KOTU-hanke vastaa korjausrakentamisen tulevaisuuden osaamistarpeisiin | Julkaisut @SeAMK

KOTU-hanke vastaa korjausrakentamisen tulevaisuuden osaamistarpeisiin

#

Korjausrakentamisen tulevaisuus eli KOTU-hanke lisää Etelä-Pohjanmaan alueen korjausrakentamisen digitalisaatioon liittyvää osaamista, vastaa uuden rakentamislain mukanaan tuomiin velvoitteisiin ja lisää tietoisuutta kiertotalouden huomioon ottamisesta korjausrakentamisessa, esimerkiksi materiaalien valinnan, purkujätteen kierrättämisen ja tietomalleista saatavan datan avulla.

KOTU-hanke tuottaa osaamispalveluita, jotka soveltuvat rakennusalalla työskenteleville henkilöille tai työelämän ulkopuolella oleville henkilöille, joita kiinnostaa korjausrakentamisen tehtävät tai osaamisen laajentaminen. Opintojaksojen opettajana toimii Seinäjoen ammattikorkeakoulun Juho Lohilahti.

Voit ilmoittautua opintojaksoille tämän linkin kautta.

Hankkeen kolme opintojaksoa ovat:

  • Digitalisaatio korjausrakentamisessa
  • Kiertotalous korjausrakentamisessa
  • Korjausrakentaminen ja uusi rakentamislaki

Näistä seuraavaksi lisätietoa alla.

Digitalisaatio korjausrakentamisessa

Digitalisaatio korjausrakentamisessa -opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijoille valmiuksia hyödyntää rakennusalalla käytössä olevia digitaalisia työkaluja. Opintojakso tarjoaa ajankohtaista ja käytännönläheistä tietoa siitä, miten digitalisaatio ja tekoäly voivat mullistaa korjausrakentamista. Se antaa mahdollisuuden oppia hyödyntämään nykyaikaisia digitaalisia työkaluja, kuten tietomallinnusta (BIM) ja inventointimallinnusta, joita käytetään laajasti rakennusalalla. Näiden taitojen hallinta on kilpailuetu alalla, joka digitalisoituu nopeasti.

Opintojakso on kiinnostava erityisesti niille, jotka haluavat oppia soveltamaan tekoälyä ja uusia teknologioita käytännön korjaushankkeissa. Sen avulla opiskelijat pääsevät tutustumaan uusimpiin työkaluihin, kuten tietomallien analysointiohjelmiin, sekä saavat mahdollisuuden soveltaa oppimaansa käytännön esimerkkien kautta. Tämä tekee kurssista paitsi hyödyllisen uran kannalta, myös mielenkiintoisen ja motivoivan.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:

  • Hyödyntää digitaalisia työkaluja ja tekoälyä korjausrakentamisessa
  • Soveltaa yleisiä tietomallivaatimuksia korjausrakentamisessa
  • Hyödyntää tietomallien analysointiin tarkoitettuja työkaluja korjausrakentamisessa

Opintojakso on tällä hetkellä käynnissä ja ilmoittautuminen on päättynyt.

Kiertotalous korjausrakentamisessa

Kiertotalous korjausrakentamisessa -opintojakson tavoitteena on esitellä opiskelijoille kiertotalouden periaatteita, tutustuttaa kierrätyksen eri muotoihin materiaalikierrätyksestä kokonaisten elementtien kierrätykseen ja soveltaa näitä korjausrakentamisessa. Kurssilla käsitellään kiertotalouden periaatteita, joiden tuntemus on kasvava vaatimus rakennusalalla ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja resurssien tehokkaaksi hyödyntämiseksi. Opiskelijat oppivat myös, miten kierrätystä ja uusiokäyttöä voidaan soveltaa käytännön korjausrakentamisprojekteissa, mikä tekee kurssista erittäin relevantin alalla toimiville ammattilaisille.

Opintojakso yhdistää teorian käytäntöön case-esimerkkien kautta, ja opiskelijat pääsevät konkreettisesti tutustumaan kierrätysmateriaalien käyttöön ja elementtirakentamisen hyötyihin. Tämä avaa uusia näkökulmia siihen, miten ympäristöystävällisiä ratkaisuja voidaan toteuttaa korjausrakentamisessa ja kuinka suunnittelu vaikuttaa kestävyyteen. Kiertotalouden ymmärtäminen ei ainoastaan paranna ammatillista osaamista, vaan antaa myös valmiudet vaikuttaa positiivisesti ympäristöön.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:

  • Tunnistaa kiertotalouden pääperiaatteet
  • Soveltaa oppimaansa kiertotaloudesta korjausrakentamisessa
  • Tulkita ohjeistuksia ja asetuksia rakennusmateriaalien uusiokäytöstä
  • Vähentää ympäristövaikutuksia korjausrakentamisessa
  • Käyttää erilaisia lähteitä ja sähköisiä työkaluja oppimisen tukena
  • Tunnistaa uudisrakennuksen rakennesuunnittelun merkityksen korjausrakentamisessa

Kiertotalous korjausrakentamisessa -opintojaksolle pääset ilmoittautumaan 7.1.2025 mennessä täältä!

Korjausrakentaminen ja uusi rakentamislaki

Korjausrakentaminen ja uusi rakentamislaki -opintojakson tavoitteena on antaa osallistujille kattava kuvaus uudesta rakentamislaista ja sen vaikutuksista korjausrakentamiseen. Rakennusalan ammattilaisten on välttämätöntä pysyä ajan tasalla uusista säädöksistä, ja tämä kurssi antaa opiskelijalle valmiudet ymmärtää ja soveltaa uuden lain vaatimuksia käytännön korjausrakentamisessa. Kurssi auttaa ymmärtämään, miten lainsäädäntö vaikuttaa korjaushankkeiden suunnitteluun, lupaprosessiin ja toteutukseen, mikä on oleellista sujuvien projektien varmistamiseksi.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:

  • Määritellä vuoden 2025 alusta voimaan astuvan uuden rakentamislain keskeiset muutokset ja niiden vaikutuksen korjausrakentamiseen
  • Soveltaa rakentamislain muutoksia käytännön korjausrakentamisessa

Korjausrakentaminen ja uusi rakentamislaki -opintojaksolle pääset ilmoittautumaan 7.1.2025 mennessä täältä!

KOTU-hankkeen jatkuminen

KOTU-hanke jatkuu 30.4.2025 asti. Opintojaksojen suunnittelun ja toteuttamisen lisäksi hankkeessa luodaan edellytyksiä alan alueellisen yhteistyöverkoston luomiseksi. Hankkeen asiantuntijat tulevat tekemään opintojaksojen ohelle ja tueksi hankkeen teemoihin liittyviä selvityksiä, haastatteluja ja muita tuotoksia, joilla pyritään lisäämään tietoisuutta tulevaisuuden korjausrakentamisesta sekä alan osaamistarpeista.

Hanke pyrkii tavoittamaan alan yrityksiä ja organisaatioita, jotka ovat kiinnostuneita aluellisen yhteistyön kehittämisestä ja verkostoitumisesta muiden alan toimijoiden kanssa. Myös osaamisen jakaminen yritysten jakaminen on enemmän kuin tervetullutta. Yritykset ja organisaatiot voivat ilmoittaa yhteistyöhalukkuudestaan tämän hankkeen verkkosivuilta löytyvän lomakkeen kautta.

Lisää tietoa hankkeesta löydät sen verkkosivuilta

KOTU-hankkeen opintojaksot rahoitetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Mika Uitto
TKI asiantuntija, SeAMK
mika.uitto(a)seamk.fi

Anne-Mari Latvala
Projektipäällikkö, SeAMK
anne-mari.latvala@seamk.fi

Juho Lohilahti
Lehtori, SeAMK
juho.lohilahti(a)seamk.fi