Urasuunnittelu on sijoitus tulevaisuuteen – vinkkejä pohdintaan
Uraputki, uraohjaus, urasuunnittelu, työura – kuulostaa haastavalta ja URAutuneelta toiminnalta. Paremman sanan ja ilmaisun puutteessa myös SeAMKissa puhutaan uraohjauksesta ja -suunnittelusta.
Urasuunnittelu luo helposti mielikuvan tarkasta 30-vuotissuunnitelmasta, jonka avulla pyritään tiukasti suunniteltuun, nopeasti nousujohteiseen putkeen, jonka toisessa päässä kiiluu eurot, eikä elettävälle elämälle jää juurikaan tilaa. Nopeasti muuttuvassa maailmassa näin pitkät suunnitelmat kuitenkin tuppaavat jäämään toteutumatta, kun sattuma iskee sormensa peliin.
Sijoituksen omaan tulevaisuuteensa voi kuitenkin tehdä pienimuotoisemmallakin urasuunnittelulla ja –pohdinnalla. Kirjoita ajatuksiasi ylös, niin saat epämääräisetkin pohdinnat muotoiltua konkreettiseen muotoon. Tässä muutama vinkki, mitä asioita voisit tulevaa työuraa varten pohtia ja tehdä.
Mieti osaamistasi laajasti
Koulutukseesi kuuluu tavoitteita ja vaaditaan riittävää osaamista, että opinnot etenevät. Ammattiopintojen lisäksi osaamista kertyy myös muualta. Olet mahdollisesti tehnyt kesätöitä, yritysprojekteja ja ollut harjoittelussa. Oletko työskennellyt kotitilalla, toiminut lastenvahtina tai ruohonleikkaajana? Onko plakkarissa asiakaspalveluosaamista, tiimityötä tai oletko kätevä käsistäsi? Onko harrastusten kautta kertynyt osaamista, joka on siirrettävissä työelämään?
Mieti osaamistasi myös yleisten työelämätaitojen kannalta ja pohdi miten voit kertoa osaamisesi esimerkin kautta. ”Harrastan koirani kanssa agilityä. Kilpailuihin osallistuminen on tuonut paineensietokykyä ja pystyn esiintymään isommankin yleisön edessä jännittämättä.” ”Olen ystävällinen, kärsivällinen ja osaan ohjeistaa tietokoneen käytössä, toimin mm. isovanhempieni henkilökohtaisena IT-tukena.
Mikä sinua kiinnostaa tai mistä et erityisemmin piittaa?
Mieti asioita myös sen ilmeisimmän työllistymisvaihtoehdon ulkopuolelta. Millaisiin ammattinimikkeisiin alaltasi on työllistytty? Esimerkiksi Töissä.fi -sivustolta voit käydä katsomassa, millaisia työtehtäviä alaltasi löytyy.
Hoitoalalta löytyy asiakas ja potilastyöhön sijoittuneiden lisäksi mm. markkinointiin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä opetukseen suuntautuneita henkilöitä. Konetekniikan insinööreillä on sivustoon kertynyt peräti 136 erilaista työtehtävää ja liiketalouden tradenomilla peräti 331 nimikettä. Mieti mikä sinua motivoi ja mitkä työtehtävät kuulostavat omaa osaamista tai kiinnostusta vastaavilta?
Pysähdy välillä kuuntelemaan fiiliksiäsi opintoprojektien aikana, niin itsetuntemuksesi kasvaa ja samalla muotoutuu urasuunnitelmasi. Kun tiedät mitä osaat ja mikä saa sinut innostumaan pystyt paremmin myös hyödyntämään sattuman mukanaan tuomia mahdollisuuksia.
Urasuunnittelu-sivut nyt avattu
SeAMKin omat Urasuunnittelu-sivustot on nyt avattu Intraan ja sieltä löytyy lisää vinkkejä urasuunnittelun tueksi. Linkki sivuille löytyy Intran etusivulta ja ”Opiskelu SeAMKissa” valikon alta. Urasuunnittelu –ohjeistus on kirjoitettu osana JoPo – Jopparilta Polkimille Urasuunnittelussa –hanketta, joka on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama.
teksti:
Eija Rintamäki
SeAMK Talous- ja henkilöstöhallinto