Mentoroinnista apua urasuunnitteluun
Mentoroinnin tavoitteena on tukea opiskelijaa sekä antaa valmiuksia matkalla työelämään.
Se on tapa siirtää kokemuksen tuomaa tietoa sekä osaamista työuraa jo tehneeltä henkilöltä opiskelijalle tulevan työelämän tueksi.
Mentorit antavat ohjeita ja neuvoja opiskelijalle niin verkostoitumiseen kuin urallekin.
SeAMKissa valinta ohjelmaan tapahtuu hakumenettelyn kautta ja jokainen hakija haastatellaan henkilökohtaisesti. Samalla kartoitetaan opiskelijan tavoitteet ja toiveet toiveet myös mentorin suhteen.
SeAMKin mentorointiohjelmassa henkilöt toimivat pareittan eli kullekin opiskelijalle valitaan pari työelämästä opiskelijan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Parit tapaavat yhdessä sovittujen aikojen mukaisesti n.4-8 krt vuodessa. Lisäksi näiden tapaamisten ohessa on yhteisiä kokoontumisia, missä käydään läpi mentoroinnille tärkeitä asioita ja vaihdetaan kuulumisia.
Mentorointitoiminta alkaa aina syyskuussa, mutta siihen voi hakea ympäri vuoden. Suositeltavinta on hakea ohjelmaan heti syksyn alussa.
Mentorointi opiskelijan näkökulmasta
Mentoroinnin avulla opiskelija saa hyvän mahdollisuuden saada tukea ja tietoa alansa asiantuntijalta. Opiskelija voi sisällyttää mentorointitoiminnan vapaasti valittaviin opintoihinsa ja saada siitä max. 2 opintopistettä suorituksiinsa. Tämä edellyttää sitä, että opiskelija toimii mentoroinnin aikana aktiivisesti sekä pitää oppimispäiväkirjaa kokemastaan.
Mitä mentorilta toivotaan ?
Mentorilta toivotaan aktiivista otetta yhteistyöhön opiskelijan kanssa. Lisäksi hänellä tulisi olla vähintään kolmen vuoden työkokemus kyseiseltä alalta. Avoimuus ja hyvät vuorovaikutustaidot tukevat mentoroinnin onnistumista.
Mentorit saavat lyhyen koulutuksen asiaan ja voivat verkostoitua myös muiden ammattilaisten kanssa.
Syksyllä 2020 mentoroinnissa oli mukana 10 opiskelijaa mentoreineen. Toiveena on jatkossa saada aktivoitua osallistujia lisää ja sen suhteen on tehty suunnitelmia tulevaa kautta varten.
Opiskelijoiden palautetta osallistujilta mentoroinnista:
- ”Sain työnhakuun uusia ajatuksia ja neuvoja, mitä en olisi itse huomannut. Saan palautetta cv:n tekoon ja miten parantaa sen sisältöä.”
- ”Sain ohjelman kautta tutustua oman alan asiantuntijaan ja solmia uuden suhteen, josta voi olla hyvinkin paljon hyötyä työelämässä tulevaisuudessa.”
- ”Mielenkiintoinen tapa lähestyä työelämää! Suosittelen J”
- ”Tämä oli tosi hyvä juttu ainakin omalta osaltani, sillä ohjelman avulla verkostoituu hyvin alueen yrittäjiin. Ja itse pääsin mentorini yritykseen harjoitteluun, joten mikäs sen parempi tulos.”
- ”Olen saanut kaipaamaani vahvistusta siitä, että minä tosiaan osaan ja hallitsen sen mitä olen opiskellut ja pystyn hyödyntämään sen mitä reppuun on elämäni aikana kertynyt. ”
- ”On ollut todella hyvä juttu saada kysyä kaikki tyhmät kysymykset ymmärtävältä ihmiseltä. Myös hänen käytännön työhön tutustuminen oli mielenkiintoista.”
Mentorien palautetta koetusta
- ”Viimeisin tapaaminen oli antoisin. Mentoroitavalla oli lopputyö hyvässä vaiheessa ja työpaikka tiedossa. Mies oli pelkkää hymyä.
- ” Parasta on ollut tutustua mentoroitavaan opiskelijaan. Kun hänen kanssaan on käynyt omaa työtään läpi, on ikään kuin nähnyt metsän puut paremmin ja osannut suhtautua omaan työhönkin uudella tavalla.”
- ”Vuorovaikutustaidot ovat lisääntyneet.”
- ”Oli hienoa päästä auttamaan nuorta opintojensa loppuvaiheessa ja jakaa omia kokemuksiaan. Ei kaikkien tarvitse kokea kaikkea kantapään kautta tai kontata mutapohjassa: toisenkin tekemisistä voi oppia!”
- ” Mielenkiinto mentorointiin ja oman tietotaidon jakaminen mentoroitavalle sai lähtemään mukaan. Itse muistan olleeni hieman kuutamolla, kun valmistuminen läheni. Mitä, kuinka, koska, miten ja milloin pitäisi jotain tehdä. Jos tästä olisi mentoroitavalle jotain apua niin olisi hyvä.”
- ” Mentorointiohjelman kautta on helppo löytää kontakteja ja tekijöitä, niin tarvittaviin kehitysprojekteihin kuin yrityksen työntekijöiksi.”
Mentorointi ohjelma jatkuu syksyn 2020 alusta ja asiasta tullaan pitämään eri opiskelijaryhmille tiedotustilaisuus. Olkaa aktiivisia ja tarttukaa tähän hienoon mahdollisuuteen.
Mentorointiryhmän puolesta,
Pirkko Mäntykivi, fysioterapian lehtori, SeAMK
Yhteystiedot mentorointiryhmän ohjaajiin:
Jussi-Matti Kallio ( SeAMK Ruoka) jussi-matti.kallio(a)seamk.fi
Sari Havulehto (SeAMK Lliiketoiminta ja kulttuuri ) sari.havulehto(a)seamk.fi
Pirkko Mäntykivi (SeAMK Sosiaali- ja terveysala) pirkko.mantykivi(a)seamk.fi