Peruutusten viikko | @SeAMK-verkkolehti

Peruutusten viikko 

kategoria: 2020, Muut artikkelit

Viime viikko ja koronavirusvaara ovat vaikuttaneet suomalaisten arkipäiväiseen elämään ja myös hanketyöhön. Muun muassa sosiaalisesta mediasta on voinut lukea SeAMKin siirtyneen etäopetukseen. Kulunut viikko on ollut peruutusten viikko.

Viikon peruutukset alkoivat ensin harrastuksista. Viikko sitten muun muassa Seinäjoen Ylistarossa piti viettää Talvisodan päättymisen muistojuhlaa. Itse juhla kuitenkin peruuntui, jottei tapahtumalla vaarannettu ikäihmisten terveyttä ja turvallisuutta. Maakunnallisten linjausten mukaisesti vielä 13.3.2020 sai järjestää seppeleenlaskutilaisuudet Talvisodan sankarivainajien muistoksi. Ylistaron juhlan pääpuhujaksi lupautunut Porin prikaatin komentaja, prikaatikenraali Mika Kalliomaakin joutui perumaan tulonsa, koska joutui vaikeassa kansallisessa tilanteessa Puolustusvoimissa työpaikallaan huolehtimaan varusmiesten ja kantahenkilökunnan turvallisuudesta.

Seuraavaksi peruuntumisia alkoi tulla monesta eri suunnasta. Viime viikon puolivälin tienoilla tuli ”Jobin postia” Virosta. Tartu Maamess 2020 –tapahtuma ajalta 14.-17.4.2020 peruuntui. Saimme messujohtaja Margun Kikkulilta asiasta tiedon. Samalla peruuntui SUVI-hankkeen messuosasto. Leader Kuudestaan -toimintaryhmän koordinoimassa SUVI-hankkeessa Suomen metsäkeskus, SeAMK Ruoka ja Yhyres –toimintaryhmä kehittävät luonnontuotealan liiketoimintaa Põlvamaan Leader-ryhmän kanssa. Suomalaiset Leader-ryhmät, Kuudestaan ja Yhyres rahoittavat tätä SUVI-hanketta.

Eikä tässä kaikki. Lisäksi SUVI-hankkeen (tukitaso 100%) ja Makuja maakunnan metsistä –hankkeen (tukitaso 80%) opintomatka Tarton maamessuille peruuntui. Samalla osa ”Makuja”-hankkeen yksityisestä rahoituksesta jäi keräämättä. Tuleen ei saa jäädä makaamaan, joten syksyllä yritetään uudestaan messuosastoa ja matkaa. Tartu Maamess 2020 toivon mukaan toteutuu tällä tietoa 10.-12.9.2020.

Luovia ratkaisuja

Tämä artikkeli on kirjoitettu kotona etätyössä, vaikka alun perin Lauhasen piti olla High Levi –seminaarin puheenjohtajana Kittilän Levillä hotelli HulluPoron seminaaritilassa. ”Makuja”-hankkeen koordinaattori Suomen metsäkeskus perui Levin tilaisuuden, koska haluttiin huolehtia hankeväen ja matkalaisten terveydestä ja turvallisuudesta.

Metsäkeskuksen Juha Viirimäen aikanaan ideoiman tapahtuman pipotkin jäivät ”naftaliiniin” seinäjokisessa painotalossa. Perjantai-illan osalta Lauhasen 50 km:n hiihtomatkakin Levillä peruuntui, vaikka yksinäinen hiihtoretki olisikin ollut oiva tapa välttää sosiaalisia kontakteja. Taaskaan ei saanut luovuttaa. Vuoden 2021 High Levin seminaaritilat ja hotellit ovat jo varattuina.

Osaa hanketilaisuuksista ei tarvitse peruuttaa, jos ne pystytään järjestämään etäyhteyksien välityksellä. Laasasenahon koordinoima HYBE-hybridienergiahankekin muutti aurinkoenergiateeman tilaisuudet etäyhteyksien varassa toimiviksi. Makuja maakunnan metsistä –hanke siirsi tapaamisia ja tekee osan yrityshaastatteluista virtuaalisesti.

Valtakunnallinen poikkeustila kuitenkin mahdollistaa erilaisten luovien ratkaisujen toteuttamisen. Ruoka-yksikön hankehenkilöstön Teams-palaveri onnistui hyvin. Teams toimi Skypeä paremmin. Mutta kahvia ja pullaa ei voinut striimata. Valitettavasti.

Hankkeille toivotaan jatkoaikaa

Koronaviruksella on hyvin voimakas vaikutus koko yhteiskunnan toimintaan. Tilanne on haastava erityisesti  matkailuyrityksille, matkanjärjestäjille ja hankkeille, kun yksityinen raha ei liiku. Samaan aikaan hanketoimet viivästyvät, eivätkä kaikki hankkeet välttämättä saa hankittua suunniteltua yksityistä rahoitusta, koska yritysten pitää hoitaa ensin omat perustehtävänsä haastavassa taloustilanteessa.

Parhaillaan hankeväki toivoo, että rahoittajat antaisivat hankkeille hankebudjettien puitteissa jatkoaikaa asiaperusteisesti koronaviruksen takia.  Toivotaan myös, että voidaan tehdä hankkeissa rauhassa etätyötä, eikä työaikaa tarvitse anoa sairaslomaksi. Matkakulujakaan ei tällä mallilla kerry, joten hankkeiden flat ratea säästyy.

Kuva: High Levi 2020 -tilaisuus peruttiin koronavirusvaaran takia (kuva: Risto Lauhanen).

Risto Lauhanen, SeAMK Ruoka
Kari Laasasenaho, SeAMK Ruoka