Kun ulkomaille ei pääse, lukukauden mittaisen vaihdon voi suorittaa verkossa: Abroad@Home -vaihtojaksolla mukana kuusi SeAMKin opiskelijaa

kategoria: 2020, Muut artikkelit

Abroad@Home -lukukausi on opiskelijoille tarjolla oleva vaihtojakso verkossa. Ohjelma mahdollistaa vaihto-opiskelun kokemuksen matkalaukkuja pakkaamatta. Syyskuun puolivälissä alkavalle vaihtojaksolle osallistuu opiskelijoita kuudesta eurooppalaisesta korkeakoulusta. Opintojen lisäksi Abroad@Home -opiskelijat viettävät aikaa yhdessä myös vapaamuotoisemmissa opiskelijatapaamisissa ja pääsevät verkostoitumaan aivan kuten vaihtojaksojen aikana yleensäkin.

Monen opiskelijan suunnitelmat ovat viimeisen puolen vuoden aikana muuttuneet, kun vaihtojaksot ulkomailla eivät vallitsevan tilanteen vuoksi toteudukaan. Ulkomaille opiskelemaan haaveillut on saattanut suunnitella vaihtoa vuosia ja myös opintopisteitä oli tarkoitus kerryttää ulkomaisesta korkeakoulusta.

New Modes of Mobility -hankkeen tavoitteena on löytää erilaisia muotoja ja vaihtoehtoja fyysisille vaihtojaksoille. Koronan vuoksi vaihtoon lähdössä olevien opiskelijoiden tilanne muuttui lyhyessä ajassa, ja siksi päätimme viime keväänä, että vaihtoon aikoville opiskelijoille pyritään tarjoamaan fyysisen vaihtojakson tilalle korvaavaa verkossa tapahtuvaa vaihto-opiskelua. Abroad@Home kehitettiin näistä ajatuksista jo olemassa olevan yhteistyön puitteissa, kertoo New Modes of Mobility hankkeen projektikoordinaattori, Kaija-Liisa Kivimäki.

Virtuaalivaihtoon lähtevä välttyy matkalaukkujen pakkaamiselta ja maiseman vaihdolta, mutta sen sijaan saa kokemusta kansainvälisessä ympäristössä toimimisesta, verkkoviestinnästä ja virtuaalisesta vuorovaikutuksesta ja kanssakäymisestä erilaisten ihmisten kanssa. Virtuaalivaihdossa opettajien lisäksi myös opiskelijat ovat aktiivisessa roolissa sisällöntuottajina ja heidän vastuullaan on muun muassa oman korkeakoulunsa virtuaaliesittelyn järjestäminen sekä opiskelijaelämän simulointi verkossa.

Abroad@home virtuaalivaihtolukukausi muodostuu kuudesta 5 opintopisteen laajuisesta opintojaksosta. Opinnot käynnistyvät syyskuun puolessa välissä ja päättyvät tammikuun lopussa. Virtuaalivaihtojaksojen osallistujiksi on valittu opiskelijoita kuudesta eri maasta. Nämä maat ovat Saksa, Suomi, Puola, Romania, Unkari ja Hollanti.

Virtuaalivaihtojaksojen opinnoista vastaa kuusi eurooppalaista yliopistoa ja korkeakoulua, joista yksi on Seinäjoen ammattikorkeakoulu. SeAMKin opettajista mukana ovat projektikoordinaattori, englannin lehtori Kaija-Liisa Kivimäki ja viestinnän lehtori Saija Råtts. He ovat mukana kahden eri opintojakson suunnittelussa ja toteutuksessa, jotka toteutetaan yhteistyössä unkarilaisen Debrecenin yliopiston ja saksalaisen Würzburgin korkeakoulun kanssa. Opettajien näkökulmasta yhteisopettajuus on myös virtuaalinen opetusvaihto, jota projektin puitteissa pilotoidaan. Syksyn vaihtojakso on pilotti, johon toivottavasti saadaan jatkoa myös ensi vuonna. Virtuaalisten vaihtojen kysyntä varmasti kasvaa myös tulevaisuudessa, vaikka matkustus vapautuisikin.

Lisätietoja hankkeesta: https://fwiwi.fhws.de/newm/abroadhome/general-information/

 

Saija Råtts, lehtori, SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri
Kaija-Liisa Kivimäki, lehtori, SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri