Lähiruoka kiinnostaa – Ruokaprovinssin tuotetori kokosi yhteen alueen osaajat
Ruokaprovinssi tunnetaan kekseliäisyydestään, laadusta ja erityisesti herkullisista lähiruokatuotteistaan, jotka valmistetaan ammattitaidolla ja suurella tunteella. Halusimme tarjota mahdollisuuden SEAMKin opiskelijoille, henkilökunnalle, Framin kampuksella työskenteleville ja erityisesti vientiyritysten edustajille tutustua lähialueen elintarvikeyritysten tuotteisiin.
Tuotetori koostui eteläpohjalaisista aktiivisista yrittäjistä, jotka ovat jo tuttuja kasvoja sekä brändejä alueen myyntitapahtumissa. Tarjolla oli laadukkaita ja vastuullisesti valmistettuja lähiruokatuotteita, jotka selvästi kiinnostivat kuluttajia sekä elintarvikealan asiantuntijoita.

Paras paikka ruokabisnekselle
Ruokaprovinssin strategian (Ruokaprovinssi i.a.) visiossa on määritelty yhteinen tavoitetila ”Ruokaprovinssi 2030 – paras paikka ruokabisnekselle”. Ruokaprovinssin tuotetori -tapahtumalla ja tämän kaltaisilla toteutuksilla edistetään strategian Ruokabisnes-painopisteen tavoitetta vision toteutumisen edistämiseksi. Lähiruoan kaupan käymistä tuetaan etsimällä ja tunnistamalla uudenlaisia tapoja myydä lähiruokaa- ja juomaa. Tuotetorin konsepti on sinänsä tuttu, mutta isompien seminaarien ja tapahtumien yhteydessä järjestetty tapahtuma todettiin onnistuneeksi kokonaisuudeksi. Samalla kehitettiin yrittäjien markkinointiosaamista nuorille kohderyhmille, kun he esittelivät tuotteitaan SEAMKin opiskelijoille, jotka pääsääntöisesti koostuvat Z-sukupolven edustajista.
Tapahtuma lisää ruoantuotannon kannattavuutta ja lähiruokatuottajien tunnettuutta, kun kuluttajia kannustetaan kuluttamaan kotimaista ja erityisesti lähellä tuotettua ruokaa. Tämän avulla kyettiin viestimään ruoantuotannon laadusta kuluttajalle suoraan yrittäjältä. Päivän aikana käytiin useita keskusteluja tuotepöytien ääressä ja osa löysi täysin uusia tuotteita ruokapöytäänsä. Näin saatiin kasvatettua myös ruoantuotannon arvostusta.
Ruokaprovinssin tuotetori oli osa Suomen elintarvikevientiyhdistyksen SUVI ry:n neljännen vientiyritysten tapaamista, jonka pääjärjestäjänä oli Vientiyritysten yhteistoiminnan kehittämishanke (VIKE). Tapahtumaan kokoontui kymmeniä kansainvälisiin markkinoihin tähtäävien yritysten edustajia ja elintarvikeviennin ammattilaisia. Ruokaprovinssin tuotetorilaisilla oli mahdollisuus esitellä tuotteitaan tapahtuman osallistujille ja keskustella vientimahdollisuuksista.
Ruokamaakunnan vahvistaminen nimisuojalla
Etelä-Pohjanmaan ruoka-alaa vahvistetaan pitkäjänteisesti tuomalla esiin paikallisia makuja, toimijoita ja tarinoita esimerkiksi tuotetorin avulla. Yhtenä keinona olisi vahvistaa Ruokaprovinssin asemaa ruokamaakuntana myös nimisuojaa hyödyntämällä. Nimisuoja tuo lisäarvoa tuotteiden markkinointiin ja myyntiin sekä tunnettuutta alueelle. Suomesta löytyy jo neljätoista tuotetta, joille on haettu EU:n nimisuoja. Esimerkiksi Suonenjoelta mansikat ovat yleisesti tunnettuja, ja Suonenjoen mansikalle onkin saatu nimisuojamerkintä vuonna 2023 (Ruokavirasto 2023).
Euroopan unionin nimisuojatuotteita on Suomessa jo lukuisia (Ruokavirasto 2025). Nimisuojaluokkia on kolme:
- Suojattu alkuperänimitys (SAN)
- Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
- Aito perinteinen tuote (APT)
SAN-tuotteiden suoja liittyy niiden tuottamiseen ja valmistamiseen tietyllä perinteisellä maantieteellisellä alueella, ja tuotteen tai raaka-aineen ominaisuudet ja laatu ovat kiinteästi yhteydessä alueeseen. SMM-merkintä kertoo alueen ja tuotteen nimen välisestä suhteesta, kuten Suonenjoen mansikan kohdalla. APT-merkintä taas suojaa tuotteen valmistusmenetelmää ja raaka-aineita.
Etelä-Pohjanmaalta nimisuojattuja tuotteita ei vielä löydy. Sopivia nimisuojattavia tuotteita voisivat olla esimerkiksi piimävelli tai naurisleipä. Nimisuojan hakemisesta tulee alueen toimijoilla olla laaja yhteisymmärrys, koska merkin saannin jälkeen tuotetta saavat myydä ainoastaan rekisteröityneet merkin käyttäjät. Rekisteröityminen onneksi on maksutonta. Nimisuojalla saataisiin näkyvyyttä Euroopan laajuisesti Ruokaprovinssille ruokamaakuntana.
Verkostoitumista ja kontakteja
Tuotetorin kaltaiset toteutukset tarjoavat erinomaisen ja matalan kynnyksen mahdollisuuden verkostoitumiseen ja tunnettuuden lisäämiseen. Osallistuvat yritykset kokivat tapahtuman juuri näiltä osin hyödylliseksi ja löysivät tapahtumasta uusia ja merkityksellisiä kontakteja. Tapahtuman aikana yrittäjät saivat myös tilaisuuden esitellä tuotteitaan keittiömestari ja ravintolayrittäjä Henri Alénille, joka alan ammattilaisena antoi arvokasta palautetta ja näkyvyyttä.
Tapahtuma vahvisti Etelä-Pohjanmaan asemaa elintarvikeosaamisen kärkijoukoissa ruokamaakuntana ja toi näkyvyyttä lähiruoantuottajillemme. Tällaisilla tapahtumilla näymme myös maakunnan ulkopuolelle, olemme siis jo hyvässä matkassa kohti Ruokaprovinssin visiota – olla paras paikka ruokabisnekselle.
Tuotetori toteutettiin Euroopan unionin osarahoittamien VHH – vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet ja Ketterä ja kekseliäs Ruokaprovinssi -hankkeiden sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen EU:n maaseuturahoituksesta rahoitetun KYLIS – Kehityksellä ja yhteistyöllä lisäarvoa maatalouteen -hankkeen yhteistyönä.
Jasmine Erkkilä
Projektipäällikkö
SEAMK
Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Kestävät ruokaratkaisut -tiimissä KYLIS – Kehityksellä ja yhteistyöllä lisäarvoa maatalouteen -hankkeessa, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Hanke saanut EU:n maaseuturahoitusta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.
Lotta Haapala
Projektipäällikkö
SEAMK
Kirjoittaja työskentelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Kestävät ruokaratkaisut -tiimissä erilaisten elintarvikesektorin hankkeiden parissa. Kirjoituksen mahdollisti Euroopan unionin osarahoittama Kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi -hanke.
Lähteet
Ruokaprovinssi. (i.a.) Ruokaprovinssi 2030 – Paras paikka ruokabisnekselle. https://ruokaprovinssi.fi/strategia/
Ruokavirasto. (2023). Suonenjoen mansikka on Suomen neljästoista nimisuojattu tuote. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/uutiset/suonenjoen-mansikka-on-suomen-neljastoista-nimisuojattu-tuote/
Ruokavirasto. (2025). Nimisuojaluokat. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/ainesosat-ja-sisalto/nimisuojatut-tuotteet/nimisuojaluokat/