MuoviSampo palkittiin parhaimpana kokeiluna Sitran kilpailussa

kategoria: 2019, Muut artikkelit

Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Maapalloliiga-kisa ratkesi ystävänpäivänä 14.2. Helsingissä. Maapalloliiga on ollut järjestöille ja yhdistyksille järjestetty kisa, jossa innostettiin ja aktivoitiin ihmisiä arjessaan ympäristöystävällisiin tekoihin. Etelä-Pohjanmaalta kisassa on ollut mukana MuoviSampo konsepti, joka on ollut Soinin kunnan 4H-yhdistyksen idea. Kisassa on ollut mukana yhteensä 66 joukkuetta. MuoviSammon vaikuttavuuden seurannasta on vastannut SeAMK Ruoka -yksikkö, josta mukana on ollut asiantuntija Kari Laasasenaho.

MuoviSampo pääsi finaalissa kolmen parhaimman idean joukkoon. MuoviSampo palkittiin kisassa parhaimpana kokeiluna, josta palkintona oli 5000 €. Palkintoraha on tarkoitettu idean jatkokehitykseen. MuoviSammon ideana on ollut parantaa muovin kierrätystä uudella motivoivalla tavalla, jossa panttipulloista tuttua toimintatapaa monistettiin myös muihin muovipakkauksiin. Lisäksi ideassa on ollut innovatiivista se, että kierrätyksestä palkittiin mobiilisovelluksen kautta.

Palkinnoksi saadussa kunniakirjassa sanotaan, että

“Joukkue on tehnyt erinomaista työtä ratkaisunsa kokeilemisessa paikallistasolla. Kokeilu on tehty suunnitelmallisesti ja sen tuloksia on hyödynnetty ratkaisun jatkokehittämisessä lopputyövaiheessa. Lopputyössä tuodaan selvästi ja muista ratkaisuista erottuvalla tavalla esiin kokeilun tulokset ja siitä saadut opit”.

Pääpalkinnon voitti Lempivaatteeni -kampanja

Kisan pääpalkinnon voitti Eettisen kaupan puolesta ry:n Lempivaatteeni –kampanja, joka palkittiin 20 000 €:lla. Lempivaatteeni-kampanjan tarkoitus on kannustaa ihmisiä käyttämään vaatteitaan pidempään. Näin vähennetään vaatteiden kertakäyttökulttuuria, ja siitä johtuvia ympäristöhaittoja. Kolmas palkittu oli Nuoren Voiman liitto ry:n LitAdvisor, joka sai 5000 € eniten oppineen joukkueen –kategoriassa. LitAdvisorin ideana on vähentää lentomatkustamista kannustamalla ihmisiä vaihtamaan lentomatkansa lukumatkoihin eli kirjoihin, jotka kertovat matkakohteesta. Näin vähennetään lentomatkustamisen päästöjä.

Maapalloliiga-kisa alkoi kesällä 2018, ja siitä lähtien Sitra on tukenut joukkueiden ideoita eteenpäin. Ideoiden kehittämiseen on tarjottu apua asiantuntijoiden avulla. Finaaliin valittiin 10 joukkuetta, joille annettiin 10 000 € kokeiluraha. Ideoita toteutettiin ja testattiin syksyn ja alkutalven ajan ja kilpailu huipentui nyt pidettyyn ystävänpäivän finaaliin.

Kisa on saanut paljon julkisuutta, sillä ilmastonmuutos ja vähähiiliset ratkaisut ovat olleet vahvasti esillä viime aikoina. Ihmiset ovat heränneet ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun varsinkin viime syksyn IPCC:n eli Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin raportin jälkeen.

Kari Laasasenaho