Linoc Oy – kasvua kumppanuudesta | Julkaisut @SeAMK

Linoc Oy – kasvua kumppanuudesta

#

Euroopan Unionin osarahoittama Think Big! Kasvuyrittäjyyden edistäminen Etelä-Pohjanmaalla -hanke haastatteli marraskuussa 2024 eteläpohjalaisia kasvuyrityksiä ja selvitti, mitkä syyt löytyivät yritysten kasvun takaa. Yksi haastatelluista oli Linoc Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lehtinen. Kauhavalla toimiva maalaamo on kasvanut vuosittain tasaisesti, ja projektitiimimme halusi selvittää, miten kasvu on saavutettu.

Asiakastarpeeseen vastaaminen mahdollistanut kasvun

Useasti yritystoiminta saa alkunsa yrittäjän omasta mielenkiinnosta johonkin toimialaan. Tällöin voi olla riskinä se, että asiakastarvetta ei ole selvitetty ennen yritystoiminnan aloitusta. Kauhavalainen Linoc Oy sai alkunsa vuonna 2018, kun Lehtisen veljekset yhdessä Jouni Nesteen kanssa kartoittivat paikallisen metallialan alihankkijaketjun tarpeita maalauksen suhteen, ja sieltä löytyi selvä markkinarako uudelle toimijalle. Nesteellä oli pitkä kokemus jauhemaalauksesta Pirkanmaalla ja Lehtisillä tuntemus paikallisesta metallin toimialasta, joten kolmikolla oli hyvät eväät liiketoiminnan aloitukseen.

Ensimmäinen jauhemaalauslinjasto saatiin pystyyn kesällä 2019 Alahärmään. Kysyntä kuitenkin kasvoi nopeasti alkuvuosien aikana, ja vuonna 2023 toiminta siirrettiin Kauhavalle isompiin tuotantotiloihin. Samalla tehtiin päätös uuden automaattilinjaston käyttöönotosta.

Tarjoa sitä mitä asiakas haluaa

Alusta alkaen yrityksen tavoitteena oli tarjota laadukasta maalausta joustavasti sekä nopeasti. Melkeinpä kaikki yrityksen asiakkaat tulevat lähialueelta, kauimmaiset Vaasasta, ja ovat metallin alihankkijoita. Tälle kohderyhmälle laadukas lopputulos sekä nopea toimitus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Uusi automaattilinjasto ja 6-vaiheinen esikäsittely on vastannut tähän tarpeeseen lisäämällä tehokkuutta, laatua ja ympäristöystävällisyyttä.

Mikko Lehtinen lupaa laadukasta pintaa Linocilta (kuva: Tiina Nieminen, 2024).

Vaatimukset maalatuille pinnoille ovat kasvussa

Lehtinen näkee, että vaatimukset maalatulle pinnalle ovat koko ajan kasvussa. Pelkkä visuaalisesti laadukas maalipinta ei enää riitä. Maalipinnan tulee kestää erilaisia rasituksia ja sääolosuhteita erityisesti heidän suurimman asiakaskuntansa eli konerakennusalan asiakkaiden käytössä. Jauhemaalauksella metalliin saadaan kova ja kulutusta kestävä pinta pitkäksi aikaa. Tuntemalla asiakkaiden ja heidän loppuasiakkaidensa tarpeet ja käyttökohteet, Linoc pystyy vastaamaan tiukentuneisiin vaatimuksiin ja tarjoamaan parasta mahdollista maalipintaa kuhunkin käyttötarkoitukseen.

Jauhemaalaus on ympäristöä ja kustannuksia säästävää

Muihin maalausmenetelmiin verrattuna jauhemaalauksessa on se etu, että se ei sisällä liuotteita ja siitä ei näin ollen aiheudu VOC-päästöjä (haihtuvien yhdisteiden päästöjä). Lisäksi maalausprosessissa ohi ruiskutettu jauhemaali on mahdollista kerätä talteen ja käyttää uudelleen. Linocin tuotannossa syntyykin hukkaa erittäin vähän. Suurin osa pakkausmateriaaleistakin käytetään useampaan kertaan ja eri pakkausmateriaalit kierrätetään asianmukaisesti. Materiaalien kierrätys ja talteenotto ovatkin maalaamossa paitsi ympäristöystävällistä myös kustannustehokasta toimintaa.

Vastuullisuutta ei voi lisätä hintaan, mutta se on laadun tae

Vastuullisuus näkyy vahvasti yrityksen arvoissa. Toimiston seinällä komeilevat laatusertifikaatit ISO 9001 sekä ISO 14001, ja yritys on sitoutunut noudattamaan standardien vaatimuksia kaikessa toiminnassaan.  Vastuullisuuteen yrityksessä luetaan jatkuva prosessien kehitys, henkilökunnan koulutus sekä myös kiertotalouden periaatteet, kuten jätteen minimointi ja kierrätyksen maksimointi, jotka ovat osa yrityksen arkea. Laadukas pintakäsittely itsessään lisää lopputuotteen elinkaarta. Lehtinen ei kuitenkaan koe, että asiakas on tällä hetkellä valmis maksamaan erityisesti vastuullisuustoimista. yritys esimerkiksi kartoitti mahdollisuuden siirtyä biokaasun käyttöön toiminnassaan, mutta vielä tällä hetkellä hintalappu oli liian korkea, jotta sen voisi sisällyttää palvelun hintaan. On kuitenkin selvää, että ympäristövaatimukset ovat tiukentumassa vuosi vuodelta, ja päämiesten raportointivelvollisuudet valuvat myös alihankkijoille, joten vastuullisuusasioissa on hyvä olla edelläkävijä.

Paikallisuus on kilpailuetu

Linocilla on maakunnassa monia kilpailijoita, mutta Linoc on vahva toimija etenkin paikallisten metallialalla toimivien alihankkijoiden toimitusketjuissa. Linocin sijainti Kauhavalla tuo monia etuja niin asiakkaille kuin ympäristöllekin. Lyhyet kuljetusmatkat mahdollistavat nopeat toimitukset, mikä on erityisen tärkeää asiakkaille, jotka tarvitsevat tarkasti aikataulutettuja toimituksia. Lisäksi paikallinen toiminta vähentää kuljetuksista syntyviä päästöjä, sillä lyhyemmät matkat pienentävät polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Tämä tukee yrityksen ympäristöystävällisiä käytäntöjä ja osaltaan tekee Linocista entistäkin vastuullisemman kumppanin.

Kasvuhakuiset asiakkaat tuovat kasvua myös Linocille

Kalusto ja kapasiteetti ovat muuton ja investointien jälkeen nyt siinä iskussa, että kasvua voidaan tavoitella tulevaisuudessakin. Kasvussakin yrityksessä tullaan kuitenkin etenemään vastuullisesti siten, että nykyisten asiakkaiden tarpeet pystytään turvaamaan ensin. Linocin strategian kulmakivi on olla luotettava kumppani ja tämä näkyy siinä, kuinka asiakkaiden tarpeista huolehditaan. Yrityksen oma kasvu ei tule pääsääntöisesti uusien asiakkaiden tai myynnin kautta, vaan mahdollistamalla olemassa olevien asiakkaiden kasvu ja kasvamalla heidän rinnallaan.

Koko haastattelun ajan Linocin tuotannon puolelta ovat kuuluneet maalaamon äänet. Rekka-autot ovat tuoneet tavaraa maalaamoon ja vieneet valmiiksi maalattuja tuotteita asiakkaille. Kiireen aistii selkeästi Lehtisestäkin, sillä heti haastattelun loputtua hän laittaa työhanskat takaisin käteensä ja suuntaa maalaamoon, josta asiakkaille pitää saada lähtemään maalatut tuotteet sovitusti.

Artikkeli on kirjoitettu osana Think Big! Kasvuyrittäjyyden edistäminen Etelä-Pohjanmaalla -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama.  Lue lisää hankkeesta: Think Big! Kasvuyrittäjyyden edistäminen Etelä-Pohjanmaalla

Maarit Liikala
asiantuntija, TKI
SeAMK

Tiina Nieminen
aluekehittäjä, asiantuntija, TKI
SeAMK

Kirjoittajat toimivat hankkeessa yrittäjyyden sekä vastuullisen liiketoiminnan asiantuntijoina. Nieminen toimii hankkeen lisäksi SeAMKin aluekehittäjänä Kauhavan alueella, jossa keskiössä on yritysten kehittäminen korkeakoulu- ja TKI-yhteistyöllä. Liikalalla on 15 vuoden työkokemus metalliteollisuuden alihankintaketjuista ja niiden kehittämisestä.