Mikä on HUBI25?
Hubi25 on maksuton yhteisöllinen työtila ja kohtaamispaikka yrittäjille, yrittäjyydestä kiinnostuneille, itsensä työllistäjille, loma-asukkaille ja kaikille etätyötä tekeville. Tila sopii erinomaisesti myös opiskeluun. Paikalle voi tulla muutamaksi tunniksi, päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Hubi25 sijaitsee Järviseudun ammatti-instituutin (JAMI) Alajärven toimipisteen yhteydessä Hoiskontie 25:ssä Alajärvellä.
Hubi25:ssä on seitsemän sermein eroteltua sekä sähköpöydällä, telakalla, näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä varustettua työpistettä. Töitä voi tehdä myös yhteisen tilan keinutuoleissa, sohvalla tai lattiatyynyillä istuen. Jokaiselta työpisteeltä avautuu upea järvimaisema. Lämpimällä ilmalla on mahdollista myös siirtyä ulos terassipöydän ääreen työskentelemään. Hubi25-kirjastossa voi järjestää pieniä kokouksia ja pienessä sivuhuoneessa voit pitää verkkokokouksia tai puhua tärkeitä puheluja. Tauoilla voi keskustella muiden tilan käyttäjien kanssa teetä tai kahvia juoden.
Kuinka tiloihin tullaan
Käyttäjän tulee rekisteröityä tilojen käyttäjäksi viimeistään tullessaan ensimmäistä kertaa tiloihin. Erillistä tilavarausta ei tarvitse tehdä, vaan paikan voi valita vapaana olevista työpisteistä. Hubi25 ovet ovat auki pääsääntöisesti arkisin klo 9–15.
Yhteisöllisessä etätyötilassa pääsee myös osaksi talon muuta työyhteisöä. Hoiskontie 25:ssä toimivat vakituisesti JAMI, JPYP, Jamin Palvelut, SeAMK Maakuntakorkeakoulu ja Aisapari. Toiveena on, että tilan käyttäjät verkostoituvat Hubi25:ssä muiden toimijoiden kanssa ja osallistuvat myös HUBI25-tapahtumiin.
Yhteisöllisyyttä rakentamassa
Yksin seinät eivät tee yhteisöä, vaan yhteisön jäsenet ja toiminta tilassa. Yhteisöllisyyden luomiseen tarvitaan tila, joka mahdollistaa kokoontumisen yhteen ja tukee yhteisön identiteetin sekä yhteenkuuluvuuden tunteen rakentumista. Tilan tulee mahdollistaa tiedonjako ja ns. ristiinpölytys, jotka puolestaan hyödyttävät yhteisön ja yksilöiden kehittymistä ja oppimista.
Hubi25 on yhteisö, jonka yhtenä tavoitteena on yksilöiden ja organisaatioiden oppiminen, osaamisen kehittäminen ja uuden oppiminen. Tavoitteena on synnyttää uusia ideoita, tehdä kehitys- ja innovaatiotoimintaa, kokeilla, kehittää ja ottaa käyttöön palveluja ja tuotteita.
Paikalla Hubi25:ssä on myös yhteisömanageri. Yhteisömanagerin tehtävänä on suunnitella ja fasilitoida yhteisön tapahtumia, toimia linkkinä jäsenten välillä ja yhdistellä jäsenten osaamista ja tietoa keskenään sekä mahdollistaa ja tukea yhteisön kehittymistä. Lisäksi yhteisömanageri kehittää yhteisön käytänteitä ja työkaluja sekä huolehtii asiakaskokemuksesta ja yhteisön vaikuttavuudesta.
Hubi25:ssä on järjestetty tapahtumia ja kokeiltu erilaisia tapoja saada syntymään uusia kumppanuuksia, jotka mahdollistaisivat uusien yhteistyökuvioiden ja innovaatioiden syntymisen.
Hubi25:ssä on kokeiltu mm. seuraavia:
- Hubi25-aamukahvitilaisuudet verkostoitumiseen
- Yhteislenkit työpäivän päätteeksi
- Luontolähtöisen hubipäivän pilotointi
- Webinaarien yhteiskatsomo
- Hankeyhteistyönä yrittäjille erilaisia sparrauksia sekä paikan päällä että etäyhteyksiä hyödyntäen
Hubi25 muuntuu tilana ja ympäristönä tarvittaessa ja näin käytettävissä on erilaisia ympäristöjä hyödynnettäviksi. Hubi25:n tiloja testattiin esimerkiksi pienimuotoisen messutapahtuman järjestämiseen. SeAMKin järjestämä “Hyödy Teknologiapiloteista -aamupalakiertue Alajärvellä” pidettiin Hubi25:n tiloissa kesäkuun alussa 2023. Hubin tiloissa oli tarjolla ensiksi aamupalaa ja sen jälkeen esittelyiden muodossa esimerkkejä SeAMKin tuotannollisista teknologiapiloteista eri hankkeissa. Tämän jälkeen oli vielä mahdollista tutustua pienimuotoiseen messuosastoon Hubi25:n vieressä olevassa aulatilassa. Tila soveltui hyvin myös tähän tarkoitukseen ja tilaa on tarkoitus jatkossakin hyödyntää esim. pienimuotoisten messujen pitämiseen.
Toiminnan aikana on todettu se, että ihmisten satunnaisille kohtaamisille työskentelyn lomassa on järjestettävä monenlaisia mahdollisuuksia, jotta yhteisöllisyys pääsee paremmin toteutumaan ja uusia innovaatioita syntymään. Hubi25:n asiakkaat ovat erityisesti tuoneet esille sen, kuinka tärkeää yhteisöllisyys on etätyöntekijälle – taukohetket muiden työntekijöiden kanssa mahdollistavat ajatusten jakamisen, ideoinnin ja innovoinnin yhdessä.
Lisätiedot Hubi25:stä: www.jamin.fi/hubi25
Marjo Vistiaho
Aluekehittäjä
Hubi25-hanke
SeAMK Maakuntakorkeakoulu
HUBI25-hanke: HUBI25 hankkeesta ja toiminnasta vastaavat yhteistyössä Järviseudun ammatti-instituutti, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu ja Leader Aisapari kukin omalla panoksellaan sekä Etelä-Pohjanmaan liiton myöntämällä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahalla.
Kirjoittaja toimii Hubi25-hankkeen SeAMKin osuuden projektipäällikkönä. Lisäksi kirjoittaja osallistuu parhaillaan Yhteisömanageriakatemian opintoihin (Crazy Town). Yhteisömanageriakatemia on käytännönläheinen koulutusohjelma henkilöille, jotka rakentavat työssään erilaisia yhteisöjä ja verkostoja tai toimivat aktiivisesti niiden kautta.