SeAMK Digipedatiimi BETT-messuilla Lontoossa | Julkaisut @SeAMK

SeAMK Digipedatiimin terveiset BETT-opetusteknologiamessuilta Lontoosta

kategoria: 2023, Muut artikkelit
#

On kulunut aikaa kuukauden päivät. Lähtöaamuna tiistaina 28.3.2023 Suomessa oli vielä lumi maassa, mutta Lontoossa kevät oli jo pitkällä. Tämä artikkeli käsittelee SeAMK Digipedatiimin Riikan ja Matin omakohtaisia kokemuksia ja ajatuksia osallistumisesta Lontoon BETT-messuille 29.3.-30.3.2023. ”BETT” tulee muuten sanoista ”British Educational Training and Technology” ja on käytännössä Euroopan suurimmat opetusteknologiamessut. Joten lähdetäänpä siis katsomaan mitä kotiintuliaisia matkalta jäi mukaan.

Mikä BETT?

BETT-messut ovat vuosittain Lontoossa järjestettävä opetusalan toimijoille kohdennettu ammattitapahtuma. Tapahtumaa organisoi Hyve Group PLC, joka järjestää vastaavat messut toukokuussa Brasiliassa ja lokakuussa Aasiassa. Ajankohdat vaihtelevat ja seuraava BETT järjestetäänkin Lontoossa jo 24.1.2024 alkaen. Yleisesti ottaen BETT:iin kuuluu siis aina valtavan laaja opetusteknologianäyttely, erilaisia seminaareja ja oheistapahtumia, kuten kouluvierailuita. Tietyllä tavalla siis vastaava tapahtuma kuin Suomessa Hämeenlinnassa vuosittain järjestettävä ITK-konferenssi, mutta todella iso ja erityisesti näyttelypainotteinen. Koronan takia BETT:kin on elänyt tietynlaista hiljaiseloa ja siksipä tämän vuoden kävijämäärä nousi yli 40 000, kun vihdoin oli taas turvallista kokoontua itä-Lontoon ExCel centeriin. Osallistujia oli yli 150 maasta, Suomestakin iso joukko. BETT-messut ovat hyvä näköalapaikka opetusteknologiaan sekä oivallinen verkostoitumismahdollisuus kaikille aihepiiristä kiinnostuneille toimijoille. Tietoa jo ennen matkaa, sen aikana sekä jälkeen sai hyvin mm. Suomalaiset BETT-messuilla Facebook-ryhmästä.

Osallistuimme SeAMKin digipedatiimistä ensimmäistä kertaa BETT:iin. Keväinen Lontoo näytti parhaat puolensa, lämmintä oli parhaimmillaan +15 astetta ja vain kerran satoi oikein kunnolla. Uskoimme Ilona IT:n Risto Korhosen suosituksiin mm. majoituksesta, ja Hotel President sijaitsikin lähellä British Museumia, uutta Elisabeth line metrolinjaa ja Oxford streetia. Siitä oli helppo hurauttaa metrolla itä-Lontooseen ExCel centeriin, jossa BETT-messutkin olivat.

Nyt kun olemme ehtineet ”mutustella” kaikkea näkemäämme ja kokemaamme, on oivallinen hetki kirjoittaa asioita myös ylös. Tämän vuoden BETT:n teemana oli: Reconnect, Reimagine, Renew! Messut oli selkeästi jaettu kahteen alueeseen, teknologiseen ja pedagogiseen puoleen. Totesimme pian, että teknologisella puolella ei ollut meille niin paljon tarjottavaa, koska meillä ei ollut akuuttia tarvetta uusia esim. luokkatilojen tekniikkaa, mutta erityisesti digimattihan oli silmät pyöreinä ja suu auki myös siellä. Ajattelimme, että BETT:iin kannattaisi joskus tulevaisuudessa osallistua uudelleen juuri tällaisen täsmennetyn tarpeen kanssa ja ottaa myös IT-puolen kavereita mukaan.

Pedagogisella puolella vietimme suurimman osan ajastamme. Vierailimme mm. Microsoftin, Kahootin, Canvan jne. ständeillä. Kuuntelimme muutaman luennon ja keskustelimme eri ohjelmistojen soveltuvuudesta korkeakoulu- ja ammatilliseen opetukseen. Korkeakoulupedagogiikka oli harmiksemme messuilla pienemmässä roolissa kuin peruskoulutus ja varhaiskasvatus, mutta jotain kuitenkin löytyi ja soveltaen hyvin erilaisetkin menetelmät toimivat myös yli koulutusasteiden.

Ilona IT:n seminaari

Ilona IT järjesti tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuneen seminaarin suomalaisille opetusalan asiantuntijoille British Museumilla torstai-iltana. Kattaus oli mitä mainioin ja Ilona IT:n omien terveisten ja Emill -monimedia-alustan esittelyn jälkeen lavalle nousivat tulevaisuustutkija Ilkka Halava, 2023 BETT Award for Best Digital Learning Product in Higher Education – palkinnon voittaneen ThingLinkin perustaja Ulla-Maaria Koivula, projektipäällikkö Tia Kataja Prizztechstä sekä Director of Business Development and Public Sales Erkki Kondelin Advaniasta.

Väliajalla ehti myös verkostoitua muiden alan ammattilaisten kanssa, kuten digiguru Matleena Laakson, JAMIn rehtori Anu Raudasojan ja koulutusalajohtaja Suvi Kohtalan kanssa. Korkeakoulujen valtakunnallisesta digipedaverkostosta tuttuja olivat myös verkkopedagogi Minna Rokkila Kareliasta ja sovellussuunnittelija Jari Sjölund Turun Yliopistosta. Edellisenä päivänä törmäsimme myös kehittämispäällikkö Minna Haasioon Sedusta. Tavattiinpa illallisella myös Googlen edustajaa, joka kertoi meille mm. heidän nykyisesti projektistaan eväisteiden korvaamiseksi. Jäiköhän tästä vahingossa luetteloimatta joku tuttu? Laita meille viestiä myöhemmin niin käydään yhdessä vaikkapa kahvilla? 🙂


Thinglink on laajalla lisenssillä käytössä myös SeAMKissa (Kuva: Thinglink.com).

Ilkka Halava ravisteli seminaariväkeä räväköillä ennustuksilla tulevaisuuden oppimisesta. Miten yrittäjyyttä voidaan edistää? Ja koulutetaanko meillä sellaiseen yrittäjyyteen, joka ei aina ole sidottu kivijalkaan tai kauppapaikkaan? Halavan mukaan uusi normaali on koko ajan tehnyt tuloaan, koronan myötä matkanteko vain nopeutui. Pandemia oli katalyytti, joka saa vuosien saatossa muhineet kehityssuunnat turbovaihteelle. Työn tekemisen muoto astuu keskeiseen rooliin tulevaisuudessa ja monikanavainen ansaintamalli laajenee. Organisaatioiden täytyy jatkaa oppimista pysyäkseen tässä kaikessa mukana. Tulevaisuudessa ratkaisut eivät ole vain teknologisia, vaan perustuvat jakamiseen, saavutettavuuteen ja yhteisöllisyyden tuntemiseen.

ThingLinkin saaman tunnustuksen siivittämänä, yrityksen perustaja Ulla-Maaria Koivula esitteli meille yrityksen taustatarinan ja ajatuksia tulevaisuuden kehitysprojekteista, jossa palataan mm. yrityksen perustamisvaiheen visioihin käytännössä. Yksi näistä projekteista on myös JEKKU, toisen asteen opiskelijoille suunnattu yrittäjyyskasvatus -ryhmä, joka toimii Ilona IT:n Emill-sovelluksessa.

JEKU:ssa toisen asteen opiskelijat tunnistavat ja sanoittavat omaa yrittäjyys- ja työelämäosaamistaan. Voisiko vastaavaa levittää myös korkeakouluopiskelijoille? (Kuva: Jekku-ryhmä, Emill-sovelluksen tietokone-näkymä).

Tuomisia

Koko BETT-tapahtuma oli laaja ja siellä pääsi tutustumaan niin teknologiaan kuin pedagogiaan. Ilonan Emill-sovelluksen käyttö oli helppoa ja tieto kulki koko ajan mukana, jo ennen matkalle lähtöä. Pieni hämmennys valtasi meidät, kun huomasimme, että esim. oppimisalustat Moodle tai Canvas eivät olleet messuilla lainkaan mukana. ItsLearning sen sijaan sitäkin näkyvämmin omalla jahdillaan ExCelin rannassa. Ovatko Emill:n kaltaiset mobiilisovellukset korvaamassa tämän ajan oppimisalustat? Tietysti tämän päivän kuuma peruna oli joka paikassa AI (tekoäly) ja sen vaikutukset. Toisena isona teemana esillä oli hieman yllättäenkin eSports (elektroninen urheilu) sekä tietysti myös XR (laajennettu todellisuus).

Jo käytössä olevien sovellustemme osalta haluamme nostaa vielä erikseen esiin Microsoft Reflectin, joka toimii Teamsissä. Olimme kuulleet kyllä Reflectistä jo aiemminkin, mutta Microsoftin ständin myötä palaset sen käyttömahdollisuuksista vielä loksahtivat aiempaa paremmin kohdilleen. Reflect voi auttaa oppijoita ymmärtämään omia ja ryhmän tunteita paremmin sekä antamaan arvokasta palautetta opettajille ryhmän sekä yksilöiden jaksamisesta. Teema tukee todella hyvin opiskelijahyvinvointia myös oppimisanalytiikan näkökulmasta, jota olemmekin olleet kehittämässä intensiivisesti koko kuluneen lukuvuoden ajan. Kehittäminen tulee myös jatkumaan ja myös seuraava Moodle 4.1 antaa tässä uusia mahdollisuuksia. Kokonaisuudessaan siis BETT 2023 oli aivan huikea kokemus ja toi meille paljon uutta sekä jäsenteli entisestään jo olemassa olevia ratkaisuitamme!

Lyhyt koostevideo Riikan ja Matin BETT 2023:sta – YouTube

Bett UK 2023 – Day 1 Highlights (tapahtuman yhteenveto 1. päivältä) – YouTube

Bett UK 2023 – Day 2 Highlights (tapahtuman yhteenveto 2. päivältä) – YouTube

Bett UK 2023 – Day 3 highlights (tapahtuman yhteenveto 3. päivältä) – YouTube

Matti Mäkelä
Suunnittelija, opetusteknologiat
SeAMK

Riikka Muurimäki
Suunnittelija, opetusteknologiat
SeAMK


Matti Mäkelä ja Riikka Muurimäki ovat pitkän linjan digipeda-asiantuntijoita Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Heillä on laaja osaaminen sekä digitaalisen että pedagogisen oppimisen alueilta. He ovat tehneet tiimityötä yhdessä jo yli 10 vuotta ja verkostoituneet laajamittaisesti ympäri Suomen.