SEAMK Podcast: Alkutuotannosta suoraan elintarviketuotteeksi - Korvalaasen mustakaura | Julkaisut@SEAMK

SEAMK Podcast: Toiminimiyrittäjyys - KEMMO-hanke

Kemmo-hankkeella pyritään kehittämään kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutusta ja opetusta Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla.

00:00:00 Puhuja 1 

Tervetuloa Kemmo-podcastiin. Kemmo on kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutuksen ja opetuksen kehittäminen Etelä ja Keski-Pohjanmaalla- hanke.  Kemmo  on Euroopan unionin osarahoittama. Kemmossa järjestettävissä koulutuksissa käsitellään laajasti kestävän maankäytön ja metsätalouden aiheita unohtamatta alan yrittäjyyttä ja henkilöstöasioita. Kemmo tarjoaa työkaluja ja tietoja, jotka auttavat alalla työskenteleviä työssään ja tekemään kestäviä päätöksiä. 

00:00:29 Puhuja 1 

Tämän kerran aiheena onkin yrittäjyys maankäytön ja metsätalouden alalla. 

00:00:33 Puhuja 1 

Jaoimme yrittäjyyden aiheet kahteen eri jaksoon. Tässä jaksossa keskustelemme toiminimiyrittäjyydestä ja seuraavassa jaksossa keskitymme osakeyhtiön asioihin. Tervetuloa mukaan. 

00:00:47 Puhuja 1 

Minä olen Tarja Sandvik ja tulen Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja toimin KEMMOssa projektipäällikkönä. 

00:00:54 Puhuja 2 

Ja minä olen Taru Huhtala. 

00:00:57 Puhuja 2 

Ja toimin Kemmo-projektissa yrittäjyyden asiantuntijana. 

00:01:02 Puhuja 2 

Tänään keskustelemme maankäytön ja metsätalouden ja luonnonvara yrityksen perustamisesta tai ostamisesta. Vieraanamme studiossa on kokenut yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Conkordiasta Pietarsaaresta. Tervetuloa Sanna. 

00:01:19 Puhuja 2 

Kerrotko hieman itsestäsi Sanna kuka olet, mitä teet työksesi? 

00:01:25 Puhuja 2 

Ja missä työskentelet? 

00:01:27 Puhuja 3 

Joo tosiaan mun nimi on Kankaanpää Sanna ja oon ollut Pietarsaaren seudun kehityskeskuksessa yritysneuvojana nyt jo vuodesta 19999 elikkä 26 vuotta tuli nyt täyteen, että sillä ajanjaksolla ollaan nähty yhtä sun toista. 

00:01:47 Puhuja 3 

Minun kautta ollaan perustettu varmaan semmoinen yli 4000 yritystä, on toiminimeä, on muita henkilöyhtiöitä, on osakeyhtiöitä, maa ja taivaan välillä on niitä asioita mitä käsitellään. 

00:02:02 Puhuja 3 

Pääasiassa hoidan niitä aloittelevia yrityksiä, jotka haluavat perustaa yritystä tai heillä on joku idea, mitä he haluavat kehittää. Ja monesti tehdään myös niin, että tehdään näitä laskelmia ja katsotaan, onko tässä mitään järkeä vai ei. Ja sitä kautta mennään sitten eteenpäin ja jos asiakas haluaa mennä eteenpäin ja perustaa yrityksen niin sitten hoidetaan kaikki nämä liiketoimintasuunnitelmat, rahoituslaskelmat, yrityksen perustamiskuviot. 

00:02:30 Puhuja 3 

Mahdolliset starttirahat ja muut investointitukiasiat. 

00:02:33 Puhuja 3 

Ja sitten asiakas tekee päätökset lähteekö vai ei. No se on se mun päätyö, mitä mä teen ja. Oon nauttinut siitä ja joka päivä on erilainen ja enkä ikinä tiedä, mitä päivä tuo tullessaan, kun sinne menen. 

00:02:40 Puhuja 2 

Millä koulutustaustalla yritysneuvojaksi pääsee?  

00:02:56 Puhuja 3 

Olen itse Vaasan yliopiston kautta ekonomikoulutuksen tehnyt. Sitten näiden vuosien aikana olen täydentänyt koulutusta erilaisilla koulutuksilla ja käynyt kursseja ja yrittäjänä yritysneuvojan ammattipätevyyskin on senkin myös hankkinut ja sitten vapaa-ajalla on viime vuonna. 

00:03:15 Puhuja 3 

Tota. 

00:03:16 Puhuja 3 

valmistuin eräoppaaksi ja nyt on sitten menossa artesaanin perustutkinto. Remontointi ja sisustusalaa tekemässä, että näillä vanhoilla päivillä ehtii tehdä kaikennäköistä sitten työn ohessa ja oma yrityskin on ollut tässä varmaan jo 30 vuotta sivubisnestä ja hyvin vähäistä toimintaa tällä hetkellä, mutta se menee ylös ja alas ja sitä mukaa että. 

00:03:45 Puhuja 3 

Ihan kaikennäköistä säpinää on. 

00:03:47 Puhuja 1 

Menossa monen näköistä sulla on, kyllä osaamista ja taustaa. Tuossa kerroit juuri noista yritysneuvojan tehtävistä. Varmasti on niin, että joka kunnassa ja kaupungissa on jonkunlaisia palveluita.  Vähän vastaavanlaisia henkilöitä on siellä, jotka auttaa aloittavia yrittäjiä ja tietenkin uusyrityskeskukset on myöskin sitten niin, että sieltä löytyy apua. 

00:04:14 Puhuja 1 

Sitten tosiaan nyt puhutaan niin kuin samoista asioista. Täällä on sitten yksi henkilö edustamassa, mutta joka puolelta maakunnasta löytyy sitten apua. Hienoa. 

00:04:27 Puhuja 2 

Sanna, kuka suomessa voi perustaa toiminimiyrityksen? 

00:04:33 Puhuja 3 

No toiminimiyrityksen pystyy perustamaan ihan 

00:04:37 Puhuja 3 

kuka vaan suomalainen henkilö, jonka ei välttämättä tarvitse olla edes kahdeksantoistavuotias. Voi alaikäinenkin myös perustaa toiminimen, mutta siinä tapauksessa toisen vanhemmasta tai huoltajan pitää kirjoittaa semmoinen suostumus, että hän tavallaan, niin kauan kun tämä hänen lapsensa on alle kahdeksantoistavuotias, niin hän on vastuussa yrityksen toiminnasta. 

00:05:03 Puhuja 3 

Ja toiminimen perustaminen on todella helppoa ja siinä on YTJ.fi löytyy erittäin selkeät ja hyvät ohjeet, mutta justiin nämä kaikki yritysneuvojat ja paikalliset kehityskeskukset ja uusyrityskeskukset ja yritysasiamiehet, mitä missäkin on niin he auttavat mielellään näissä asioissa. 

00:05:31 Puhuja 1 

Miten sä näkisit tämän maankäytön ja metsätalouden alalla? Onko toiminimiyrittäjyys sinne sopiva? Mitä ajattelisit, jos ajattelee nyt vaikka olisi metsuri tai sitten olisi joku konsultti, joka tekee alalle töitä, niin sopiiko toiminimiyrittäjyys siihen? 

00:05:52 Puhuja 3 

Joo, sopii. Aina kannattaa muistaa se, kun yritysmuotoon valitsee että 

00:05:58 Puhuja 3 

katsoo, että millä skaalalla sitä toimintaa tekee, että onko se kokoaikaista vai osa-aikaista? Minkälaiset on investoinnit? Paljonko tulee olemaan sitä voittoa ja tuloa, niin nää kaikki asiat on aika semmoisia oleellisia justiin silloin kun yritysmuotoa valitaan, että toiminimi on todella hyvä. Tykkään siitä, että se on helppo aloittaa. Siinä on aika matala riski aloittaa yrittäjäksi. Tietysti jos täytyy ottaa koneita ja laitteita niitä ostaa ja isot lainat ottaa niin 

00:06:27 Puhuja 3 

silloin ehkä kannattaa miettiä sitten, että onko toiminimi se oikea vai pitäisikö sitten olla osakeyhtiö esimerkiksi. 

00:06:35 Puhuja 2 

Minkälaisia etuja toiminimestä puolestaan sitten on, jos varsinkin ajatellaan metsätalousyrittäjää tai henkilöä, joka suunnittelee yrityksen perustamista metsätalousalalle, vaikka juuri metsuri tai se puukaupan konsultti, niin minkälaisia etuja? 

00:06:53 Puhuja 3 

No toiminimihän on tosi helppo yksinkertainen. Siinä ei tule harmaita hiuksia näiden tuota byrokratian kanssa. 

00:07:03 Puhuja 3 

Hyvä nyrkkisääntö toiminimessä on, että muistat kirjata ylös, mitä tuloja on ja mitä menoja on. Ja justiin se, että seuraat sitä voittoa, että jos se menee liian korkeaksi, koska toiminimessä verotus on progressiivinen, niin kannattaa sitä seurata, että ja missä vaiheessa kannattaa sitten yritysmuotoa vaihtaa, koska toiminimen pystyy vaihtamaan toiseksi yritysmuodoksi 

00:07:30 Puhuja 3 

ihan vaikka keskellä tilikautta. 

00:07:32 Puhuja 3 

Toiminimi on hyvin helppo viedä eteenpäin. Siinä ei ole kovin paljon mitään byrokratiaa, mutta se on 

00:07:39 Puhuja 3 

toiminimessä on se, että jos on lainaa ja isoja hankintoja, niin pitää aina muistaa, että sinä olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikista toiminimen velvoitteista mitä tulee. 

00:07:51 Puhuja 1 

Joo tuossa tulikin tommoiset velvollisuudet esille, niin ne on kyllä monesti se, miksi toiminimiyritys laitetaan sitten pystyyn, että on helpompi sitä toteuttaa, jos ei ole niin kovasti kiinnostunut näistä hallinnollisista asioista. 

00:08:08 Puhuja 1 

Kyllä. 

00:08:11 Puhuja 2 

Mitäs haasteita näkisit, että tähän toiminimiyritykseen kuuluu? 

00:08:16 Puhuja 3 

No just, jos tosi innokas metsuri ja sä tota teet tosi paljon töitä ja sä vaan teet töitä ja laskutat ja sitten yhtäkkiä sä huomaat, että sun voitto on 50 000 euroa vuodessa, niin se voi olla sinänsä aika iso. Ei nyt veroriski, mutta se on verotuksellisesti 

00:08:34 Puhuja 3 

ansiotulo aika iso määrä silloin, niin verotus nousee tosiaan ja sitten täytyy miettiä justiin niitä asioita, että mitä kuluja sulla on vähennyskelpoisia kuluja toiminimessä, koska ne sun omat, niin sanotut palkkamenot toiminimessähän maksetaan niinku yksityisnostoina. Oma palkka ja niitä ei lasketa niinku kuluiksi tavallaan verotuksessa, niin se kannattaa huomioida, että se on niinku se ehkä suurin juttu ja sitten tämä henkilökohtainen 

00:09:04 Puhuja 3 

vastuu on se, joka on toiminimessä erittäin vahva. 

00:09:09 Puhuja 2 

Kerrotko vielä tarkemmin, minkälaisia kuluja sitten alkava yrittäjä voi vähentää omassa, vaikka nyt sitten metsätalousalan yrityksessään? Mitkä kulut on vähennyskelpoisia? 

00:09:22 Puhuja 3 

No hyvä nyrkkisääntö on myös siinäkin se, että ne kaikki kulut, jotka tulee, että sä saat niinku tuloa sisään. 

00:09:30 Puhuja 3 

Elikkä sä menet sinne metsään tekemään jollekin asiakkaalle niinku raivaustöitä. Teetkö sä sen tuntityönä tai urakkatyönä niin kaikki nämä materiaalit, bensat, koneet, laitteet mitä ostat ja hankit työvaatteet, sä ajat autolla sinne pellon reunalle ja takaisin ja kaikki tämmöiset kulut, jotka tulee siitä tulonhankkimiskulut niin kaikki nämä pystytään laittamaan kuluiksi. 

00:10:00 Puhuja 1 

Kyllä. Jos mennään vähän siihen tuota yrityksen perustamiseen, niin sehän tehdään kaupparekisterissä, mutta kerrotko lyhyesti vähän, miten se tapahtuu ja minkälaisia maksuja siitä sitten tulee. 

00:10:14 Puhuja 3 

No jos ajatellaan asiaa, vaikka sillä lailla, että on toiminimen ja tota sä aloitat tosi pienimuotoisesti sivutoimintana, että sun liikevaihto voi olla. 

00:10:24 Puhuja 3 

alle 20 000 tänä vuonnahan alvi raja nousi 20 000, että jos sä haluat pitää toimintaa hyvin pienenä, niin sun ei tarvitse välttämättä olla arvonlisäverovelvollinen ja silloin pidät sen toiminnan alle 20 000 per vuosi. 

00:10:40 Puhuja 3 

Ja yksi toinen tämmöinen muutos arvonlisäverokäytäntöön tuli se, että jos sä ylität sen 20 000 jossain vaiheessa tilikautta, niin siitä vaiheessa, kun se nousee yli sen 20 000, niin silloin laitetaan sitten arvonlisäverorekisteriin. Ei takautuvasti niin kuin aikaisempina vuosina ollut. 

00:11:01 Puhuja 1 

Joo. 

00:11:02 Puhuja 3 

Ja jos se laitetaan kaupparekisteriin niin. 

00:11:06 Puhuja 3 

Missä se laitetaan sinne rekisteröidään? On YTJ piste fi ja siellä omilla pankkitunnuksilla kirjaudutaan sisälle sinne ja sitten tehdään ensin se kaupparekisteri-ilmoitus ja se maksaa seitsemänkymppiä. Sen pystyy tekemään myös paperiversiona. Se on nyt tänä päivänä saman hintainen. Aikaisemmin se oli kalliimpi. 

00:11:30 Puhuja 3 

Katsoin eilen niin käsittelyaika nyt on kun tehdään sähköisesti näitä ilmoituksia, perustamisilmoituksia niin se on noin 8 päivää 8 arkipäivää. 

00:11:43 Puhuja 1 

Joo ja nyt tehdään tätä podcastia. Ensimmäinen päivä huhtikuuta 2025  

00:11:50 Puhuja 3 

Jos me tänään nyt perustetaan firma toiminimi niin todennäköisesti jos sen nimi menee läpi. 

00:11:57 Puhuja 3 

niin meillä on 8 päivän arkipäivän kuluttua sitten 

00:12:01 Puhuja 3 

sähköpostissa on vahvistus siitä nimestä ja sitten siitä tulee kaupparekisteriote kotiin myös postitse. 

00:12:08 Puhuja 3 

Mutta se tulee vahvistus myös sun omaa sähköpostiin, mitä sä oot ilmoittanut silloin siinä rekisteröimisvaiheessa. 

00:12:14 Puhuja 3 

Ja sitten hyvä muistaa myös se, että 

00:12:17 Puhuja 3 

Olet tehnyt sen kaupparekisteri-ilmoituksen. Tämä joskus voi jäädä unohtua. Tämä, että sinun pitää tehdä sen jälkeen sitten verottajalle se aloittamisilmoitus esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ja se tapahtuu myös ytj piste fi kautta 

00:12:33 Puhuja 3 

Tai sitten jos sä vaan haluat laittaa oman toiminimen pelkästään ennakkoperintärekisteriin niin tee se siellä omavero piste fi kautta. 

00:12:45 Puhuja 3 

Se on tosi kätevää siellä tehdä myös. Sä saat sen y-tunnuksen saman tien niinku tässäkin, kun rekisteröidään YTJ:n kautta, niin sä saat samantien sen y-tunnuksen ja toiminta voi alkaa saman tien. 

00:12:59 Puhuja 2 

Eli yrityksen rekisteröinti on vain silloin niin kun merkityksellistä, kun haluat suojata tietyn nimen. Mutta jos vaikka omalla nimelläsi lähtisit pyörittämään vaikka nyt Taru Huhtala nimellä, niin eihän mun tarvitsisi silloin kun hakea se y-tunnus pelkästään ja alkaa pyörittämään yritystä. 

00:13:15 Puhuja 3 

Joo juurikin näin, että silloin yritys tai toiminimi pitää olla kaupparekisterissä jos 

00:13:21 Puhuja 3 

sinulla on niin kuin sinä toimit niin kuin vuokratiloissa. Tietysti jos sinä tuota olet kokoaikaisesti ja tarvitset lainaa esimerkiksi pankista, niin silloin he vaativat, että täytyy olla kaupparekisterissä. Jos sulla tota on työntekijöitä, niin silloin sun täytyy olla kaupparekisterissä. Mutta jos sä toimititse osa-aikaisesti, sä et tarvitse mitään. Nää ei ole mitään luvanvaraisia. 

00:13:47 Puhuja 3 

toimintoja, niin silloin se riittää. Ihan vaan, että laitetaan y tunnus sieltä ja ennakkoperintärekisteriin verottajalle omaveron kautta. 

00:14:01 Puhuja 2 

No mitenkäs palkanmaksu tapahtuu toiminimessä? 

00:14:05 Puhuja 3 

No jos itsellesi maksat palkkaa, niin sä et maksa sitä niin sanotusti palkkana vaan sä nostat yksityisnostoina. 

00:14:13 Puhuja 3 

Ja jos sulla on sitten joku toinen työntekijä, niin hänelle maksat palkkaa niinku normaalisti. 

00:14:18 Puhuja 3 

Palkka palkanmaksuna ja siitä veloitetaan sitten kaikki ennakonpidätykset ja niin poispäin, mutta jos sä itselle maksat, niin se on siirto tililtä toiselle ja oma nosto tai sitten yksityisnostonimellä. 

00:14:35 Puhuja 1 

Tuossa puhuttiinkin jo vähän verotuksesta ja ja tuota ennakkoveroista. Miksi sä näet että se on heti alussa tärkeää se ennakkovero maksaa?  Sen yrittäjän 

00:14:48 Puhuja 1 

seuraava vuosi tuo sitten sitten tuota, niin mahdollisesti niitä mätkyjä ja sitten tulee seuraavan vuoden normaalit verot. Yhtä aikaa maksuun, eikö vaan? 

00:14:58 Puhuja 3 

Joo tässäkin kannattaa tarkasti niinku, kun sä aloitat yritystoimintaa. Onko se nyt sitten kokoaikaista tai osa-aikaista niin muistaa se, että seuraat sitä, mikä se sun verotettava tulo on yrityksessä, koska tänä päivänä verottajan sivut toimii siis todella mahtavasti. Ne on onlinessa koko aika. Sä voit mennä tekemään sinne omaveron kautta muutoksia. Ne astuu voimaan tyyliin saman tien. 

00:15:25 Puhuja 3 

Jos sulla on esimerkiksi, että olet laittanut ennakoita sun firmaan tai toiminimen tota voittoon esimerkiksi 20 000 niin se on laskettu sitten, että paljonko se sinä maksat veroa siitä. 

00:15:40 Puhuja 3 

Sä saat ne ennakkoverolaput sinne omaan veroon ja ne on valmiina. Mutta sitten jos tuntuukin että, no joo, että saa katsottua tilannetta 6 kuukauden jälkeen, että no eihän mulla ole ollut voi verotettavaa tulokuvaan 10 000 € tai pitääkö mun nyt maksaa sitten nää kaikki, mitä ollaan arvioitu. Ei muuta kun menet sinne omaveroon ja teet muutoksen siihen ennakkoveroon. 

00:16:05 Puhuja 3 

Että tavallaan, kun sulla on oma yritys, oli se sitten mikä yritysmuoto tahansa niin seuraa itse säännöllisesti sitä 

00:16:15 Puhuja 3 

voiton etenemistä, että onko se plussalla vai miinuksella vai oletko arvioinut liian suureksi nää ennakkotulot vai ei, niin sä pystyt muokkaamaan myös näitä veroja. Niin ne ei tule sitten näitä tosi isoja mätkyjä ja 2 vuoden veroja maksettavaksi samanaikaisesti, että näitäkin pystyy niinku tavallaan seuraamalla pystyy vaikuttaa hyvin paljon näihin verojen määrään. 

00:16:38 Puhuja 1 

Aivan eli niistä ei pääse eroon, vaikka vaikka tuota niin mitä tekisi. 

00:16:44 Puhuja 3 

Täytyykös yksityisen elinkeinonharjoittajan pitää kahdenkertaista kirjanpitoa,  ei välttämättä justiin, että riittää monesti yksinkertainenkin kirjanpito silloin, jos sun toiminta on hyvin semmoista yksinkertaista, että sulla ei ole niinku tavallaan 

00:17:02 Puhuja 3 

semmoisia velvoitteita, että sä oot luvanluvanvarainen tota toimiala tai sulla on tosiaan monta työntekijää. 

00:17:12 Puhuja 3 

Ja tämmöiset asiat vaikuttaa siihen, että onko se kaksinkertainen vai yksinkertainen, että jos sinulla on pienimuotoista, niin se riittää se yksinkertainen ja sinä pystyt tekemään sen kirjanpidon myös itse. Jos sinä osaat sen tehdä. 

00:17:28 Puhuja 3 

Eli välttämättä ei tarvitse niinku palkata heti kirjanpitäjääkään. Jos toiminta on hyvin pienimuotoista, niin riittääkö, että excelillä kirjaa vain tulot toiseen riviin ja menot toiseen riviin? Joo kyllä ja sitten kerran vuodessa tekee sen veroilmoituksen, joka on vitoslomake. Se näkyy sitten suoraan siellä omassa verossa ja ne 

00:17:51 Puhuja 3 

jättöpäivä on yleensä huhtikuun alussa. Elikkä tänään on monella deadline, jolla on ollut viime vuonna toimintaa ja tilikausi loppuu 31. 12., niin toiminimillä loppuu tota tai pitää ilmoittaa tämä tilinpäätös tai tehdä tämä veroilmoitus viimeistään huhtikuun alussa. 

00:18:13 Puhuja 3 

Osakeyhtiöillä se on sitten yleensä, jos on tilikausi loppuu joulukuun viimeinen päivä, niin se on yleensä sitten huhtikuun viimeinen päivä, kun pitää jättää se. 

00:18:23 Puhuja 1 

Joo ja varmasti jos ne tuntuu kovin 

00:18:27 Puhuja 1 

työläiltä tai ei niin kovin innostunut ole siitä itse tekemässä kirjanpitoa, niin varmasti sitten kannattaa maksaa siitä tilitoimistolle. Pienestä toiminnasta tulee pienet laskut ja tulee ne veroilmoituksetkin siinä samalla tehtyä, että ihan riippuu varmaan itsestä sitten, että mikä se oma kiinnostuksen niinku aihe on, että haluaako enemmän tehdä sitä työtä ja jättää sitten ulkopuoliselle ja muut hommat 

00:18:55 Puhuja 1 

mikä ei niin kiinnosta välttämättä. Mutta tuohon kirjanpitoon vielä liittyy sekin, että tuota varmaan yrittäjän aina kannattaa muistaa myöskin se, että laskut pitää maksaa, mutta myöskin että muistaa 

00:19:06 Puhuja 1 

laskuttaa jos on semmoista yritystoimintaa, ettei saa heti rahoja käteen vaan tuota tekee jotain palveluja esimerkiksi toiselle yritykselle, niin saattaa, että jää ne laskut tekemättä tai hyvin, hyvin myöhäänkin. Varmaan olisi tärkeää, että laskutus olisi koko ajan tasalla. 

00:19:28 Puhuja 3 

Puhut ihan oikeata asiaa nyt, että se jotta se yritys pyörii on se sitten kokoaikaista tai puoli puoli päivästä niin saman tien, kun olet tehnyt sen työn niin lähetä lasku. 

00:19:40 Puhuja 3 

Ja sitten sä saat sen maksun tilille, että laitat siihen maksuajaksi 2 viikkoa tai 3 viikkoa. Onko se 21 päivää tai 14 päivää? Sinä saat itse päättää myös sen, mutta kun olet tehnyt työn, niin lähetä se lasku saman tien, niin sitten sieltä tulee niitä rahoja sitten sun tilille automaattisesti, että ei kannata jättää sinne joulukuun viimeiseen päivään niinku kaikkia laskujen tuota katsomista, että ketä on unohtunut laskuttaa ja niin poispäin ja. 

00:20:08 Puhuja 3 

Suosittelen myös sitä, että teet sen 

00:20:11 Puhuja 3 

seurannan sinne exceliin kerran kuussa. Esimerkiksi sulla ei välttämättä mene siihen kuin 10 – 20 minuuttia,  puoli tuntia riippuen tietysti toimi toiminnasta, että kuinka laajaa se on, mutta suosittelen, että säännöllisesti tarkkailette teet nämä paperiasiat kuntoon. 

00:20:28 Puhuja 1 

Joo siellä monesti saattaa jäädä sitten unholaan. Joku juttu, jos ei niitä 

00:20:33 Puhuja 1 

tee, mutta mites sitten tuo yel-vakuutus? Miten toiminimiyrittäjälle se tapahtuu sitten ja pitääkö se ottaa ja mitä se sitten kustantaa? 

00:20:43 Puhuja 3 

No yellihän on tietysti sulle yrittäjänä, itse sä maksat itsellesi sitten siinä vaiheessa, kun lähdet eläkkeelle, niin yellin tarkoitus on sitä paikata, sitä sitä eläketuloa itsellesi. 

00:20:58 Puhuja 3 

Ja minimi yel-tulo on tänä päivänä 25. Vuonna 9200. 

00:21:06 Puhuja 3 

On, että jos sun voitto tavallaan on alle sen, niin sun ei tarvitse välttämättä sitä maksaa ja menee tänä päivänä niinku vähän työpanoksen mukaisesti. Mutta tota sanoisin, että jos sun voitto on siinä 8 9000 € niin sanoisin että 

00:21:26 Puhuja 3 

ota se yel-maksu itsellesi, rupea sitä maksamaan, koska se tuo sulle kuitenkin jotain sitten myöhemmässä vaiheessa ja yel-maksuthan on myös vähennyskelpoisia verotuksessa. 

00:21:39 Puhuja 3 

Ja tietysti se, että kun moni yrittäjä pienyrittäjä alkuvaiheessahan on, kun ei tiedä oikein, että kuinka tämä yritys lähtee pyörimään, että paljonko on 

00:21:50 Puhuja 3 

tuloa ja voittoa ja paljonko sitä yksityisnostoa nyt voi nostaa, niin tätäkin. Tuota maksua voi niinku vuosien tai vuoden aikana, niinku tavallaan tsekata käydä läpi, sitä voi nostaa sitä tasoa, sitä voi tarpeen mukaan laskea sitä tasoa, mutta jossa yritystoimintaa aloitat niin viimeistään puolen vuoden kuluessa tsekkaa, että mikä se sun tilanne on, että paljonko sulla on tullut sitä tuloa ja menoa, että onko se yelin maksaminen ajankohtaista viimeistä 

00:22:18 Puhuja 1 

Silloin joo ja tuota yelhän ei pelkästään sinne eläkeikään vaikuta, vaan myöskin sitten esimerkiksi sairaspäivärahaan, että jos tulee tapaturma siellä metsässä ja tuota on 6 viikkoa jalkakipsissä, niin silloinhan sieltä tulee sitten sitä päivärahaa ja kannattaa vähän miettiä, että onko se ihan minimi vai vai sitten saisiko vähän niin kuin enemmänkin, eikö vaan? 

00:22:43 Puhuja 3 

Juurikin näin, että nämä on hyvin tärkeitä semmoisia asioita mitä kannattaa niin kuin miettiä omalta kohdalta. 

00:22:49 Puhuja 3 

Ja näistähän löytyy tosi paljon  

00:22:52 Puhuja 3 

hyvää tietoa näistä, että koska se kannattaa ottaa ja miltä tasolta se kannattaa ottaa ja myös justiin se, että niinkuin sanoit tuosta sairauspäivärahasta, mutta myös äitiyspäiväraha. Niinpä, joo sehän perustuu täysin yel-maksuun sitten että mikä on se vuositaso, minkä olet valinnut siihen. 

00:23:04 

00:23:12 Puhuja 2 

No entäs milloin yrittäjän täytyy sitten? 

00:23:15 Puhuja 2 

hakeutua arvonlisäverorekisteriin. 

00:23:19 Puhuja 3 

No yrittäjähän voi olla vapaaehtoisestikin myös arvonlisäverorekisterissä, jos hän haluaa.  Vaikka hänen liikevaihto olisi alle sen 20 000 että voi olla ja silloin sä pystyt valitsemaan, että kuinka usein sä maksat sitä alvia, että onko se kerran vuodessa, 4 kertaa vuodessa vai jopa kerran kuukaudessa. Mutta just tämä 20 000 on se alvi raja ja sitten jos sä huomaat syyskuussa, että nyt on mennyt 21 000,  niin se arvonlisäverovelvollisuus alkaa. 

00:23:50 Puhuja 3 

Siitä kun sä olet ylittänyt sen 20 000. 

00:23:56 Puhuja 3 

No mites jos jos mä olisin aloittava yrittäjä, niin onko mulla mahdollisuutta starttirahaan esimerkiksi tällä alalla jos sä lähdet koko päiväyrittäjäksi, kyllä silloin starttirahaedellytyksenä on, että sä tavallaan toimit kokopäiväyrittäjänä. Sulla ei ole muita ansiotuloja samanaikaisesti. 

00:24:16 Puhuja 3 

Ja siihen tarvitaan siihen starttirahaprosessiin tarvitaan liiketoimintasuunnitelma laskelmat. Jos täytyy ottaa lainaa pankista, niin täytyy olla sitten pankista semmoinen lainatarjous ja nää kaikki kannattaa tehdä ennen kun sitä yritystä perustaa. Elikkä haetaan sitä starttirahaa, kun siinä on kuitenkin oma prosessi ja aika kun se käsitellään paikallisella 

00:24:42 Puhuja 3 

työllisyysalueella. 

00:24:44 Puhuja 3 

Ja jos varsinkin lähdet koulusta valmistut ja sitten mietit sitä yrityksen perustamista, niin älä nyt ensimmäisenä sitä yritystä perusta, vaan ota nämä asiat ensin selville ja sitten sen prosessin käyt ensin läpi ja sitten kun ne on selvinä, niin sitten perustetaan se yritys.  

Eli voiko niin kun y-tunnuksen kuitenkin jo hakea omaverosta valmiiksi vaikka sitä ei rekisteröi? 

00:25:09 Puhuja 3 

No sä voit tuota jos ajatellaan tätä henkilö on koulussa. 

00:25:14 Puhuja 3 

Kokopäiväisesti koulunkäynnissä voit hakea sen y tunnuksen, mutta mieluummin teet sen sitten niin, että laitat sen vain kaupparekisteriin, mutta et laita ennakkoperintä eikä alvi rekisteriin ennen kuin stattirahapäätökset to tehty. 

00:25:28 Puhuja 2 

Tämä on hyvä vinkki. 

00:25:29 Puhuja 1 

Joo eli pääsääntöisesti aina miettii, että ettei tee mitään toimenpiteitä ennen kuin nämä asiat on niin kuin hoidettu muualla ja sitten vasta 

00:25:39 Puhuja 1 

yrityksen perustamiseen. Vaikka olisikin kova kova niinku hinku saada asioita eteenpäin, mutta se kannattaa. 

00:25:46 Puhuja 3 

Joo kyllä kannattaa vähän niinku himmata välillä, että käy nää asiat ensin, että katsoo että kuinka kauan nämä prosessit kestää. 

00:25:55 Puhuja 3 

No oma omalta kohdalta. Mitä mä nyt tiedän tuolla Pietarsaaren seudulla ja Vaasan seudulla niin starttirahaprosessit on suhteellisen nopeita. Ne päätökset tulee 2 3 viikossa, että käsittelyajat on tosi tosi 

00:26:10 Puhuja 3 

nopeat omasta mielestäni, ettei tarvitse asiakkaan kovin kauan odotella, mutta mitä aikaisemmin sä aloitat sitä liiketoimintasuunnitelmaa tekemään ja mitä aikaisemmin sinä olet keskustellut pankin kanssa ja nämä kaikki paperit on kunnossa, niin sitä helpomminhan se prosessi menee sitten eteenpäin. 

00:26:28 Puhuja 2 

Voiko aloittava yritys yrittäjä saada tämmöistä Leader-rahoitusta,  

00:26:32 Puhuja 2 

suunnittelutukea tai kokeilutukia, onko se tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle? 

00:26:37 Puhuja 3 

Joo kyllä on. Nyt pitää muistaa, että on hyvin maakunnallisia eroja, alueellisia eroja näissä Leader-tuki tuota, koska esimerkiksi Pohjanmaalla on ihan eri tukiprosentit kuin esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla tai Etelä-Pohjanmaalla, että nämä kannattaa niin kuin justiin paikallisten elinkeinoyhtiöiden ja sitten näiden Leader-yhtiöiden yhdistyksen kanssa keskustella näistä asioista. Mutta 

00:27:06 Puhuja 3 

hyvä pointti tässäkin asiassa on, että 

00:27:10 Puhuja 3 

ennen kuin teet niitä investointeja, ostopalveluja ja näitä, joita sinun on mahdollisuus hakea. Ehkä tätä Leader-tukea, niin hakemus ensin sisään ja sen jälkeen vasta teet nämä toimenpiteet, niin sitten sinulla on mahdollisuus sitä saadakin. 

00:27:26 Puhuja 1 

Kyllä. No mites, sitten elämäntilanne joskus saattaa muuttua ja ja tuota yrittäminen ei enää onnistukaan tai tulee jotakin työtehtäviä, jotka haasteellisia, että nyt nyt otankin jonkun toisen askeleen johonkin 

00:27:41 Puhuja 1 

suuntaan, miten tuota toiminimen lopettamisen kanssa? Kannattaako se lopettaa? Voiko sitä lopettaa, mitä mitä sille tapahtuu, jos ei enää yritä niin sanotusti toiminimen kautta. 

00:27:53 Puhuja 3 

No toiminimihän on kun sä kerran oot sen y-tunnuksen saanut, niin se on sulla niin kauan kun sä elät, se tulee sun mukana. Se liikkuu sun mukana kaikissa verottajan papereissa. Sulla on aina se y-tunnus siellä 

00:28:06 Puhuja 3 

vaikkei sinulla olisi toimintaakaan. 

00:28:09 Puhuja 3 

Elikkä jos sä haluat yritystoiminnan lopettaa, niin tehdään vaan se normaali lopettamisilmoitus. Voit jättää sen kaupparekisteriin, jos sulla on hyvä nimi, niin sä voit säästää sen siellä, että se on sulla niin kauan, kun kaupparekisteri putsaa sinut pois sieltä, mutta se voi olla ehkä 5 viiva 10 vuotta. Riippuu, kuinka usein ne niitä poistelee näitä toimimattomia yrityksiä, mutta sen sanoisin, että suoraan kun tiedät että elämäntilanne muuttuu semmoiseksi että sä et pysty tai et halua et ehdi tehdä yritystoimintaa,  

00:28:40 Puhuja 3 

ota sen heti pois ennakkoperintärekisteristä ja arvonlisäverorekisteristä, ettei ne pyöri siellä,  

00:28:48 Puhuja 3 

koska sitten täytyy olla se, että jos sä olet ennakkoperintärekisterissä, sun pitää joka vuosi jättää elinkeinoilmoitus ja veroilmoitus olisi toimintaa vai ei, jos olet aktiivisena mukana näissä rekistereissä. Se kannattaa aina muistaa, että jos tuntuu siltä, että nyt ei ehdi, ei pysty, muuttaa toiselle paikkakunnalle tai jotain muuta vastaavaa, niin saman tien ottaa ennakkoperintärekisteristä ja alvirekisteristä silloin firman pois, niin se on siinä ja sitten jättää sen veroilmoituksen niin 

00:29:18 Puhuja 3 

Muita 

00:29:19 Puhuja 3 

tämmöisiä byrokraattisia asioita ei sitten sen jälkeen enää tule. 

00:29:24 Puhuja 1 

No joo se y- tunnus jää sitten tosiaan elämään, että jos jos nyt olisin vaikka ollut leipuri ja tota 5 vuoden päästä niin ja tai lopettaisin sen leipomo homman ja 5 vuoden päästä sitten ajattelinkin että lähdenpäs metsähommiin. Miten sitten sillä samalla y- tunnuksella jatketaan? Mitä muuta siinä pitää tehdä sitten, kun vaihtaa tätä alaa? 

00:29:48 Puhuja 3 

No siinä vaiheessa, kun sä haluat lähteä näitä metsähommia tekemään, niin aktivoidaan se sinun y-tunnus uudestaan. Elikkä laitetaan se verottajan ennakkoperintärekisteriin, mahdollisesti alvi- rekisteriin, käydään läpi ne yrityksen tiedot, päivitetään ne tietysti ajan tasalle. Osoitetiedot, yhteystiedot ja sitten mikä on tärkeä, niin jos on kaupparekisterissä ja haluat laittaa sen sinne kaupparekisteriin niin sitten laitetaan tää toimiala 

00:30:16 Puhuja 3 

täydennetään tai muutetaan ihan uusiksi. Muutosilmoitus maksaa 60 euroa. 

00:30:22 Puhuja 3 

Ja sitten tol-koodi verottajalle. Elikkä nyt muuttuu tämä päätoimiala, niin se kannattaa sitten, verottajalla on semmoinen 10 000 koodia, niin sieltä voi sitten etsiä oikean koodin.  

Entäs sitten kun mä olen saanut tän mun bisnekseni aika hyvin rullaamaan niin voinko mä myydä toiminimiyrityksen? 

00:30:44 Puhuja 3 

Sä voit myydä sen tavallaan liiketoimintakauppana, elikkä se mitä sulla siellä yrityksessä on sisällä taseessa tai siellä mitä on omaisuutta ja tämmöistä ja good willin sen pystyt myymään, mutta itse yritystä et y-tunnusta et pysty myymään, koska se on aina henkilökohtainen. 

00:31:00 Puhuja 3 

Eli liiketoimintakauppa onnistuu kyllä joo no mites mites tosiaan, kun toiminimi tekee sitten hyvin voittoa ja haluaisinkin muuttaa siitä sitä vaikka osakeyhtiöksi, niin kuinka se toimii sitten?  

No kun sä huomaat siinä vaiheessa, että nyt nyt rupeaa olemaan aika isot voitot tässä näin, että verotuksellisesti on järkevämpää ja ehkä myös vastuullisesti on järkevämpää ottaa osakeyhtiöön, niin sitten katsotaan sen tilanteen, että mikä siinä toiminimessä on että onko 

00:31:30 Puhuja 3 

Onko siellä vaan kassassa rahaa tai tilillä vaan rahaa, että tehdäänkö se muutos vai tehdäänkö niin vaan, että lopetetaan toiminimi ja perustetaan uusi osakeyhtiö? 

00:31:43 Puhuja 3 

Että sekin on. Kannattaa katsoa sen mukaan, että kumpi on järkevämpi tehdä. Jos sulla on hirveän iso konekanta siellä olemassa, niin silloin se kannattaa tehdä niin kuin toiminimi muuttaa osakeyhtiöksi. Mutta jos sulla ei ole muuta kuin kaksikymppiä tilillä rahaa, niin niin tuota sehän kannattaa vaan lopettaa se toiminimi ja sitten perustetaan uusi osakeyhtiö. 

00:32:08 Puhuja 2 

Yhteenvetona toiminimi on siis yhtiömuotona erittäin joustava ja soveltuu erittäin hyvin metsätalousalan alkaville yrittäjille tai yrityksen ostajille myöskin. 

00:32:19 Puhuja 2 

Paljon kiitoksia yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Concordiasta erittäin mielenkiintoisesta ja asiantuntevista neuvoista alkavalle yrittäjälle. 

00:32:28 Puhuja 3 

Kiitoksia paljon. 

00:32:30 Puhuja 1 

Seuraavassa jaksossa keskustelemme yrittäjyydestä osakeyhtiössä. Tervetuloa mukaan. Podcastin löydät SEAMKin Spotifysta.