Huomioita Y Science ja EIT Futures of Food – Slush 2025 sivutapahtumista | Julkaisut@SEAMK

Huomioita Y Science ja EIT Futures of Food – Slush 2025 sivutapahtumista

Joka marraskuu Helsingissä järjestetään Slush (Slush, i.a.). Startup-tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa ja kerää paikalle laajalti osallistujia ympäri maailmaa. Varsinaisen tapahtuman lisäksi Messukeskuksessa ja muualla Helsingissä on laajalti sivutapahtumia. Ruokavinkkelistä kiinnostavia olivat Helsingin yliopiston HiLIFEn järjestämä Y Science (Y Science, i.a.) ja EIT Foodin Futures of Food (Futures of Food, i.a.) -tapahtumat. Näiden lisäksi 19.11.2025 oli paljon muitakin tapahtumia, kuten kuvasta huomaa.

Kuva 1. Sivutapahtumat 19.11.2025 Slushissa (kuva: Markus Ojala, CC-BY).

Y Science

Y Science tapahtuman tavoitteena oli edistää tiedepohjaista yrittäjyyttä ja tuoda esiin uusimpia innovaatioita sekä tutkimuksen kaupallistamisen mahdollisuuksia. Vuoden 2025 ohjelmassa oli kolme pääteemaa: terveys ja lääkekehitys, ruokajärjestelmät sekä luonto ja metsätalous. Päivän aikana kuultiin inspiroivia keynote-puheenvuoroja, paneeleja ja pitchauskilpailuja, joissa startupit esittelivät ratkaisujaan alan haasteisiin.

Tapahtumassa oli useita ansiokkaita esityksiä, mutta pari nostoa, jotka jäivät minulle mieleen – startup-kielellä resonoi mutta suomeksi pärisi! Ensimmäisenä nostan Felicia von Redenin (Ovom, i.a.) huomautuksen, että startupin perustaminen voidaan rinnastaa kultin rakentamiseen. Monissa puheenvuoroissa alleviivattiin, että onnistuneen startupin takana on aina merkittävä määrä epäonnistumisia; vaatii uskoa jaksaa painaa, vaikka vastoinkäymisiä tulee. Tämä näkökulma näkyi ansiokkaasti Will Cardwellin (VC, i.a.) ja Sampsa Fabritiuksen (Sampsa Fabritius, LinkedIn, i.a.) keskustelussa, jossa he nostivat kolme asiaa, joita (riski)sijoittaja etsii startupissa. Yksi jalka startup-jakkarassa on, ovatko nämä oikeat ihmiset? Pelaavatko nämä ihmiset yhteen? Kestävätkö he vastoinkäymiset? Toinen startupin jalka on Cardwellin mukaan iso mahdollisuus – ratkaisun pitää vastata kipuun, joka on globaali. Jos innovaatio palvelee vain 10 ihmistä, ei tuolla ole mahdollista kasvaa tarpeeksi, että sijoittaja saa tuottonsa. Kolmas jalka startupiin tulee puolustuksesta – jos keksii hyvän ajatuksen, niin muutkin todennäköisesti haluavat samoille apajille. Pelkkä patentointi ei monesti riitä, vaan lisäksi tulee huolehtia, että hiljainen tieto ja käytännön taito ovat suojattuja. Toki kolmijalkaiset jakkarat ovat kiikkeriä –  startupien epäonnistuminen on järjestelmän ominaisuus, ei vika.

Y Science tapahtuman pitchauskilpailun voitti lääkesarjassa Rea Diagnostics (Rea Diagnostics i.a.), ruokapuolelta Suma Col Ltd (SUMA, i.a.) ja metsäsarjassa HYGRON (VTT, i.a.). Voittajat ovat keskenään melko kirjava sakki, vastaten hyvin erilaisiin käyttäjätarpeisiin. Ei-voittajat olivat järjestään myös kiinnostavia, minuun muistikuvia jätti LignoSpheren (Lignosphere, i.a.) ratkaisu, jossa ligniinillä pyritään korvaamaan liimoja ja pinnoitteita. Juryn jäsenistä Pia Erkinheimo Nordic Nanosta (Nordic Nano, 2025) jakoi kaskun, että ligniinillä voi tehdä mitä vain paitsi rahaa. Jää nähtäväksi, kuinka Lignospheren maailmanvalloituksen käy.

Esityksenpitäjä seminaarissa.
Kuva 2 Eero Knuutila Lignospherestä esittelemässä ratkaisuaan Y Science lavalla 19.11.2025 (kuva: Markus Ojala, CC-BY).

EIT Food – Futures of Food

Iltapäivällä oli vuorossa EIT Foodin tapahtuma Futures of Food. Tilaisuudessa esiteltiin EIT Foodin ja erityisesti EIT Food Accelerator Networkin yrityksiä. EIT Food on eurooppalainen elintarvikealan innovaatioyhteisö, jonka tavoitteena on vauhdittaa kestävää ruokajärjestelmän uudistumista yhdistämällä yritykset, tutkimuslaitokset ja startupit eri puolilta Eurooppaa. Osana tätä yhteisöä toimii EIT Food Accelerator Network (EIT FAN), joka tarjoaa kasvuyrityksille kiihdytysohjelman, mentorointia ja pääsyn kansainvälisiin verkostoihin sekä sijoittajiin. Yhdessä nämä toimijat tukevat uusien ratkaisujen kehittämistä ja kaupallistamista, edistäen kestävää, terveellistä ja läpinäkyvää ruokajärjestelmää Euroopassa.

Tilaisuuden avasi Ruotsin Mr. Foodtech Johan Jörgensen (Johan Jörgensen, LinkedIn, i.a.) kokeneen esiintyjän ottein ja viritti täyteen pakatun salin tunnelmaan. Oli hieno huomata, että ruoka kiinnostaa! Tilaisuuden kulku noudatteli esitysten, paneelien ja pitchausten vuorottelua kuten Y Sciencessä. Monista mielenkiintoisista startupeista pari nostoa. Kyomei (Kyomei 2.0, i.a.) jalostaa Rubiscosta (”Rubisco”, 2024) komponentteja elintarviketeollisuudelle. EndlessFoods.co (endless food co: Posts, LinkedIn, i.a.) taasen tekee panimoiden mäskistä suklaan korviketta – ja herkullista oli! Rubisco-tuotteita ei valitettavasti päässyt maistamaan, mutta ehkä vielä joskus.

Esitysten lisäksi tilaisuudessa oli hauska tavata uusia ja vanhoja tuttavia ja päivitellä tilanteita. Esimerkiksi vielä loppuvuonna ruokasektorille on tulossa vielä muutama sijoitus startuppeihin, joten Slushin pöhinä ja alan tärkeys ovat selkeästi löytäneet toisensa. Ensi vuonna uudelleen!

Artikkeli on kirjoitettu osana Euroopan unionin rahoittamaa SIXFOLD-hanketta (GA N°101158281)

Markus Ojala
Projektikoordinaattori
https://orcid.org/0000-0002-5107-710X
SEAMK

https://www.linkedin.com/in/markusojala1/
https://ss4af.com/en/sixfold

Lähteet

Courage VC. (i.a.). Courage VC. Haettu 20.11.2025, https://couragevc.com/

EIT Food. (i.a.). Futures of Food: The hottest tech for resilient agriculture and circular food systems. Haettu 20.11.2025, https://www.eitfood.eu/events/futures-of-food-slush2025

endless food co. (i.a.). Posts. LinkedIn. Haettu 20.11.2025, https://www.linkedin.com/company/endlessfoodco/posts/?feedView=all

Fabritius, S. (i.a.). Sampsa Fabritius [LinkedIn-profiili]. LinkedIn. Haettu 20.11.2025, https://www.linkedin.com/in/sampsafabritius/?originalSubdomain=fi

Jörgensen, J. (i.a.). Johan Jörgensen [LinkedIn-profiili]. LinkedIn. Haettu 20.11.2025, https://www.linkedin.com/in/johanjorgensen/

Kyomei. (i.a.). Kyomei 2.0. Haettu 20.11.2025, https://kyomei.co.uk/

Lignosphere. (i.a.). Bio-based. Haettu 20.11.2025, https://www.lignosphere.fi/

Nordic Nano. (10.11.2025). Nordic Nano Home. https://www.nordicnano.co/

Ovom. (i.a.). About Ovom, Leading the Future of Fertility Care. Haettu 20.11.2025,  https://www.ovomcare.com/about

Rea Diagnostics. (i.a.). Rea Diagnostics – smart pregnancies. Haettu 20.11.2025, https://readiagnostics.com/

Rubisco. (2024). Teoksessa Wikipedia. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Rubisco&oldid=22807507

Slush. (i.a.). Haettu 20.11.2025, https://slush.org/program

SUMA. (i.a.). SUMA. Haettu 20.11.2025, https://sumalat.com/home

VTT. (i.a.). HYGRON. Haettu 20.11.2025, https://www.vttresearch.com/en/about-us/invest-innovation/vtt-launchpad/hygron

Y Science. (i.a.). Y Science, Helsinki, Slush Signature Side Event. Haettu 20.11.2025, https://www.y-science.org