Hiiliviljelyverkosto tuo maatalousyrittäjät yhteen
Etelä-Pohjanmaalla toimiva hiiliviljelyverkosto on syntynyt käytännön tarpeista ja viljelijöiden toiveista edistää avointa vuorovaikutusta maan kasvukunnon ja hiilensidonnan edistämiseksi. Verkoston toiminnassa yhdistyy asiantuntijatieto ja viljelijöiden kokemukset sekä yhteistyö niin tapaamisissa kuin digitaalisten kanavien kautta.
Verkostotoiminnasta monenlaisia hyötyjä
Verkostotoiminta on yksilöiden ja organisaatioiden välistä yhteistyötä, jossa korostuu tiedon kerääminen ja jakaminen yhteiseksi hyväksi sekä osaamisen kehittämiseksi. Tavoitteena on parantaa tiedonkulkua ja auttaa löytämään yhdessä ratkaisuja ongelmiin, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi toimintaympäristön muutokset.
Maatalousyrittäjien osalta toimintaympäristön muutokset voivat olla hyvin moninaisia ja johtua muun muassa ilmastonmuutoksesta. Muutokset vaativat jatkuvaa sopeutumista ja uusien kestävien toimintamallien ja ratkaisujen etsimistä. Verkostotoiminta on hyvä mahdollisuus myös maatalousyrittäjille uusien näkökulmien ja ratkaisujen löytämisessä sekä kokemusten ja tiedon jakamisessa. Verkosto tarjoaa myös mahdollisuuden sosiaaliseen tukeen.
Hiiliviljelyn portaat -hanke Etelä-Pohjanmaalla pyrkii edistämään kestävää ruoantuotantoa ja maatalouden ympäristöystävällisyyttä koulutuksen avulla, jossa yhdistyy asiantuntijoiden tutkimuksista saatu tieto ja viljelijöiden käytännön kokemukset. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ilmastotyötä, kehittää maatalousyrittäjien osaamista sekä jakaa tietoa ympäristöystävällisistä viljelymenetelmistä. Yhteistyö ja verkostojen laajentuminen maatalousyrittäjien välillä nähdään tärkeänä. Hiiliviljelyn portaat ja Tulevaisuuden ilmastoviisas ruokajärjestelmä Etelä-Pohjamaalla (TIRE) -hankkeet koordinoivat hiiliviljelyverkoston toimintaa Etelä-Pohjanmaalla. Hiiliviljelyverkosto tarjoaa maatalousyrittäjille keskinäisen mahdollisuuden kokemuksien ja tietojen jakamiseen sekä verkostoitumiseen.
Kehitystä hiiliviljelyverkoston toimintaan
Hiiliviljelyverkoston toiminta sai alkunsa viljelijäyhteistyöstä Seinäjoen ammattikorkeakoulun hankkeissa, joissa oli mukana yhteensä noin 40 pilottitilaa. Näissä hankkeissa pilotoitiin hiiliviljelyn menetelmiä, edistettiin hiilensidontaa kivennäismailla ja pyrittiin erilaisilla viljelytoimilla myös vähentämään päästöjä viljelyssä olevilta turvemailta. Pilottitiloilla oli hyödynnettävissään hankekohtaiset WhatsApp-ryhmät, joihin jaettiin kokemuksia ja ajatuksia käytännön viljelytoimiin liittyen. Kokemusten jakaminen ja keskustelu koettiin tärkeiksi osiksi hankkeita ja laajemman viljelijöiden välisen yhteistyön kehittämistä. Hankkeiden päätyttyä viljelijäkentältä nousi toive avoimesta mahdollisuudesta viljelijöiden väliseen tiedon ja kokemusten vaihtoon muun muassa maan kasvukuntoon ja hiilensidontaan liittyvissä teemoissa. Ja näimpä hiiliviljelyverkoston toimintaa haluttiin jatkaa aikaisempaa laajemmassa ja avoimemmassa muodossa.
Verkoston tiedotuksen yleisenä alustana toimii hankkeiden sosiaalisen median kanava @hiiliviljelyep Facebookissa ja Instagramissa. Kokemuksia käytännön viljelyn onnistumisista ja haasteista vaihdetaan verkoston tapaamisissa, sekä yhteisessä WhatsApp-ryhmässä. Tapaamisissa paneudutaan muun muassa maan kasvukuntoon ja hiilensidontaan liittyviin teemoihin käytännön näkökulmista. Lyhyt asiasisältöinen alustus teemasta herättelee keskustelua, johon tapaamisissa on varattu hyvin aikaa. Tapaamiset ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Kasvukaudella verkoston suunnitelmissa on tavata peltolohkolla ja päästä tapaamisen yhteydessä myös havainnoimaan käytännön toimia aiheeseen liittyen.
Verkostoitumista jo ensimmäisellä tapaamiskerralla
Hiiliviljelyverkoston ensimmäinen tapaaminen toteutui joulukuussa Seinäjoella. Tapaamisessa aiheena ollut vihreäkasvipeitteisyys herätti keskustelua muun muassa kerääjäkasvien ja syyskylvöistenkasvien viljelystä, haasteista ja onnistumisista. Aiheeseen johdattelemassa ja keskustelussa mukana olivat Erkki Vihonen, Suomen luomuneuvonnasta sekä viljelijä Veli-Pekka Aila, Aila-Korpelan tilalta. Keskusteluissa paneuduttiin muun muassa syyskylvöisten kasvustojen perustamisajankohdan tärkeyteen ajatellen kasvuston juuristoa. Mielenkiintoa herätti myös kerääjäkasvien hyödyntäminen ja kylvöajankohta. Ilta sisälsi hyvää keskustelua ja verkostoitumista. Tapaamisia on tulossa jatkossa lisää.
Liity sinäkin mukaan hiiliviljelyverkostoon ja seuraa meitä Facebookissa tai Instagramissa @hiiliviljelyep ja tule mukaan verkoston tapaamisiin.
Tutustu myös hankkeen verkkosivuihin.
Tämä artikkeli on kirjoitettu osana Euroopan unionin osarahoittamaa Hiiliviljelyn portaat -hanketta, jota Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus rahoittaa Euroopan unionin maaseuturahoituksesta. Hanketta toteuttaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Katja Heikkuri
projektityöntekijä
SeAMK
Raisa Leppänen
projektipäällikkö
SeAMK