. Verkostoyhteistyö mahdollistaa ilmasto-osaamisen tehokkaan jakamisen ja jalkauttamisen suomalaiselle maankäyttösektorille – ja se sai laajaa kiitosta luonnonvara-alan tekijöiltä.

TKI-integraatio opetuksessa: käytännön ilmastoratkaisuja opiskelijoille ja ammattilaisille

KOMIO-hankkeen erityisenä vahvuutena oli TKI-toiminnan (tutkimus, kehittäminen ja innovointi) integroiminen suoraan opetukseen. Hankkeessa koostettiin uusia oppimateriaaleja ja opintokokonaisuuksia luonnonvara-alan TKI-hankkeiden tuloksista, erityisesti niistä, jotka liittyvät Hiilestä kiinni -ohjelmaan. Tämä varmisti, että opiskelijat ja ammattilaiset saavat ajankohtaista tietoa ilmastoälykkäistä käytännöistä, kuten hiilensidonnan tehostamisesta maaperään, käytännön esimerkein ja tutkimuspohjaisin menetelmin.

KOMIO-hankkeen kautta TKI-tuloksia on pystytty tuomaan opetukseen niin, että tiedon siirtyminen tapahtuu helposti saatavilla olevilla alustoilla, kuten jatkuvan oppimisen kanavilla. Lisäksi materiaali on koottu sekä suomeksi että ruotsiksi, mikä mahdollistaa tiedon saavutettavuuden eri kohderyhmille. Yhteistyö AgriHubi-alustan ja laajojen verkostojen kautta on tukenut viestinnän tavoitettavuutta ja vaikuttavuutta koko maankäyttösektorin laajuisesti.

Verkostoyhteistyön voima ja jatkuvuus

Yksi hankkeen arvokkaimmista saavutuksista on laaja yhteistyöverkosto ammattikorkeakoulujen ja alan toimijoiden välillä. Tämä yhteistyö jatkuu hankkeen päättymisen jälkeenkin, mahdollistaen oppimateriaalien ja uusien tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteuttamisen tulevaisuudessakin. Ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alan ilmasto-osaamisen kouluttaminen ja kehittäminen heijastuu opiskelijoiden parempana valmiutena kohdata ilmastotoimien vaatimukset työelämässä. Yhteistyöllä on edistetty myös luonnonvara-alan ammattikorkeakoulujen profiloitumista.

Ilmastoviisaita ratkaisuja ja kestävyyttä maankäyttösektorille

KOMIO-hankkeen tavoitteena on innostaa maa- ja metsätalouden tulevaisuuden toimijoita tekemään ilmastoviisaita ja kestävyyttä edistäviä päätöksiä. Kun TKI-toiminnan tulokset ja kestävyyden periaatteet jalkautuvat laajalle, vaikutukset ulottuvat myös taloudelliseen kestävyyteen. Hankkeessa jaetut käytännön esimerkit ja todennetut menetelmät tukevat tehokkaita hiilensidontaratkaisuja ja ilmastotoimia, mikä parantaa myös alan kannattavuutta ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Hankkeessa tuotettuihin materiaaleihin pääset tutustumaan täällä

KOMIO-hanke rahoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni- maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuudesta, ja se toteutettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) johdolla hyvässä yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK), Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK), Karelia-ammattikorkeakoulun, Oulun ammattikorkeakoulun (OAMK), Yrkeshögskolan Novian, Lapin AMKin sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) kesken.

Sanni Nikumatti
asiantuntija, TKI
SeAMK

Kirjoittaja työskenteli KOMIO-hankkeen projektipäällikkönä.

Anu Palomäki
asiantuntija, TKI
SeAMK

Kirjoittaja työskentelee Kestävä ja vastuullinen ruoantuotanto -tutkimusryhmän toisena vetäjänä ja hankesalkkuvastaavana.