Henkilökuntavaihto toi uusia yhteistyömahdollisuuksia | Julkaisut @SeAMK

Henkilökuntavaihto toi uusia yhteistyömahdollisuuksia 

kategoria: 2019, Muut artikkelit

SeAMK Tekniikan henkilökuntaa osallistui henkilökuntavaihtoon Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohmissa 16. – 17.5.2019.  Ohjelman ensimmäisenä päivänä, perjantaina,  meidät toivotettiin tervetulleeksi kansainvälisten asiain toimistossa Exchange Program Coordinator Semsi Colakin ja Prof. Dr. Eng. Peter Hessin toimesta.

Keskustelimme koulutusohjelmista ja yleisesti koulutusjärjestelmistämme. Huomasimme monia yhtäläisyyksiä ja yhteistyömahdollisuuksia. Suoraan kaksoistutkinto ei bachelor-tasolla ollut näillä näkymin mahdollista. Tämän jälkeen tapasimme koulutuspäällikön, Prof. Dr. Berthold von Grossmannin, joka esitteli bachelor ja master -tasojen koulutusta. Tämän jälkeen tutustuimme erilaisiin laboratorioihin. Laboratorioita oli monia, ja heillä olikin niiden suhteen tilaongelmia, sitä ei ollut tarpeeksi. Meille esiteltiin mm. materiaalitestaus-, koneistus-, SEM- ja materiaalia lisäävän valmistuksen laboratoriot.

Materiaalia lisäävän valmistuksen laboratorio. 3D mallinnettu ja suurimmilta osin tulostaen valmistettu hämähäkki.

Laboratoriokierroksen jälkeen esittelimme SeAMKia ja suomalaista koulutusjärjestelmää. Keskustelimme yhteistyömahdollisuuksista ja tulimme siihen tulokseen, että olisi hyvinkin mahdollista tehdä henkilökuntavaihtoa. Muita mahdollisia vaihtoehtoja olisivat opinnäytetyöt, projektityöt ja harjoittelut. Näimme, että edellä mainittuja voisi tehdä puolin ja toisin. Päivä päättyi lounaaseen, jonka jälkeen yliopisto tarjosi opastetun kävelyn Nürnbergin kaupunkiin.

3D-mallinnusta droneilla

Perjantaina tutustuimme rakennustekniikan osastoon. Ensin tutustuimme Dipl. Ing. Thomas Killingin johdolla droneilla tehtävään fotometriseen maaston mallinnukseen. Saimme nähdä myös dronella tehdyn lentodemonstraation. Tämän jälkeen tutustuimme rakennus- ja vesitekniikan laboratorioihin. Yliopistolla oli hyvin samankaltaiset betonintestauslaboratoriot, kuten myös puutekniikan testauslaitteet. Heillä oli mielenkiintoinen projekti meneillään liittyen betonin 3D-valamiseen, eli miten betonivaluun saadaan tehtyä erilaisia muotoja. Vesitekniikan laboratoriot olivatkin uniikit meidän laboratorioihimme verrattuna. Laboratorioita esittelemässä oli Ins. Ulli Heinlein, jonka toimipiste oli materiaalitestauksen laboratoriossa.

Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm, 3D survey with drones, 3D mallinnus dronejen avulla.

 

Tuulitunneli. Siipikulman vaikutus virtaukseen.

Rakennustekniikan osalta löytyi monia hyviä kursseja, mitä vaihto-opiskelijat voisivat hyödyntää. Henkilökuntavaihtoa Nürnbergin kanssa onkin ollut jo molemmin puolin. Vierailumme loppui yhteiseen lounaaseen ja keskusteluun tulevaisuuden yhteistyöstä.

Niukasti englanninkielisiä koulutusohjelmia

Yhteenvetona voi sanoa vierailun olevan onnistunut. Uusia yhteistyömahdollisuuksia löydettiin ja konetekniikan koulutukseen kirjataan vaihtomahdollisuuksiin opinnäytteet, projektit ja harjoittelut. Keskusteluja käytiin myös mahdollisuuksista henkilökuntavaihtojen suuntautumisesta heidän operoimiinsa projekteihin, mikä todettiin mahdolliseksi. Rakennustekniikan yhteistyötä tullaan luultavasti myös syventämään ja Petri Koistisen opetustunnit olivat siihen hyvä startti. Yliopisto suhtautuu erittäin positiivisesti kaikenlaiseen yhteistyöhön, mutta valitettavasti kaksoistutkinto ei luultavasti kovin helposti onnistu heidän kanssaan.

Nürnbergin yliopisto tarjoaa englanninkielisiä koulutusohjelmia suhteellisen niukasti. Pääosin englanninkielinen koulutustarjonta suuntautuu liiketoiminnan aloille. Mechanical Engineering -osastolla oli eloisa autotekniikan osasto, jossa muun muassa rakennettiin Formula Student kilpa-autoa. Yhteistyömahdollisuuksia nähtiin myös autotekniikassa.

Jarno Arkko, Roni Kuru ja Petri Koistinen
Kirjoittajat työskentelevät SeAMK Tekniikassa.