Kielten opiskelu kannattaa aina! | Julkaisut @SeAMK

Kielten opiskelu kannattaa aina!

kategoria: 2023, Muut artikkelit
#

”En ole koskaan katunut, että miksi tuli sitäkin kieltä opiskeltua” kiteytti urheilutoimittaja Kaj Kunnas puhuessaan SeAMKissa marraskuussa 2023. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Svenska nu:n kanssa. Kielten opiskelu vaatii vaivaa, mutta on sen arvoista. Elämässä saattaa tulla vastaan yllättäviäkin tilanteita, joissa kielitaidosta on hyötyä. Urheilutoimittajana toimiessaan Kaj Kunnas on tavannut paljon ihmisiä eri kulttuureista ja kieliryhmistä ja omilla kokemuksillaan Kunnas haluaakin innostaa opiskelijoita panostamaan kieliin. Etukäteen ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kielitaito avaa ovia – Språkkunskaper öppnar dörrar.

Tarinoillaan Kaj Kunnas tuo konkretiaa siihen, millä tavoin kielitaidon merkitys näkyy työelämässä, urheilumaailmassa ja ystävyyssuhteita luodessa. Kunnas käyttää esityksessään luontevasti niin suomea, ruotsia, englantia kuin saksaakin, mikä pitää kuulijan tarkkaavaisena ja tarjoaa mahdollisuuden harjoituttaa omaa kuullun ymmärtämistään.

Kuulijat viedään muun muassa jääkiekkokaukalon äärelle Ruotsiin ja hikiseen pukuhuoneeseen, jossa suomalainen pelaaja lopettelee harjoitustaan ruotsalaisten joukkuekavereidensa kanssa. Harjoituksissa pärjää englannilla, mutta olo alkaa helposti tuntumaan ulkopuoliselta treenien jälkeen pukuhuoneessa, kun juttu lentää ja nauru raikaa, men på svenska. Samaa viestiä Kunnas kertoo myös liike-elämästä. Monet kansainväliset liike-elämän palaverit pystytään hoitamaan englanniksi, mutta palaverin jälkeisellä iltaohjelmalla verkostoituminen ja jutustelu tapahtuukin kohdemaan kielellä. Samoin, jos haluat myydä tuotettasi, vaikkapa Ranskassa tai Saksassa, on sinun osattava kohdemaan kieltä. Tämän nosti marraskuussa esiin myös Mikaela Jaanti Saksalais-Suomalaisesta kauppakamarista Kauppalehdessä (Kauppalehti 25.11.2023).

Kunnas kertoo tyttäristään, joille molemmille kielitaito on avannut ovia työelämässä ja ollut ratkaisevana tekijänä työpaikan saamisessa. Toinen hänen tyttäristään piti koko nuoruutensa suomen kielen opiskelua turhana, mutta myöhemmin lopulta erottui muista hakijoista ulkomailla ja sai työpaikan juuri sillä, että osaa muutaman muun kielen lisäksi myös suomea. Toinen tytär taas sai Kanadassa töitä pankista ilman minkäänlaista alan koulutusta, kun osasi englannin lisäksi ranskaa. Kunnas tarinoi myös siitä, kuinka hän urheilutoimittajana sai loistavan jutun aikaiseksi, kun kysyi yhden kysymyksen alkeellisella italian taidoillaan eräältä italialaiselta hiihtäjältä ja sai pitkän italiankielisen vuodatuksen vastaukseksi. Ja vaikka Kunnas itse ei vastausta ymmärtänytkään, yhdessä kääntäjien avulla tästä saatiin myöhemmin loistava juttu julkisuuteen. Englannin kielellä hiihtäjän vastaus tuskin olisi ollut paria lyhyttä lausetta pidempi. Kunnas kertoo katuvansa itse sitä, että jätti opiskelematta venäjää, vaikka sitä hänelle nuorempana tarjottiin. Näin jäi saamatta mm. tärkeä haastattelu Aleksandr Ovetškin kanssa, joka halusi yllättäen antaa sovittuna haastattelupäivänä haastattelut vain venäjäksi.

Monipuolinen kielitaito työelämässä on valttikortti, jonka avulla Suomestakin voi ponnistaa minne vaan ja mihin tehtäviin vaan, Kunnas rohkaisee ja muistuttaa samalla, että Suomen kaksikielisyys tulee ehdottomasti nähdä rikkautena. Vain kolmella maalla on Olympialaisissakin kaksi eri kielistä selostamoa, ja Suomi on yksi näistä kolmesta! Tämä herättää ihmetystä ja kunnioitusta maailmalla. Kunnas painottaa, että on myös suuri etuoikeus ja rikkaus, kun Suomessa opiskellaan äidinkielen lisäksi ainakin jo kahta muuta kieltä.

Kunnas kannustaa kaikkia kielen käyttäjiä olemaan rohkeita ja yrittämään! Käytä kielitaitoasi, älä pelkää virheitä! Tämä on tärkeä viesti erityisesti suomalaisille, jotka perinteisesti pelkäävät virheitä, eivätkä uskalla avata suutaan vieraalla kielellä kovin helposti. Kunnaksen mukaan ns. rallienglannillakin pärjää jo alkuun ja kun mukaan ottaa ilmeet ja eleet, kommunikaatio onnistuu vieläkin paremmin. Eleidenkin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä mitä kauempana ollaan omasta kulttuurista, sitä helpommin niissäkin syntyy väärinkäsityksiä ja tästäkin Kunnas kertoo lennokkaalla tyylillään esimerkkejä. Kieli ja kulttuuri nivoutuvat yhteen ja kulttuuripiirteet kulkevatkin tästä syystä aina tärkeänä osana kieltenopetusta.

Tulevaisuudessa tarvitaan monipuolista kielitaitoa ja monen kielen osaajia. Kunnas kannustaa opiskelijoita sanomalla, että seuraava sukupolvi on aina edellistä parempi. On muistettava, että työelämässä tarvitaan monien eri kielten osaajia. Tarvitaan kielten käyttäjiä, jotka rohkeasti uskaltavat yrittää käyttää taitojaan virheitä pelkäämättä. Kuten Kaj Kunnas toteaa, jokainen kieli, jonka osaa, on loistava käyntikortti.

Paula Välimäki
Lehtori
SeAMK

Lähteet:

Kunnas, K. (15.11.2023) Luento. Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kauppalehti (25.11.2023) Kun suomalainen pysyi vain hiljaa, saksalainen veti johtopäätöksen – Suomalaisten kielitaito ja myyntiosaaminen Saksan markkinoilla romahtanut. Kun suomalainen pysyi vain hiljaa, saksalainen veti johtopäätöksen – Suomalaisten kielitaito ja myyntiosaaminen Saksan markkinoilla romahtanut | Kauppalehti