Ammattikorkeakoulujen valmistumiskyselyn satoa 2023: Osaamisen kehittyminen
SeAMKista valmistuvien arviot koulutuksen osaamisen kehittymisestä avop-valmistumiskyselyssä
Ammattikorkeakoulut kouluttavat osaajia työelämän tarpeisiin ja seuraavat opetuksessaan työelämän muuttuvia tarpeita ja trendejä. Opiskelijan osaamisen kehittymisen tukeminen on yksi opetussuunnitelmien ja koulutusten keskeisistä tavoitteista. Valtakunnallisessa avop-valmistumiskyselyssä opiskelijan arvio osaamisensa kehittymisestä on yksi opiskelutyytyväisyyden yhdeksästä osatekijästä ammatillisen kasvun, työelämälähtöisyyden, harjoittelun, opinnäyteprosessin, kansainvälisyyden, opetuksen ja ohjauksen, työelämätuen ja opintojen kokonaisuuden rinnalla.
Kyselyssä ammattikorkeakoulusta valmistuvat arvioivat tyytyväisyyttään osaamisensa kehittymiseen seitsemän pisteen asteikolla. SeAMKista valmistuneiden AMK-tutkinnon suorittaneiden keskiarvotulos sijoittui 22 ammattikorkeakoulun valtakunnallisessa vertailussa vuonna 2023 valtakunnan kärkeen. SeAMKin sijoitus oli neljäs, kun se vuonna 2022 oli ensimmäinen ja vuonna 2021 myös ensimmäinen. Hieman alentuneesta sijoituksesta huolimatta pistekeskiarvojen sarja säilyi kuitenkin tasaisena. Vuosina 2021 – 2023 SeAMKIn pistekeskiarvo noudattaa kaarta 5,93, 5,91 ja 5,89.
SeAMKin tutkinto-ohjelmista (AMK) vastaavien tutkintokouluttajien ryhmässä ensimmäisen sijan osaamiseni kehittyminen -arvioinnissa vuonna 2023 saavuttivat seuraavat koulutukset: Geronomi (AMK), Insinööri (AMK), automaatiotekniikka, Insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka, Insinööri (AMK), konetekniikka, Insinööri (AMK), rakennustekniikka, Restonomi (AMK) ja Tradenomi (AMK), kirjasto- ja informaatiopalvelut. Lisäksi toiseen tai kolmanteen sijaan ylsivät agrologi- ja kulttuurituottajakoulutukset sekä liiketalouden tradenomikoulutus. SeAMKin sairaanhoitajakoulutus ja terveydenhoitajakoulutus sijoittuvat valtakunnallisessa vastaavien koulutusten vertailussa molemmat sijoille kahdeksan eli vastaavien kouluttajien joukon keskitason yläpuolelle.
SeAMKin osaamisen kehittymistä koskevien arvioiden keskiarvo sijoittuu valtakunnallisesti vertaillen keskiarvon yläpuolelle. Valtakunnallinen keskiarvo arvioissa oli vuonna 2023 5,73 pistettä, kun SeAMKin luku oli 5,89. SeAMKissa korkeisiin yli kuuden pisteen keskiarvoihin ylsivät geronomi- (6,34), konetekniikka- (6,08), rakennustekniikka- (6,04), restonomi- (6,06) ja terveydenhoitajakoulutukset (6,14). AVOP-kyselyn laajassa kokonaisuudessa yli kuuden pisteen keskiarvot ovat vähemmistössä ja edustavat erinomaista opiskelijatyytyväisyyttä.
Taulukko 1. Seinäjoen AMK: Opiskelijoiden osaamiseni kehittyminen -arvioiden sijoitus ja keskiarvot avop-valmistumiskyselyssä 2021 – 23. Lähde: Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen / Ammattikorkeakoulutus / Opiskelijapalaute. Laskenta SeAMK.
Koko yhdeksästä osakysymyksestä koostuvassa opiskelutyytyväisyys-kysymysryhmässä SeAMKin keskiarvojen sarja vuosina 2021 – 23 oli 5,61, 5,55 ja 5,57. Sijoitusten sarja 22 ammattikorkeakoulun joukossa taas oli ensimmäinen, ensimmäinen ja toinen. SeAMKin kyselyssä mukana olleista 15 AMK-koulutuksesta 8 saavutti vuonna 2023 vastaavien valtakunnallisten kouluttajien joukossa ensimmäisen sijan. Vuosina 2022 ja 2021 ensimmäisiä sijoja saavutettiin molempina vuosina 7 kpl hieman eri koulutuskokoonpanolla. Tulokset tukevat tulkintaa, jonka mukaan SeAMKista valmistuneet opiskelijat ilmentävät tyytyväisyyttään opintoihin laaja-alaisesti tässä esitetyn osaamiseni kehittyminen -väitekysymyksen lisäksi myös muilla opiskelutyytyväisyys-kysymysryhmän osa-alueilla
Taulukko 2. Seinäjoen AMK: Opiskelijoiden opiskelutyytyväisyys, kaikki osakysymykset -arvioiden sijoitus ja keskiarvot avop-valmistumiskyselyssä 2021 – 23. Lähde: Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen / Ammattikorkeakoulutus / Opiskelijapalaute. Laskenta SeAMK.
Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen avop-valmistumiskysely toteutetaan vuosittain ammattikorkeakoulusta ammattikorkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon valmistuville opiskelijoille. Kyselyn valtakunnallinen vastausprosentti on yli 95 ja siihen vastaa noin 25 000 opiskelijaa 22 ammattikorkeakoulusta. Kyselyyn sisältyy noin 100 kysymystä 13 kysymysryhmässä ja siinä kartoitetaan muun muassa opintojen sisältöä, opintojen ohjausta, opetusjärjestelyjä ja oppimisympäristöjä, opiskelun tukipalveluja, kansainvälisyyttä ja tyytyväisyyttä opiskeluun.
SeAMKissa avop-kyselyyn vastasi vuonna 2023 756 AMK-tutkintoon ja 135 YAMK-tutkintoon valmistuvaa opiskelijaa. Kyselyssä englanninkielisten Bachelor of Health Care, Nursing -koulutuksen ja Bachelor of Business Administration, International Business -koulutuksen vastukset sisältyvät Sairaanhoitaja (AMK) -koulutuksen ja vastaavasti liiketalouden tradenomikoulutuksen vastauksiin
SeAMKin valtakunnallinen sijoitus avop-valmistumiskyselyssä kaikkien kysymysryhmien ja kysymysten osalta oli vuonna 2023 AMK-koulutuksessa toinen. Vuosina 2021 ja 2022 sijoitus oli ensimmäinen.
Artikkeli on osa sarjaa, jossa esitellään SeAMKin avop-valmistumiskyselyn tuloksia.
Sarjan muut artikkelit:
Vesa Vuolio
Laatupäällikkö
SeAMK
Lähde
Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen / Ammattikorkeakoulutus / Opiskelijapalaute. Laskenta SeAMK.