Kilpailuetua pk-yrityksille yhteiskehittämisestä sekä verkostotasolla että kahdenkeskisissä kumppanuuksissa | Julkaisut @SeAMK

Kilpailuetua pk-yrityksille yhteiskehittämisestä sekä verkostotasolla että kahdenkeskisissä kumppanuuksissa

#

SeAMKin ja Vaasan yliopiston toteuttamassa Diginet-hankkeessa on benchmarkattu valmistavan teollisuuden verkostotason digitalisaatiota ja kehittämiskohteita. Benchmarkkauksen yhteydessä tuli ilmi useita näkökulmia, joista yksi liittyi yhteiskehittämiseen sekä verkostotasolla että kahdenkeskisissä kumppanuuksissa. Yhteiskehittäminen, jossa toimintaa ja tuotteita kehitetään yhteistyössä toimitus- ja asiakasverkoston kanssa, tarjoaakin mahdollisuuden ottaa suurempia ja vaikuttavampia askeleita kuin yksittäisen yrityksen oma kehittäminen. Pk-yrityksillä on usein rajalliset resurssit verrattuna suurempiin yrityksiin. Yhteiskehittämisen avulla yritykset voivat yhdistää voimansa, jakaa resursseja ja hyödyntää skaalaetuja. Tämä voi johtaa kustannussäästöihin, tehokkaampiin prosesseihin ja suurempaan tuottavuuteen.  Esimerkiksi teknologisten innovaatioiden kehittäminen voi olla taloudellisesti vaativaa, mutta kumppanien kesken jaettuna kustannukset ja riskit vähenevät huomattavasti.

Yhteiskehittäminen mahdollistaa tiedon ja osaamisen jakamisen yritysten välillä, ja se edellyttää yritysten välistä luottamusta. Tämä voi johtaa nopeampaan oppimiseen, parempiin ratkaisuihin ja uusien ideoiden syntymiseen. Pk-yritykset voivat hyötyä toistensa erityisosaamisesta ja kokemuksesta, mikä auttaa niitä kehittämään kilpailukykyisempiä tuotteita ja palveluita. Esimerkiksi yksi yritys voi tuoda teknistä asiantuntemusta, kun taas toinen tarjoaa markkinatuntemusta, mikä yhdessä luo vahvan perustan menestyksekkäille projekteille. Pk-yritykset, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa, pystyvät paremmin tunnistamaan markkinoiden muutoksia ja reagoimaan niihin nopeasti. Tämä kyky innovoida ja mukautua on tärkeä kilpailuetu, erityisesti nopealiikkeisillä markkinoilla.

Verkostotason yhteiskehittämisessä opitaan toisilta

Yhteistyö verkoston kanssa voi tuoda merkittäviä hyötyjä ja skaalaetuja. Yhteisesti sovitut käytännöt nopeuttavat prosesseja ja vähentävät kustannuksia. Samalle ne mahdollistavat paremman perustan tehokkaammalle yhteistyölle, mikä voi johtaa myös uusien innovaatioiden syntymiseen.

Tiedonkeruun systematisointi verkostotasolla on merkittävä kehityskohde useissa pk-yrityksissä. Diginet-hankkeessa tehtyjen benchmarkkausten perusteella havaittiin, että keskustelut toimialan kehittymisestä ja tuotekehityksen tarpeista eivät välttämättä aina dokumentoidu. Systemaattinen tiedonkeruu ja dokumentointi auttavat sekä verkostoa että yksittäisiä yrityksiä kehittämään toimintaansa ja innovoimaan tehokkaammin. Toinen helposti hyödynnettävä asia on mallioppiminen. Mallioppiminen on prosessi, jossa hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja jaetaan verkoston kesken. Yhden verkoston jäsenen toteuttamat hyvät käytännöt voidaan jakaa koko verkostotasolle. Tämä mahdollistaa verkoston jäsenten oppimisen toisiltaan ja yhteisten toimintatapojen kehittämisen.

Yhteiskehittäminen kahdenkeskisissä kumppanuuksissa

Kahdenkeskisessä yhteiskehittämisessä yritysvierailut puolin ja toisin ovat avainasemassa. Asiakkaat ja toimittajat voivat yhteisesti jakaa tietoa toimialan kehittymisestä, asiakkaiden tarpeista ja tuotteiden ominaisuuksista, mikä helpottaa kehittämistä molempien osalta. Vierailut mahdollistavat myös syvemmän ymmärryksen kumppanin tarpeista ja haasteista, mikä luo pohjan ennakoivalle yhteistyölle. Yritysten erikoistunut asiantuntemus on myös arvokasta. Yhteiskehittäminen mahdollistaa tämän asiantuntemuksen hyödyntämisen laajemmin, mikä osaltaan johtaa parempien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

Miten yhteiskehittämistä voidaan edistää käytännön tasolla?

Yhteiskehittämisen tarpeet usein tunnistetaan pk-yrityksissä, mutta käytännön toteutus ei ole välttämättä kovin systemaattista. Yksi mahdollisuus on erikseen projektoida yhteiskehittämisen kohteet ja dokumentoida yhteistyö selkeästi. On myös tärkeää luoda toimivat järjestelmät systemaattiselle tiedonkeruulle, jotka mahdollistavat ajantasaisen tiedon saatavuuden ja automatisaation. Lisäksi on hyvä hyödyntää erilaisia digitaalisia työkaluja. Digitaaliset yhteistyöalustat, pilvipohjaiset ratkaisut, laaja analytiikka sekä automaatio ja tekoäly ovat kaikki työkaluja, joiden avulla yritykset voivat parantaa tehokkuutta, innovatiivisuutta ja joustavuutta. Näiden teknologioiden integroiminen yhteiskehittämisprosessiin auttaa pk-yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä ja reagoimaan nopeasti markkinoiden muuttuviin tarpeisiin.

Yhteiskehittäminen sekä verkostotasolla että kahdenkeskisissä kumppanuuksissa onkin avain menestykseen nykypäivän liiketoimintaympäristössä, ja sitä voidaan edistää digitalisaation avulla. Se mahdollistaa suurempien skaalaetujen saavuttamisen, tiedon tehokkaan hyödyntämisen ja innovaatioiden syntymisen. Näin yritykset voivat vastata markkinoiden muuttuviin tarpeisiin entistä tehokkaammin ja ennakoivammin.

Artikkeli on valmisteltu osana Digitalisoituvat yritysverkostot DigiNet -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Haluamme kiittää rahoittajaa hankkeen ja artikkelin rahoittamisesta.

Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.

Sanna Joensuu-Salo
tutkijayliopettaja, dosentti
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Tommi Ylimäki
lehtori
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Emmi Tuurinkoski
TKI-asiantuntija
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kirjoittajat toimivat asiantuntijoina Digitalisoituvat yritysverkostot (DigiNet) -hankkeessa.