Suomalainen sijoittajana | @SeAMK-verkkolehti

Suomalainen sijoittajana

kategoria: 2018, Muut artikkelit

Talletuksia on lähes kaikilla kotitalouksilla, ja talletusten ehdollinen mediaani on Suomessa Tilastokeskuksen tuoreimman kotitalouksien varallisuutta käsittelevän selvityksen mukaan noin 5000 euroa. Pörssiosakkeita tai sijoitusrahastoja omisti 41 prosenttia kotitalouksista. Suomessa on arvioitu olevan noin 800 000 piensijoittajaa. Sijoittaminen ei ole siis pelkästään pienen piirin toimintaa, vaan aidosti koskee tavalla tai toisella merkittävää osaa kotitalouksista.

Samanaikaisesti Suomessa makaa kuitenkin tileillä noin 87 miljardia euroa rahaa korkotason ollessa matala, ja pienenkin inflaation nakertaessa pikkuhiljaa omaisuuden arvoa. Albert Einstein totesi korkoa korolle ilmiön olevan maailman kahdeksas ihme ja ajan sijoittajan paras kaveri. Varhain säännöllisen sijoittamisen aloittava nauttii lokoisimmista eläkepäivistä. Sijoittamisen voi aloittaa myös varsin pienellä summalla. Tämä ajattelumalli ei kuitenkaan ole vielä lyönyt laajasti läpi.

Erilaisissa mainoksissa tuputetaan pikavippejä, joissa korkoa korolle ilmiö toimii asiakkaan kannalta toiseen suuntaan. Myös uhkapelit, joissa voiton mahdollisuus on pieni saavat runsaasti mainos- ja palstatilaa. Järkevällä taloudenhoidolla ja kuukausittaisella sijoittamisella vaurastuminen olisi kuitenkin myös tavallisten ihmisten saavutettavissa. Tätä viestiä haluamme olla viemässä eteenpäin, antamatta kuitenkaan sijoitusneuvoja itse. Se tehtävä kuuluu alan asiantuntijoille.

Suomessa myös moni suurempi sijoitustapahtuma on lähtenyt liikkeelle pienestä. Seinäjoen seudulla laajasti eri toimijoita yhteen kokoavaa sijoitustapahtumaa ei ole järjestetty vuosikausiin. SeAMK Täydennyskoulutus huomasi tämän puutteen ja halusi tarjota eteläpohjalaisille monipuolista tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta tuomalla paikalle useita alan toimijoita ja myös kansallisesti tunnettuja asiantuntijoita.

Jaakko Hallila